Σε ολομέτωπη σύγκρουση οδηγούνται Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης για τα μάτια των ψηφοφόρων της Δεξιάς. Το ζήτημα που άνοιξε απρόσμενα μετά το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ την περασμένη βδομάδα για την εθνική αντίσταση, στο οποίο γινόταν αναφορά προς τον Γεώργιο Γρίβα ως ανάξιο οποιασδήποτε τιμής και το οποίο εγκρίθηκε και με τις ψήφους ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα ψηφοφόρων της εθνικόφρονης Δεξιάς.

Οι τελευταίοι δεν είδαν με καλό μάτι την ενέργεια των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, γεγονός που ανάγκασε τον υποψήφιο από την Κυριακή να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα της ΕΟΚΑ για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις από μερίδα υποστηρικτών της υποψηφιότητας του. Ο απόηχος ωστόσο των αντιδράσεων όχι μόνο δεν κόπασε αλλά αναζωπυρώθηκε, με διάφορα σύνολα να ετοιμάζονται αύριο και για συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Στη γενικότερη συζήτηση μπήκε και το θέμα του σταυρώματος κονδυλίων που αφορούν τον Γεώργιο Γρίβα και η στάση που θα τηρήσουν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα του. Παρέμβαση γραπτώς έκαναν για το θέμα και οι σύνδεσμοι αγωνιστών ΕΟΚΑ. 

Το όλο σκηνικό δημιούργησε ασφαλώς μια πίεση κυρίως προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, την οποία η Πινδάρου και ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρούν πως μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος προχώρησε χθες σε γραπτή δήλωση στην οποία εξυμνεί τη δράση της ΕΟΚΑ κάνοντας ονομαστική αναφορά στον Διγενή, κάτι το οποίο αποφεύγει να κάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκινώντας να μοιράζει πυρά κατά του ΑΚΕΛ κατηγορώντας το ότι για προεκλογικές σκοπιμότητες έχει αποφασίσει να βάλει βόμβα στα θεμέλια της εθνικής συμφιλίωσης και να μας επιστρέψει πολύ πίσω, στις εποχές της διχόνοιας, δήλωσε πως «πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι ούτε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ούτε ο αρχηγός της, Γεώργιος Γρίβας Διγενής, ακυρώνονται μέσα από ανιστόρητα, προεκλογικά ψηφίσματα. Ψηφίσματα που ξεθάβουν την καταστροφική πολιτική των Αδεσμεύτων η οποία μας άφησε εντελώς μόνους το 1974 απέναντι στο έγκλημα της Τουρκίας».

Στη συνέχεια στράφηκε προς ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ κατηγορώντας τα ότι σέρνονται πίσω από το ΑΚΕΛ. «Οι δε υποψήφιοι, Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης, παρακολουθούν αμήχανα. Είναι ξεκάθαρο ότι για τον πρώτο το πάνω χέρι το έχει η κοινοπραξία και για τον δεύτερο το ΑΚΕΛ», δήλωσε.  

Το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν άφησε αναπάντητα τα όσα ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως στις προσβολές απαντούν με μήνυμα ενότητας.

«Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης διακήρυξε ότι θα διεξάγει ένα προεκλογικό αγώνα αντάξιο του επιπέδου και του πολιτισμού του κυπριακού λαού. Με επιχειρήματα, πολιτικές προτάσεις και θέσεις και σεβασμό στη Δημοκρατία και στους ανθυποψηφίους του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη και προστίθεται ότι τηρεί την υπόσχεσή του και δεν πρόκειται να την αθετήσει μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

«Λυπούμαστε όμως να παρατηρήσουμε ότι στην πρόταση του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για μέγιστη δυνατή ενότητα και στην πρόθεσή του εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας να σχηματίσει Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, η απάντηση είναι προσβλητικές αναφορές που δεν περιποιούν τιμή στον πολιτικό μας πολιτισμό. Μετά τους καρχαρίες, τα χρυσόψαρα, τους ελέφαντες και τους δούρειους ίππους, τώρα προβαίνουν σε άλλους, εξίσου προσβλητικούς, χαρακτηρισμούς.

Είναι απορίας άξιον που τα ανακάλυψαν όλα αυτά μετά από εννέα χρόνια. Δεν θα τους ακολουθήσουμε», σημειώνεται από το επιτελείο Χριστοδουλίδη.

Συνάντηση με αγωνιστές

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αντιπροσωπεία των συνδέσμων αγωνιστών είχε χθες συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο συζήτησαν το όλο θέμα. Το επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και η Πινδάρου επανήλθαν στο θέμα αργά το απόγευμα, απαντώντας στο επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη και καλώντας τον να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του θέματος. «Είναι εντυπωσιακό το προσόν του κ. Χριστοδουλίδη να απαντά χωρίς να απαντά, να τοποθετείται χωρίς να παίρνει θέση, να κάνει προεκλογική εκστρατεία χωρίς να μετέχει στον δημόσιο διάλογο. Για άλλη μια φορά μιλά γενικά και αόριστα για τον πολιτικό πολιτισμό», δήλωσε η εκπρόσωπος του επιτελείου Αβέρωφ, Τζώρτζια Κωνσταντίνου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ήταν ακόμα πιο έντονος: «Θέτουμε ευθέως το ερώτημα: Συμφωνεί ή διαφωνεί με  τις θέσεις των κομμάτων που τον στηρίζουν για τον Αρχηγό Διγενή; Συμφωνεί ή διαφωνεί με τα ψηφίσματα που αναπολούν τις πολιτικές των Αδεσμεύτων;», ανέφερε.