Ομιλία για τις αιτίες αλλά και τις πολιτικές αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, απηύθυνε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου, σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Η εκδήλωση με θέμα «Αύξηση της Βίας κατά των Γυναικών, Αιτίες και Πολιτικές Αντιμετώπισης» διοργανώθηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών –η οποία ήταν στις 25 Νοεμβρίου–, από την Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Όπως σημείωσε η κ. Δημητρίου, κατά την ομιλία της, η έμφυλη βία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις σύγχρονες κοινωνίες, «πλήττοντας κατάφωρα την αξιοπρέπεια της γυναίκας και του νεαρού κοριτσιού, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα του θύματος, αποστερώντας του την ισότιμη απόλαυση των δικαιωμάτων του, βαθαίνοντας συνεχώς το χάσμα των ανισοτήτων και διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό».

«Κάθε γυναικοκτονία, κάθε έγκλημα και κάθε πράξη βίας, αδιαφόρως της βαρύτητας του αξιοποίνου, με θύτη έναν άνδρα και θύμα μια γυναίκα ή ένα νέο κορίτσι, δεν είναι παρά μία αποτρόπαια πράξη κατά μίας συζύγου, μίας κόρης, μίας φίλης, μίας συντρόφου, μίας αδελφής», τόνισε η ίδια.

Μιλώντας για τις αιτίες της αύξησης της βίας προς τις γυναίκες και τα κορίτσια, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι «σίγουρα δεν περιορίζεται μόνο στην έννοια του όρου “ενδοοικογενειακή βία” αλλά προσλαμβάνει και άλλες μορφές έξω από τη στενή έννοια της οικογένειας, καθώς και “σύγχρονες” μορφές, όπως η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση».

«Η πολιτεία έχει υποχρέωση, έχει θεσμικό καθήκον στη βάση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας, τώρα περισσότερο παρά ποτέ, να σχεδιάσει και να θεσμοθετήσει τρόπους στήριξης των γυναικών και κοριτσιών θυμάτων, αλλά κυρίως αναστροφής των πάγιων στερεοτυπικών αντιλήψεων», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αναφερόμενη στο σκέλος του σχεδιασμού πολιτικών και εθνικής στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι πρωτεύοντα ρόλο έχει η αλλαγή κουλτούρας και η ανατροπή έμφυλων στερεοτύπων. Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης της έμφυλης διάστασης στους κρατικούς προϋπολογισμούς αλλά και στις δικαϊκές και εκτελεστικές πράξεις των χωρών, καθώς και της ανάπτυξης δημόσιου διαλόγου με όλους τους εμπλεκομένους φορείς για ζητήματα ισότητας των φύλων.

«Ήδη όσον αφορά την κυπριακή έννομη τάξη, έχω καταθέσει πρόταση νόμου, με την οποία προτείνεται συνταγματική τροποποίηση, η οποία θα επιβάλλει στις τρεις εξουσίες την εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, κατά τρόπο που να ενσωματώνουν στις πράξεις τους τη διάσταση του φύλου ως απόρροια της συνταγματικής αρχής της ισότητας, αλλά και ως διεθνούς υποχρέωσης απορρέουσας από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1979 για την εξάλειψη όλων των μορφών κατά των γυναικών (CEDAW)», ανέφερε η κ. Δημητρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στην ανάγκη χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Χαιρετίζοντας την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, έκανε λόγο για ένα ορόσημο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κλείνοντας, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η βία προς τις γυναίκες και τα νεαρά κάτω των δεκαοκτώ κορίτσια δεν είναι απλά άλλο ένα κοινωνικό φαινόμενο ή ένα σύνολο αξιόποινων ή μεμονωμένων πράξεων ή καταδικαστέων συμπεριφορών».

«Πέρα από διάκριση, είναι μία κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γυναίκας θύματος, όχι μόνο από τον θύτη αλλά και από την ίδια την πολιτεία ως οντότητα, όταν αυτή παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά και να λαμβάνει μέτρα», κατέληξε.