Ανέδειξαν και πρόταξαν συγκεκριμένα σημεία και θέσεις, αλλά κατέγραψαν και αδυναμίες οι τρεις κύριοι υποψήφιοι στην πρόσφατη διακαναλική τηλεμαχία τους. Ένα debate το οποίο επεφύλασσε ειδήσεις κρατώντας υψηλά το ενδιαφέρον όσων τελικά κάθισαν να το παρακολουθήσουν. Η επόμενη μέρα αναλώθηκε από επιτελεία και τις ομάδες των υποψηφίων στην ανάλυση των όσων έγιναν την προηγούμενη νύκτα στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ΩΜΕΓΑ, όπου φιλοξενούνται λόγω μεγέθους όλα τα δικαναλικά debate. Πέραν των σημείων αναφοράς στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από την προχθεσινή τηλεοπτική συνάντηση των τριών, από το όλο σκηνικό βγαίνουν αρκετά σημεία ανάλυσης τα οποία δεικνύουν ασφαλώς αρκετά όσον αφορά τη συνέχεια, τόσο της προεκλογικής εκστρατείας, όσο και του πολιτικού σκηνικού γενικότερα.

Αυτό το οποίο ξεχωρίζει ασφαλώς σε κάθε συναπάντημα των τριών είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη για τη συναγερμική ψήφο. Η δεξαμενή του ΔΗΣΥ όπως διαφαίνεται και από το μέχρι στιγμής σκηνικό και τα συμπεράσματα των μετρήσεων, είναι αυτή που καθορίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σε μεγάλο βαθμό. Αυτή είναι άλλωστε και η διαφορά του Νίκου Χριστοδουλίδη σε σχέση με τις υποψηφιότητες Νικόλα Παπαδόπουλου το 2018 και του Γιώργου Λιλλήκα το 2013. Ο τέως ΥΠΕΞ φαίνεται μέχρι στιγμής να αντλεί τη δυναμική του από την πρόθεση ψήφο προς το πρόσωπο του από συναγερμικούς ψηφοφόρους, τους οποίους ασφαλώς θέλει να κρατήσει και να δει την πρόθεση να μετουσιώνεται σε πράξη και στην κάλπη. 

Από την άλλη πλευρά, ο Αβέρωφ Νεοφύτου παίζει καθαρά με το θέμα της συσπείρωσης. Γνωρίζει ότι δέχεται κόστος ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ πληρώνοντας ο ίδιος τη φθορά από τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα όμως, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θέλει να αναδείξει τα θετικά αυτής της διακυβέρνησης αλλά και τις δικές του προσωπικές ικανότητες διοίκησης της χώρας, προτάσσοντας τα θέματα οικονομίας.

Παίζει παράλληλα με τον κομματικό πατριωτισμό των συναγερμικών, γνωρίζοντας ότι με τη συσπείρωση των συναγερμικών ψηφοφόρων, μπορούν να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα όσον αφορά το σκηνικό των προεκλογικών εκλογών. Η αναφορά κάποια στιγμή του Νίκου Χριστοδουλίδη για διορισμό συναγερμικών υπουργών στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας αποστασίας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και έδωσε συνέχεια χθες και με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του. Φάνηκε μάλιστα ο εκνευρισμός που προκάλεσε στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ η αναφορά αυτή του Νίκου Χριστοδουλίδη. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Debate τακτικής αιφνιδιασμού – Μελετημένοι και οι 3

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν άφησε όμως ασχολίαστο και τον χαρακτηρισμό ως ωρολογιακή βόμβα του συνταξιοδοτικού από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία έφερε χθες και απάντηση από τον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο.  

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσιάστηκε στο χθεσινό debate πιο αποφασιστικός στις τοποθετήσεις του και στις παρεμβάσεις του σε σχέση με προηγούμενα, ενώ ήταν έτοιμος να μπει σφήνα και να ανακόψει την προσπάθεια των δύο άλλων, να μετατρέψουν το debate σε δική τους αντιπαράθεση. Πράγμα το οποίο και έκανε. Προσπάθησε να κάνει χιούμορ, με χαρακτηριστική σκηνή την αναφορά του προς τον Αβέρωφ για τις πέτρες που είναι από κάτω. Ο τελευταίος έδωσε συνέχεια στο θέμα δηλώνοντας πως δεν φεύγει από το στούντιο εάν δεν του πουν σε ποιες πέτρες είναι από κάτω. 

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έπαιξε αρκετά με το θέμα της διαφθοράς. Ένα θέμα το οποίο ανέδειξε από την προηγούμενη βδομάδα, και θεωρήθηκε από την ομάδα του ότι έκτισε θετικά στην εικόνα του και ήθελαν να δώσουν συνέχεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έγγραφα παρέδωσε ο Χριστοδουλίδης στο debate

Το είδε ένας στους τρεις

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό τηλεθέασης συνολικά και τα τέσσερα κανάλια που έδειχναν εκείνη την ώρα το debate έφτασε το 37,8%. Δηλαδή λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των τηλεθεατών της συγκεκριμένης ώρας είδαν την τηλεμαχία των τριών υποψήφιων. Σε αυτό βέβαια συνέτεινε και το γεγονός ότι η εκπομπή προβαλλόταν ταυτόχρονα και από τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια (ΑΛΦΑ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΙΓΜΑ και ΩΜΕΓΑ), αλλά και το γεγονός ότι άλλαξε η ώρα μετάδοσής του σε σχέση με την προηγούμενη φορά, ξεκινώντας ουσιαστικά μετά τα δελτία ειδήσεων των τεσσαρων καναλιών. Την ίδια ώρα όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι είναι περίοδος Μουντιάλ και την ίδια ώρα στα δύο κανάλια της κρατικής τηλεόρασης μετέδιδαν ζωντανά αγώνες του παγκοσμίου κυπέλου.