Είναι αισιόδοξος ότι θα είναι παρών στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και δεν θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα της επιλογής. Υποδεικνύει μάλιστα με νόημα πως η δική του ομάδα παίζει ήδη Premier League και δεν θα χάσει. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στον «Φ» ότι η υποψηφιότητά του έχει δυναμική που θα τον οδηγήσει στον β’ γύρο με προοπτική νίκης. Σημειώνει ότι η δική του ομάδα αποτελείται από τεχνοκράτες και προσωπικότητες που εργάζονται για να φέρουν στον τόπο μας την αλλαγή. Προσθέτει ότι ρόλο βεβαίως θα έχει και το ΑΚΕΛ, το οποίο εκτιμά ότι θα ανεβάσει τη συσπείρωσή του μέχρι και το 90%. 

-Στην τελική ευθεία πριν την κάλπη, ποια αποτίμηση της μέχρι τώρα προεκλογικής κάνετε και τι περιμένετε από εδώ και πέρα;

– Είναι μια υπέρμετρα μακρά προεκλογική εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες. Πλησιάζουμε όντως στην τελική ευθεία. Από πλευράς μας θεωρούμε ότι τα πράγματα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ξεδιπλώνεται η προσπάθειά μας και είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι όχι μόνο θα είμαστε στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά ότι έχουμε και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τις κερδίσουμε.

– Tην προεκλογική, πώς την είδατε; Δόθηκε η ευκαιρία να γίνει ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος πιστεύετε;

– Όχι επαρκώς. Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που κάνουμε με τον κόσμο σε όλη την Κύπρο, είμαστε ευτυχείς. Μας στεναχωρεί το γεγονός ότι υπάρχουν εκ των πραγμάτων φυσικά όρια στις δυνατότητές μας. Δεν θα τα καταφέρουμε, όσο και να το θέλουμε να φτάσουμε σε κάθε χωριό και σε κάθε γειτονιά. Εξακολουθούμε να κάνουμε μία πολύ εντατική εκστρατεία με ένα εξαντλητικό πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε παντού φυσική παρουσία. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συζητήσεις με τους ανθυποψηφίους μου, δεν θα έλεγα ότι το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να προκύψει για τον δημόσιο διάλογο. Θεωρώ ότι δεν έχουν αναδειχθεί τα βασικά προβλήματα της κοινωνίας. Και εννοώ να αναδειχθούν όχι με παρελθοντολογικές αναφορές αλλά ως διαπιστώσεις. Και βεβαίως, το σημαντικότερο δεν έχουν επαρκώς συζητηθεί οι προτεινόμενες λύσεις, τα οράματα, οι πολιτικές.

 

 

 

 

  

– Δηλώνετε υποψήφιος της προοδευτικής αλλαγής. Πώς θα φέρετε αυτή την αλλαγή και με ποιους; Έχετε σκεφθεί τους συνεργάτες σας;

– Η αλλαγή θα έρθει μέσα από την ξεκάθαρη, σαφή, αδιαπραγμάτευτη πολιτική βούληση που έχουμε να ηγηθούμε του κράτους, ηγούμενοι με το παράδειγμά μας, δίνοντας πρώτος εγώ και μετά οι συνεργάτες μου, το καλύτερο παράδειγμα εντιμότητας και ήθους και κάνοντας πρώτος εγώ πράξη την πεποίθησή μου ότι οι φορείς εξουσίας είναι υπηρέτες του λαού και της χώρας τους. Όχι των δικών τους ή άλλων, ιδιωτικών συμφερόντων. Η αλλαγή θα έρθει όταν επιτέλους προωθηθούν πολιτικές για την πλειοψηφία της κοινωνίας, όταν αρθούν οι οικονομικές ανισότητες, όταν βάλουμε τελεία στη διαφθορά και τη διαπλοκή, όταν ανοίξουμε τον δρόμο σε διαδικασίες για εξυγίανση και κάθαρση, όταν λειτουργήσουν επιτέλους απρόσκοπτα οι θεσμοί της Πολιτείας. 

Σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες μου, χωρίς να υπάρχει απόλυτα ολοκληρωμένος κατάλογος, ο βασικός κορμός υφίσταται και ενισχύεται. Είναι άνθρωποι οι οποίοι εμφανίζονται σιγά-σιγά μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλεται. Σίγουρα η δική μου προσέγγιση δεν είναι αυτή που ακούμε περί «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» με την έννοια ότι πιάνουμε τα «μεγάλα» ονόματα από διάφορους πολιτικούς χώρους και τα βάζουμε στην Κυβέρνηση και θεωρούμε ότι είναι η λύση για όλα. Η δική μας προσέγγιση στηρίζεται σε ομάδες, άτομα, τεχνοκράτες, επιστήμονες, καταξιωμένες προσωπικότητες που σιγά-σιγά εντάσσονται σε αυτή την προσπάθεια της αλλαγής και η κύρια δεξαμενή των συνεργατών μου θα είναι αυτοί οι άνθρωποι.

  

 

 

– Άτομα δηλαδή που θα συμμερίζονται τις ίδιες θέσεις και αρχές με εσάς;

– Όχι μόνο άτομα που συμμερίζονται αλλά και που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αλλαγής. Διότι η αλλαγή δεν είναι υπόθεση του ενός, αλλά υπόθεση πολλών. Και αυτοί όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται και αναμένεται από αυτούς να συμμετάσχουν στην υλοποίηση της προσπάθειας. Δεν θεωρώ ότι η συνεισφορά των ανθρώπων αυτών είναι απλά η ψήφος, αλλά η ουσιαστική συνεισφορά τους είναι με το να βάλουν πλάτες και να αναλάβουν μέρος αυτού του χρέους που έχουμε προς τον τόπο μας. Γενικότερα μπορώ να πω ότι έχουμε ήδη μια εξαιρετική ομάδα και εάν ο κ. Νεοφύτου δηλώνει ότι έχει ήδη έτοιμη την ομάδα του, η δική μας ομάδα παίζει ήδη Premier League. 

– Εννοεί την ομάδα με την οποία θα κυβερνήσει, όχι την προεκλογική του ομάδα…

– Δεν είναι πολύ διαφορετικές. Η ομάδα δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που εργάζονται είτε επαγγελματικά είτε εθελοντικά στο επιτελείο, αλλά είναι και όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που μας βοηθούν και συμμετέχουν μαζί μας. Υπάρχει ο πρώτος κύκλος που είναι οι άνθρωποι που είναι εδώ στο επιτελείο, υπάρχει ένας δεύτερος κύκλος που είναι αρκετά ευρύς και που μας μεγαλώνει τις δυνατότητές μας και υπάρχει και ένα σύνολο ανθρώπων που μας στηρίζει ποικιλοτρόπως σε αυτή την προσπάθεια. Είναι αυτό που μας επιτρέπει ό,τι πούμε και ό,τι κάνουμε να είναι τεκμηριωμένο, να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες του τόπου και να μπορεί να ανταποκρίνεται στο ευρύτερο σύνολο φιλοδοξιών των ανθρώπων μας.

– Τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις πώς τις είδατε; Γιατί δεν έχει περάσει το μήνυμα της προοδευτικής αλλαγής;

– Οι δημοσκοπήσεις ανταποκρίνονται σε κάποια συγκεκριμένη συγκυριακή κατάσταση. Θεωρώ ότι πάμε καλά, πιστεύω πολύ καλύτερα από τη στατική εικόνα που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις.  Ενημερώνομαι από τους συνεργάτες μου για τις τάσεις και τα όσα καταγράφονται. Με όλο τον σεβασμό πιστεύω όπως το ξαναείπα, ότι υπάρχει μια δυναμική που θα μας οδηγήσει στον β’ γύρο με προοπτική νίκης. 

