Την ώρα που σε οργανωτικό επίπεδο, οι επιτελικές ομάδες των υποψηφίων χτενίζουν τους κομματικούς καταλόγους και βάζουν φωτιά στα τηλεφωνικά κέντρα των γραφείων του, οι υποψήφιοι οργώνουν την Κύπρο έχοντας επαφές και εξαγγέλλοντας προτάσεις. Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς την προεκλογική τους σε όλα τα μέτωπα. Όλα αυτά, ενόψει και της προετοιμασίας και μελέτης των ιδίων και των συνεργατών τους ενόψει και του αυριανού διακαναλικού debate.

Τη βιομηχανική περιοχή Δρομολαξιάς επισκέφτηκε χθες μαζί με τους συνεργάτες του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Ένα θέμα που πρέπει να προωθήσουμε είναι ν’ αλλάξουμε την κουλτούρα στην κοινωνία μας. Τα τεχνικά επαγγέλματα είναι αναγκαία σε μία οικονομία και σήμερα τα τεχνικά επαγγέλματα είναι και από τα ψηλά αμειβόμενα επαγγέλματα», ανέφερε, προσθέτοντας πως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το 50% των μαθητών φοιτούν σε τεχνικές σχολές. «Άρα υπάρχουν πολλά περιθώρια για επέκταση της τεχνικής εκπαίδευσης. Η οικονομία μας μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν έχουμε κυπριακά χέρια στα τεχνικά επαγγέλματα και αντί τους ανειδίκευτους που θα είναι στους καταλόγους των ανέργων, να προετοιμάζουμε τους νέους μας στην κατεύθυνση που θα βρουν δουλειά με αξιοπρεπείς απολαβές», σημείωσε. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επεσήμανε ακόμα πώς ‘ερχονται δύσκολα για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία.  

«Ήδη η Αγγλία είναι σε ύφεση, το 2023 χώρες όπως η Γερμανία θα μπουν κι αυτές σε ύφεση. Εμείς όμως είμαστε μαθημένοι από το να διαχειριζόμαστε οικονομικές κι άλλες κρίσεις, είναι στο DNA μας», ανέφερε. «Θέλω να στείλω το μήνυμα προς κάθε Κύπριο. Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που έρχονται, έχω την αυτοπεποίθηση πως εμείς μπορούμε να κουμαντάρουμε. Φτάνει ο τιμονιέρης να κουμαντάρει, να ξέρει, να έχει τις γνώσεις και την αποφασιστικότητα να οδηγεί σωστά τη χώρα», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεδρικές: Σχεδιασμοί ενόψει του ντιμπέιτ της Πέμπτης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για την ουσιαστική Ενίσχυση Αποτρεπτικής Ισχύος – Άμυνα και Ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στον ιστότοπο www.christodoulides2023.com/pylones/planitis/amyna/.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου του, η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, οι σημερινές προκλήσεις και οι υβριδικές απειλές, καθιστούν την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης και γενικότερα της αποτρεπτικής ισχύoς της πατρίδας μας ως ύψιστη προτεραιότητα. «Την ίδια στιγμή, η ιδιότητα της Κύπρου ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ο ρόλος που δύναται να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την προαναφερθείσα ανάγκη», αναφέρεται.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, «ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας µε περαιτέρω αύξηση των αμυντικών δαπανών, θεσμοθέτηση και ενίσχυση των αμυντικών συμφωνιών και συνεργασιών µε τρίτες χώρες και την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν μέσα από την ιδιότητά µας ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Οι προτάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη κωδικοποιούνται σε 5 συγκεκριμένες πολιτικές: 1. Ενίσχυση Αποτρεπτικής Ικανότητας, 2. Ισχυρές Συνεργασίες -Αναβαθμισμένος Ρόλος της Κύπρου, 3. Σύγχρονος Ημιεπαγγελματικός Στρατός, 4. Ουσιαστική Εφεδρεία και Εθνοφυλακή, και 5. Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών.

Συνάντηση Μαυρογιάννη με Ερχιουρμάν

Την αποφασιστικότητα τους να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την οριστική επίλυση του Κυπριακού, επαναβεβαίωσαν σε συνάντηση τους, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουρμάν. 

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Κόμματος, παρόντες ήταν επίσης οι Ασίμ Ακανσόι και Φικρί Τορός, Γενικός Γραμματέας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του CTP αντίστοιχα.

Τα δύο μέρη εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την αδήριτη ανάγκη για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξεύρεση μίας συνολικής λύσης, στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε πως πρέπει με αποφασιστικότητα και επιμονή να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας διεθνώς, χωρίς να αποκλίνουμε από τη συμφωνημένη βάση λύσης. Γι’ αυτό και όπως τονίσθηκε από τα δύο μέρη, χρειάζεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας, να βρίσκεται ένα άτομο αξιόπιστο, με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και ισχυρή βούληση για επίλυση του Κυπριακού. 

Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντικό είναι, όπως επεσήμανε, το να καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.