Συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του και την Αναπληρώτρια Εκπρόσωπο Τύπου κ. Τώνια Μουσκή και την Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Συντονίστρια των Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου επισκέφτηκε το Digital Services Factory του Υφυπουργείου Καινοτομίας Έρευνας και Ψηφιακής πολιτικής, μέσα από το οποίο λειτουργεί και η πύλη gov.cy. O κ. Νεοφύτου δήλωσε σχετικά μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα είμαστε εδώ μαζί με τους συνεργάτες μου, στο τμήμα που με τις οδηγίες του Υφυπουργού Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, έχουν τον σχεδιασμό για να έχουμε την Κύπρο του Αύριο, την ψηφιακή Κύπρο. Θέλω να συγχαρώ τον αρμόδιο Υφυπουργό, τα στελέχη του Υφυπουργείου για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει.

Ξεκινώντας να πω πως η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και Δημοκρατικού Συναγερμού έκαναν και αυτή την ουσιαστική μεταρρύθμιση, τη δημιουργία του συγκεκριμένου Υφυπουργείου.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα από το ταμείο ανάκαμψης είναι να έχουμε την Digital Europe, να έχουμε την ψηφιακή Ευρώπη και στόχος είναι η Κύπρος να είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που όλες οι υπηρεσίες του κράτους να είναι στο κινητό του πολίτη.

 Έχω ήδη ενημερωθεί ότι πέραν των 120 κρατικών υπηρεσιών είναι ήδη ψηφιακές, ο πολίτης με ψηφιακό τρόπο και online μπορεί να εξυπηρετηθεί. Θα επαναλάβω τον στόχο μας στη νέα διακυβέρνηση: Μέχρι το 2025 όλες ανεξαίρετα οι υπηρεσίες του κράτους να είναι στην οθόνη του κινητού μας. Με αυτό πέραν από το ότι θα πάψει η ταλαιπωρία προς τους πολίτες, θα δημιουργήσουμε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, θα προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και θα βοηθήσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Με απλά πράγματα: Μια μόνο πύλη, ένα κωδικό, μια ηλεκτρονική ταυτότητα ο κάθε πολίτης να εξυπηρετείται χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς να χρειαστεί να βάλει το οποιοδήποτε μέσο για την εξυπηρέτηση από την πολιτεία. Το κράτος μας πρέπει να γίνει σύγχρονο, ψηφιακό, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και που να ωθεί την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη».

 Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Κόκκινος τόνισε τα εξής:

«Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και την ομάδα του για τη σημερινή επίσκεψη. Να πω ότι εδώ είναι ο ναός του gov.cy, είναι εδώ που κτίζεται η φιλοσοφία, η μεθοδολογία και η υλοποίηση των κρατικών υπηρεσιών με ένα πολύ σύγχρονο σχεδιαστικά τρόπο ο  οποίος έχει επίκεντρο την φιλικότητα των υπηρεσιών προς τον πολίτη. Είναι από τις πιο ευέλικτές και ταυτόχρονα πιο καινοτόμες προσεγγίσεις.

Έχουμε υιοθετήσει αυτήν τη μεθοδολογία σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο από όπου έχουμε αντλήσει εμπειρογνωμοσύνη και συμβουλευτικές υπηρεσίες και η ομάδα εδώ του Digital Services Factory, σε ελληνική μετάφραση Εργοστάσιο Παραγωγής Ψηφιακών Υπηρεσιών για το Δημόσιο, δουλεύει σε συνεργασία με τους Άγγλους συμβούλους που έχουν κάνει αντίστοιχο gov.uk στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι κρατική υπηρεσία και μέσα από διακρατική συμφωνία ξεκινήσαμε και υλοποιήσαμε αυτή την ομάδα αυτή τη νέα προσέγγιση, έχουν ήδη βγει αρκετές υπηρεσίες.

Όμως ο μεγάλος όγκος των  υπηρεσιών θα βγει μέσα από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που έχει ήδη ξεκινήσει και ο ρόλος πλέον αυτής της ομάδας εδώ θα είναι συμβουλευτικός εποπτικός ώστε όλες οι υπηρεσίες που βγαίνουν έχουν την πολιτοκεντρικότητα και βασίζονται στα αξιώματα και τις αρχές που είναι πλέον κανόνες».