– Πού στηρίζετε αυτή την αισιοδοξία σας;

– Στην επαφή που έχουμε με την κοινωνία, με απλούς ανθρώπους, με οργανωμένα σύνολα και στη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική που καταγράφει η υποψηφιότητά μας ως η μοναδική υποψηφιότητα που μετουσιώνει την ανάγκη για αλλαγή. 

– Είναι ένα εργαλείο, όμως, οι δημοσκοπήσεις μέσα από το οποίο βγαίνουν κάποια συμπεράσματα, ένα από τα οποία είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μία δυσκολία συσπείρωσης του κόσμου του ΑΚΕΛ. Πώς το σχολιάζετε; Το λογικό που θα ανέμενε κάποιος είναι μετά από μια δεκαετή διακυβέρνηση ΔΗΣΥ, ο κόσμος του ΑΚΕΛ να «έσπρωχνε» δυναμικά μια υποψηφιότητα που στηρίζει το κόμμα τους. 

– Δεν θεωρώ ότι το 75% είναι χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης για το ΑΚΕΛ αυτή την περίοδο. Δεν ανησυχώ καθόλου και θεωρώ ότι θα ξεπεράσει το 90%. Συναντώ εγώ και οι συνεργάτες μου ανθρώπους του ΑΚΕΛ, του ευρύτερου χώρους της Αριστεράς και του κεντρώου χώρου και βλέπουμε σιγά-σιγά τον κόσμο να εμπιστεύεται την προσπάθειά μας. Η πιο σοβαρή ένσταση που διαπίστωσα τον τελευταίο καιρό είναι ότι αποφεύγω να είμαι επιθετικός. Το δέχομαι, όμως δεν θεωρώ ότι είναι η επιθετικότητα που καθορίζει τη σοβαρότητα ή που θα καθορίσει τελικά το αποτέλεσμα. Οπόταν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της ικανότητας να φέρουμε την αλλαγή είναι αυτό που θα καθορίσει το αποτέλεσμα.

Δεν θα μπούμε σε λογική ανατολίτικου παζαριού

– Ποιος είναι ο ρόλος του ΑΚΕΛ σε αυτή την προσπάθεια προοδευτικής αλλαγής, προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά;

– Ο ρόλος του ΑΚΕΛ, αν το δούμε πρώτα προεκλογικά, είναι η μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης, είναι ένα ιστορικό κόμμα με μεγάλη ιστορία, ταγμένο διαχρονικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας του τόπου μας, ταυτισμένο με τους μεγάλους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ευημερία. Και ξέρουμε ότι σε αυτό τον τόπο περάσαμε πολλά. Η εμπιστοσύνη του ΑΚΕΛ μάς τιμά και μάς κάνει περήφανους το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι μάς εμπιστεύονται. Αναμένουμε ότι αυτή η σχέση εμπιστοσύνης θα οδηγήσει στη δημιουργία μεγαλύτερη δυναμικής. Οι άνθρωποι του ΑΚΕΛ κινητοποιούνται, συνεισφέρουν αφειδώλευτα σε αυτή την προσπάθεια, καταθέτουν σκέψεις και ιδέες, όμως ουδέποτε επιχείρησαν να μας επιβάλουν οτιδήποτε. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύουμε συλλογικά αλλά οι θέσεις και οι αποφάσεις λαμβάνονται εδώ και όχι στο ΑΚΕΛ.

Μετεκλογικά, ασφαλώς και το ΑΚΕΛ ως δύναμη που μας στηρίζει, όπως και άλλοι που μας στηρίζουν, έχουν δικαίωμα, ευθύνη και υποχρέωση συμμετοχής στην υλοποίηση του προγράμματος μας και εκπλήρωση του οράματος του οποίου είναι κοινωνοί. Θα δούμε ακριβώς ποιες θα είναι οι ανάγκες για τη διακυβέρνηση του τόπου και πώς αυτές θα διαμορφωθούν. Μέχρι στιγμής όμως δεν κάναμε καμία συζήτηση και ούτε πρόκειται να μπούμε σε λογική ανατολίτικου παζαριού. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση και αυτό που μας ενώνει είναι η προσπάθεια για αλλαγή.  Το γεγονός ότι ένα ιστορικό κόμμα όπως το ΑΚΕΛ μας εμπιστεύεται, θέτει τον πήχη για εμάς ακόμα πιο ψηλά. 

