Δύο μέρες μετά την έγκριση του ψηφίσματος από τη Βουλή του ψηφίσματος για τη Δημοκρατική Αντίσταση και το κάλεσμα προς την Πολιτεία να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση μνημείων ή τιμών προς τον Γεώργιο Γρίβα, τον οποίο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η ιστορία καταδίκασε ως ανάξιο κάθε τιμής», ο Νίκος Χριστοδουλίδης έσπευσε χθες να προλάβει αντιδράσεις και να καλοπιάσει δυσαρεστημένους υποστηριχτές της υποψηφιότητάς του.

Το ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε στην Ολομέλεια από πλευράς ΑΚΕΛ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ως γνωστόν, με τις ψήφους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ. Των τριών δηλαδή κοινοβουλευτικών κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του. Για την ιστορία, ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ ψήφισαν κατά, ενώ υπέρ ψήφισε και η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Η εξέλιξη όμως αυτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια μερίδας υποστηρικτών του Νίκου Χριστοδουλίδη, προερχόμενων κυρίως από τον χώρο της Δεξιάς και του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το γεγονός ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε με τις ψήφους  των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του και τα οποία θα μετέχουν σε μια ενδεχόμενη Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν μπορούσε να περάσει ασχολίαστο από πολλούς, οι οποίοι ανέμεναν μάλιστα μία τοποθέτηση από πλευράς του υποψηφίου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της περιοδεία του σε χωριά της επαρχίας Λεμεσού χθες, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Μια αναφορά η οποία μπορεί να ιδωθεί και να ερμηνευθεί μόνο μέσα από τον φακό των όσων προηγήθηκαν την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς δεν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη αφορμή για αναφορά στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του επιτελείου του, ο υποψήφιος, έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι αν υπάρχει σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλεται στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και «στις προσπάθειες κάποιων που χωρίς να στοχεύουν να εξυπηρετήσουν το οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον θυσίασαν και την ίδια τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι κι απαιτείται ένας ελάχιστος σεβασμός προς όλους αυτούς από όσους επιχειρούν ακόμη κι αυτόν τον ιερό αγώνα να τον εκμεταλλευθούν για κομματικές σκοπιμότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράλληλα, συνεχίζοντας από εκεί που έμεινε στο debate της περασμένης Πέμπτης, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι πρότεινε στον Νικόλα Παπαδόπουλο διαμοιρασμό της εξουσίας με αντάλλαγμα τη στήριξή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας από το ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε χθεσινή συνέντευξή του στον «Φ», ενισχύοντας την αναφορά του Νίκου Χριστοδουλίδη, δήλωσε ότι όντως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε ανεπίσημες επαφές που είχαν και στην παρουσία τρίτων, πρότεινε σχηματισμό κυβέρνησης 50-50, δηλαδή, με διορισμό των μισών υπουργών από το ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με το επιτελείο του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής ώστε να πάμε μπροστά σε μια νέα εποχή κι όχι να μείνουμε σε μια εποχή που έδωσε ό,τι είχε να δώσει, χωρίς βαρίδια, εξαρτήσεις και διαχωριστικές γραμμές. «Μια κυβέρνηση για το σύνολο του κυπριακού λαού κι όχι για τους λίγους και τους φίλους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στις κοινότητες Πύργου και Παρεκκλησιάς. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «εμείς πορευόμαστε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, με πολύ συγκεκριμένες θέσεις και ποτέ, σε αντίθεση με άλλους, δεν μπήκαμε σε υποσχέσεις του 50-50 ή άλλες υποσχέσεις διαμοιρασμού της εξουσίας, γιατί αν η έγνοια δεν είναι πώς θα λύσουμε τα προβλήματα μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα αλλά ο διαμοιρασμός της εξουσίας, δείχνουν και το ενδιαφέρον που έχουν για το τι απασχολεί την κοινωνία μας».

«Κάποιοι επενδύουν στον φόβο»

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του επεσήμανε με έμφαση ότι αν κάποιοι επενδύουν στον φόβο και τον διχασμό κι εκβιάζουν τις επιλογές των πολιτών, ο ίδιος επενδύει στην προοπτική και την ελπίδα για το αύριο σεβόμενος τη Δημοκρατία και την επαύριο των εκλογών αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του θα τείνει χείρα φιλίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως έχει ξεκάθαρο σχέδιο από την πρώτη ημέρα για μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική οικονομία, για αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την αναζωογόνηση της υπαίθρου, για το μεταναστευτικό και την ανάληψη πρωτοβουλιών για το Κυπριακό, με την ΕΕ να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο.