Την προηγούμενη βδομάδα έστειλε την επιστολή στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς ζητώντας διερεύνηση του Προέδρου Αναστασιάδη. Χθες συνάντησε τον πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής και ακολούθως, έχοντας εκ δεξιών τον τέως Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και Εργασίας, Ανδρέα Ασσιώτη, ο οποίος την περασμένη βδομάδα εξέφρασε τη στήριξη στην υποψηφιότητά του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσίασε τις προτάσεις του για τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Μια παρουσίαση θέσεων, η οποία σε αντίθεση με άλλες που γίνονταν μέσα από μια τυπική γραπτή ανακοίνωση, έγινε ζωντανά, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να εξηγεί, μέσα από απαντήσεις προς τους δημοσιογράφους, τους λόγους που τον ώθησαν να στείλει την επιστολή στην Αρχή Κατά της διαφθοράς και να έχει την ευκαιρία να κατακεραυνώσει την Κυβέρνηση, χτυπώντας με ένα θέμα το οποίο παρουσιάζεται να είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κοινωνίας. 

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, την τελευταία δεκαετία η Κύπρος έζησε μια πρωτοφανή διάβρωση των θεσμών εκ των έσω, με την υπονόμευση ανεξάρτητων θεσμών από την ίδια την κυβέρνηση να οδηγεί μοιραία στην απαξίωσή τους και σε αποδυνάμωση του έργου τους.

Παράλληλα, ανέφερε, ο διορισμός πολιτικών προσώπων σε νευραλγικές θέσεις και σε θέσεις ανεξάρτητων αξιωματούχων οδήγησε σε εύλογη αμφισβήτηση της αμεροληψίας και ανεξαρτησίας τους, αλλά και σε πλήρη διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους, όπως προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο του 2022, αλλά και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Όλη αυτή η ζοφερή εικόνα δεν αρμόζει στον τόπο μας, δεν αξίζει στους ανθρώπους αυτού του τόπου που καθημερινά δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, ειδικά στους νέους που αγωνίζονται να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να δημιουργήσουν. Δικαίως το αίτημα της αλλαγής εκπορεύεται από την ανάγκη να κλείσουμε μια για πάντα την πόρτα για τα θλιβερά φαινόμενα της διαπλοκής, της αναξιοκρατίας και της φαυλότητας», σημείωσε.

Σε περίπτωση εκλογής του, η διακυβέρνηση θα πορευθεί με κεντρικό γνώμονα ότι η έννοια του κράτους δικαίου είναι η πεμπτουσία κάθε σύγχρονου πολιτεύματος και στον πυρήνα του κοινωνικού συμβολαίου, υπογράμμισε ο κ. Μαυρογιάννης, συμπληρώνοντας πως οραματίζεται μια χώρα όπου το κράτος θα υπηρετεί τους πολίτες στη βάση του συντάγματος, του σεβασμού προς το γράμμα και το πνεύμα του νόμου της πολιτείας, της ηθικής και του αισθήματος δικαίου και δικαιοσύνης, καθώς και των αρχών και αξιών των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών.

Για τον σκοπό αυτό, συμπλήρωσε, με την ανάληψη της διακυβέρνησης θα δοθεί έμφαση σε μια σειρά μέτρων, αρχής γενομένης με τον θεσμικό εκσυγχρονισμό, για τον οποίο εισηγείται τη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Επιλογής κατά τα πρότυπα του άρθρου 255 της συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, με γνωμοδοτικό ρόλο στη διαδικασία διορισμών σε δημόσια αξιώματα, τη θέσπιση κριτηρίων επιλεξιμότητας και καταλληλότητας για όλους τους διορισμούς, τον περιορισμό των θητειών σε διάφορα πολιτειακά αξιώματα και την εναλλαξιμότητα σε νευραλγικές θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας.

«Δεν θα διορίζονταν ποτέ δύο υπουργοί μου»

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προτείνει ακόμη τον διαχωρισμό της αρμοδιότητας του Δημόσιου Κατήγορου από τη λειτουργία του Νομικού Συμβούλου του κράτους και τον περιορισμό της επιλεξιμότητας κατόχων δημοσίων αξιωμάτων ή μελών ανώτατου πολιτικού σώματος κομμάτων στις θέσεις τόσο ανεξάρτητων αξιωματούχων, όσο και Προέδρων και Μελών των οργανισμών κοινής ωφελείας, τονίζοντας πως στη δική του κυβέρνηση δύο εν ενεργεία υπουργοί δεν θα διορίζονταν ποτέ στη θέση Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Εισηγείται επίσης τον εκσυγχρονισμό της δήλωσης του «πόθεν έσχες» και τη διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων για σκοπούς υποβολής της, την υποχρεωτική δήμευση περιουσιακών στοιχείων, ανάλογης αξίας, πρώην και νυν πολιτειακών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών, οι οποίοι καταδικάζονται για αδικήματα φοροδιαφυγής, δεκασμού και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, όπως και στενών συγγενών τους εξ αίματος ή/και εξ αγχιστείας, αν αποδειχθεί ότι εμπλέκονται.

Αποφασιστικότητα για να τεθεί ένα τέλος

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντησή του νωρίτερα χθες με την Ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, απάντησε πως μετέφερε στα μέλη της Αρχής την πεποίθησή του ότι δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται βιβλίο με αναφορές σε σοβαρά ζητήματα διαφθοράς και να υπάρχει σιγή ιχθύος και πως αναμένει από την Επιτροπή να επιτελέσει το έργο της. Από την πλευρά του, είπε, υπάρχει αποφασιστικότητα να τεθεί ένα τέλος σε αυτά τα φαινόμενα και εκεί και όπου είναι εφικτό θα γίνει κάθε προσπάθεια για να υπάρξει και τιμωρία, συμπληρώνοντας πως είναι μια ευκαιρία για την Αρχή να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένας πλήρως ανεξάρτητος θεσμός.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να εμπιστεύεται μια Αρχή, τα μέλη της οποίας διορίστηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να προδικάσουμε, υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας», ενώ έστειλε σαφές μήνυμα ότι ο ίδιος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι εκεί όπου είναι εφικτό, πρέπει να υπάρξει και τιμωρία. Παράλληλα υπέδειξε ότι «η επιστολή μπορεί να αποτελέσει κι εφαλτήριο, ώστε να αποδείξει η Αρχή κατά της Διαφθοράς το τι αξίζει».