– Ακρίβεια – πληθωρισμός, πώς θα τα αντιμετωπίσατε; Τι θα κάνετε εσείς που δεν έκανε η σημερινή Κυβέρνηση;

– Δεν συμφωνώ με τη θέση ότι επειδή η κρίση είναι κυρίως εξωγενής, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Η απερχόμενη Κυβέρνηση έχει διακριθεί για την ανακολουθία της. Δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα και ανισότητες. Δεν μηδενίζουμε ασφαλώς τα όσα έχουν γίνει αυτή τη δεκαετία. Έχουν γίνει όμως τόσα πολλά με ολέθριες συνέπειες για τον τόπο και την κοινωνία, όπως στην περίπτωση των Κυπριακών Αερογραμμών, του Συνεργατισμού, των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα. Είναι και τόσα άλλα που δεν έγιναν, όπως η τραγική αδράνεια και αποτυχία στον τομέα των ενεργειακών και της εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου. Σε ό,τι αφορά την αύξηση του πληθωρισμού, με μεγάλη ευκολία μας λένε ότι είναι εξωγενής ο πληθωρισμός και σηκώνουν τα χέρια. Είναι όμως αυτή η απάντηση ικανοποιητική; Δεν έγινε απολύτως τίποτα για οχύρωση και προστασία της οικονομίας και των πολιτών και για περιορισμό των συνεπειών. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει κοινωνική ευαισθησία, ούτε ανέλαβε την ευθύνη της απέναντι στους πολίτες, να γίνει δηλαδή το αποκούμπι των πολιτών σε δύσκολους καιρούς.

Το ΑΚΕΛ δεν με επέλεξε γιατί ψήφιζα ΑΚΕΛ…

– Σχολιάστηκε έντονα μία δήλωση σας στο ΤΕΤ- Α- ΤΕΤ ότι δεν ψηφίσατε ποτέ ΑΚΕΛ. Γιατί; Δεν σας εξέφραζαν οι πολιτικές ή επιλογές του; 

– Το 1993 ψήφισα στις Προεδρικές τον Γιώργο Βασιλείου. Πρέπει να πω ότι και πολλές φορές στο παρελθόν, λόγω του ότι ως διπλωμάτης βρισκόμουν στο εξωτερικό, δεν είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στις εκλογικές διαδικασίες, δεν υπήρχαν τότε κάλπες εξωτερικού. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα έλεγα ψέματα απλά και μόνο για να φανώ αρεστός. Και το ΑΚΕΛ δεν με επέλεξε γιατί ψήφιζα ΑΚΕΛ. Και ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας όταν με διόριζε υφυπουργό Προεδρίας το έλεγε δημόσια ότι φέραμε κάποιον που δεν είναι του χώρου μας για να συνεργαστούμε. 

– Τι σας ενώνει όμως σήμερα με το ΑΚΕΛ;

-Μας ενώνει η κοινή διαπίστωση για τα προβλήματα του τόπου και οι πολιτικές που μπορούν να τα επιλύσουν, μας ενώνει το κοινό όραμα για την αλλαγή, μας ενώνει η κοινωνική ευαισθησία, η κοινή αγωνία για την σωτηρία του τόπου, την απελευθέρωση και την επανένωση του. Θεωρώ τον εαυτό μου προοδευτικό άνθρωπο, με κοινωνικές ευαισθησίες. Αν διακατέχομαι από μία ιδεολογία αυτή είναι ο ανθρωπισμός και ανάμεσα σε δύο χαρακώματα, επιλέγω πάντα το χαράκωμα των ανθρώπων που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο. 

– Συζητήθηκε και η απάντηση σας για το τι θα πράξετε στον β’ γύρο. Δόθηκε η εντύπωση ότι η επιλογή σας θα είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου διότι είναι πιο κοντά σας οι θέσεις του στο Κυπριακό…

– Δεν είπα αυτό, είπα ότι το Κυπριακό είναι πάρα πολύ σημαντικό κριτήριο. 

– Δεν είπατε αλλά έτσι ερμηνεύθηκε από ορισμένους…

– Πρώτα απ’ όλα δεν πρόκειται να καλέσω τους ψηφοφόρους μου να ψηφίσουν κάτι που οι ίδιοι δεν θέλουν, ούτε έχω σακούλα να κουβαλώ ψήφους. Είμαι ένας άνθρωπος ανεξάρτητος, που προσπαθώ να πείσω τους συμπατριώτες μου ότι μπορώ να τεθώ επικεφαλής της προσπάθειας για προοδευτική αλλαγή στον τόπο και δεν πρόκειται να πω σε κανέναν τι θα κάνει. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι δεν θα μπει μπροστά μου ένα τέτοιο δίλημμα. Θα είμαστε στο Β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.  

– Αν ο λαός δεν σας εκλέξει στην Προεδρία, το κεφάλαιο πολιτική κλείνει για εσάς;

– Το ενδιαφέρον μου δεν θα πάψει. Επίσης, εάν χρειαστεί να κάνω πολιτικές παρεμβάσεις ως ενεργός πολίτης θα το κάνω, αλλά δεν προτίθεμαι να εμπλακώ στην ενεργό πολιτική. 

>>Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στη διαφθορά

-Είδαμε την επιστολή σας προς τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής κατά της Διαφθοράς με την οποία του ζητάτε να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Μ. Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία» για πράξεις διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα… 

 -Διάβασα το βιβλίο και διαπίστωσα ότι σε αυτό περιγράφονται πολύ σοβαρές αναφορές για σκάνδαλα που εμπλέκουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους αξιωματούχους. Οι αναφορές είναι εκτεταμένες και επικαλούνται έγγραφα και τεκμήρια μέχρι και δικαστικής προέλευσης. Αναμενόμενο είναι να ενεργήσει αυτεπάγγελτα η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές. Εγώ και σέβομαι πάντα το τεκμήριο της αθωότητας και είμαι επιφυλακτικός απέναντι σε διαδόσεις και ψιθύρους. Δεν πρέπει ούτε να δικάζουμε και ακόμη λιγότερο να προδικάζουμε. Αλλά δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια, να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε και δεν ακούμε. Όσο για τα σχόλια περί «ετεροχρονισμού» αδυνατώ να καταλάβω πού αποσκοπούν. Το βιβλίο παρουσιάστηκε μόλις πρόσφατα, λάβαμε γνώση του περιεχομένου του και αφού διαψεύστηκε η προσδοκία μας να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργήσουν οι θεσμοί ή οι εμπλεκόμενοι από τον συγγραφέα, ως έδει, απέστειλα αυτή την επιστολή στον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς εκφράζοντας την πεποίθηση μου πως αυτό το ζήτημα χρήζει διερεύνησης. Δεν μπορούμε να μιλούμε για τα φαινόμενα αυτά και όταν υπάρχουν υπόνοιες να τις προσπερνούμε. Η Κύπρος βυθίστηκε στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, οι πολίτες απαξιώνουν τη δημόσια ζωή εξαιτίας και της ατιμωρησίας που βλέπουμε να εξελίσσεται σε συνήθεια, σε κανόνα. Είναι θέμα αξιοπιστίας για όλους μας. Δεν νομίζω να υπήρχε άλλη επιλογή για μένα. 

 

Χωρίς λύση του Κυπριακού δεν θα βρούμε τον βηματισμό μας

– Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας, εάν εκλεγείτε;

– Πρώτη προτεραιότητά μου θα είναι το Κυπριακό. Από την πρώτη μέρα θα αναλάβουμε πρωτοβουλία να σπάσουμε το αδιέξοδο και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να καλύψουμε το τελευταίο εναπομείναν μίλι για τη λύση του Κυπριακού. Δεύτερη προτεραιότητα θα είναι ο τομέας της Ενέργειας, τον οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό και πιστεύω υπήρχαν πράγματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έχουν γίνει. Κυρίως, όμως, να έρθει για αξιοποίηση το δικό μας φυσικό αέριο και να δώσουμε και στους Τουρκοκύπριους όσο χρειάζονται, στην ίδια τιμή κόστους με τους Ελληνοκυπρίους, για να  μπορέσουμε επιτέλους να αλλάξουμε τα πράγματα. Τρίτη προτεραιότητά μου θα είναι σε συνδυασμό με τα όσα γίνουν για την ενέργεια, η έναρξη μίας προσπάθειας πολύ φιλόδοξης που θα αφορά την αξιοποίηση των ΑΠΕ αλλά και για την αειφόρο ανάπτυξη. Βεβαίως, πολύ σημαντική προτεραιότητά μας είναι και η στεγαστική πολιτική, για την οποία έχουμε και προτείνουμε άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι άμεσες θα αποσκοπούν στην ανακούφιση κυρίως των νέων, ειδικότερα των φοιτητών, αλλά και να συμβάλουμε ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά, καθώς επίσης στην εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης και πρόσβασης στη στέγη μέσα από τρόπους που δεν θα απαιτούν είτε μεγάλα δάνεια, είτε οτιδήποτε που είναι πέραν από τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες. 

– Δηλώσατε και δηλώνετε υποψήφιος λύσης. Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων υπό τα σημερινά δεδομένα; Βλέπετε κιόλας ότι το Κυπριακό δεν είναι στις προτεραιότητες του κόσμου.

– Μια κοινωνία θέτει πάντα στον εαυτό της τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει. Οπόταν, όταν έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση που οι πλείστοι συμπολίτες μας θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, τότε στρέφονται στα άλλα προβλήματα. Όμως, εμείς διαπιστώνουμε καθημερινά ότι το Κυπριακό είναι μία ανοικτή πληγή και εάν δεν το αντιμετωπίσουμε άμεσα, δεν μπορεί αυτός ο τόπος να βρει τον βηματισμό του και δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα άλλα προβλήματα με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο, με το Κυπριακό να παραμένει άλυτο. Η λύση του Κυπριακού είναι απόλυτα απαραίτητη. Πέραν αυτού, χωρίς να κάνουμε μία εντατικότατη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στη διχοτόμηση. Έχουμε μπροστά μας έναν τουρκικό οδοστρωτήρα στην Αμμόχωστο, στην ΑΟΖ, στη νεκρή ζώνη, στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Οπόταν, ακόμα και εάν δεν φαίνεται να υπάρχουν εξελίξεις, ακόμα και αν φαίνεται ότι η συγκυρία δεν είναι η ιδανική, θα πρέπει να δημιουργήσουμε την ευκαιρία και να εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αλλάξουμε τα δεδομένα και για αυτό εμείς πιστεύουμε πρώτα στην αξιοπιστία μας που πρέπει να ανακτηθεί. Και η ανάκτησή της δεν θα επιτευχθεί με το να έχουμε κλυδωνισμούς σε ό,τι αφορά τη μορφή της λύσης. Επιπλέον, πιστεύουμε στην ανάγκη άμεσων διπλωματικών ενεργειών με ανάληψη πρωτοβουλιών και στη δημιουργία επί του εδάφους των οργανικών συνθηκών της ειρήνης και με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως οι φυσικοί πόροι και η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, όπου θα αλλάξουμε την προσέγγιση και θα υιοθετήσουμε την κλασική ευρωπαϊκή προσέγγιση τού «περισσότερο για περισσότερα», η οποία πιστεύω θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα.