Την ελπίδα ότι θα υπάρξει από πλευράς ΓΓ των ΗΕ διορισμός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και ταυτόχρονα ανάπτυξη πρωτοβουλίας από πλευράς της ΕΕ σε συνεργασία με τα ΗΕ, ώστε να αποφευχθούν νέα τετελεσμένα τα οποία επιδιώκει η Τουρκία, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Ερωτηθείς με αφορμή την ψεσινή συνάντηση αν μπορεί, μέσα από κοινωνικού περιεχομένου συναντήσεις, να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης του διαλόγου, είπε «όχι βεβαίως. Αλλά αυτό που κρατώ είναι την τελευταία επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ για θέματα Ευρώπης ο οποίος έχει διαβεβαιώσει ότι το ενδιαφέρον του ΓΓ των ΗΕ παραμένει ενεργό, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου. 

Βεβαίως αυτή την περίοδο δεν αναμένει κανείς την οποιαδήποτε εξέλιξη, δοθέντος ότι υπάρχουν εκλογές στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Τουρκία.

Εκείνο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αφενός η βούληση του ΓΓ, η αποφασιστικότητά του, που θέλω να ελπίζω ότι θα εκδηλωθεί με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου όπως ο ίδιος πρότεινε –δεν με ενδιαφέρει η ονομασία– και δεύτερο, μια πρωτοβουλία από πλευράς Ευρώπης την οποία προωθώ, προκειμένου σε συνεργασία με τα ΗΕ, προκαταρκτικά και προ της έναρξης ενός νέου διαλόγου, να αποφευχθούν νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία και να προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με τα ΗΕ, η ΕΕ να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ερωτηθείς διευκρίνισε ότι «το πρώτο στάδιο είναι η αποφυγή νέων τετελεσμένων και το επόμενο στάδιο είναι στο μεσοδιάστημα μέχρι τις εκλογές να προετοιμαστεί η ΕΕ σε συνεργασία με τα ΗΕ, ώστε να παρουσιάσουν μια τέτοια πρόταση που μη εκφεύγοντας των ψηφισμάτων των ΗΕ να μπορεί να αποτελέσει την κοινή βάση λύσης του Κυπριακού, ώστε να εξευρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σύμφωνα με τον Bayrak (07.12.22 brtk.net), όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, είπε ότι το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού» εξαρτάται από την προστασία της γης και της γεωργικής παραγωγής, που είναι ο μεγαλύτερος φυσικός του πόρος. 

Ο Τατάρ εξέδωσε μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους στις 5 Δεκεμβρίου και ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι λόγω των περιορισμένων γεωργικών εκτάσεων που διαθέτουν θα πρέπει να αρχίσουν επειγόντως να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα και να βάλουν γρήγορα στην ατζέντα τους την κάθετη ανάπτυξη αντί της οριζόντιας

«Στις 5 Δεκεμβρίου, όταν γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, η σημασία του Έργου του Αιώνα», όπως χαρακτήρισε το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία, «έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο –όπως είπε– αποτελεί για εμάς σωλήνα αναπνοής». Δήλωσε ακόμα ότι τα εδάφη που ανήκουν στην «τδβκ» είναι ο μοναδικός λόγος ύπαρξης του «τουρκοκυπριακού λαού» στο νησί.

Τα είπαν Αναστασιάδης- Τατάρ

Στη δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών στο Λήδρα Πάλας βρέθηκαν χθες Αναστασιάδης – Τατάρ, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον επικεφαλής της UNFICYP Κόλιν Στιούρτ. Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες, ο Κόλιν Στιούαρ συνεχάρη τις τεχνικές επιτροπές για το έργο τους και την επιμονή τους στην αναζήτηση κοινού εδάφους «σε ένα ευρύ φάσμα τομέων αμοιβαίου οφέλους, παρά τα όποια εμπόδια μπορεί να συναντήσουν». Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, ο ΟΗΕ στην Κύπρο δεν θα χαλαρώσει τις προσπάθειές του «για να βοηθήσουμε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία». 

Στην Ισπανία για την EUMED-9 o Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα για το Αλικάντε της Ισπανίας, κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού  Πέτρο Σάντσεζ, όπου αύριο θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ EUMED-9.

Ανακοίνωση από την Προεδρία αναφέρει ότι στη Σύνοδο Κορυφής των EUMED-9 θα συμμετάσχουν, επίσης, οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας και της Σλοβενίας. Σε μέρος των συζητήσεων θα παρακαθίσουν, επίσης, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο του Αλικάντε είναι οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, με επίκεντρο τις ενεργειακές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ και ιδιαίτερα το νότιο μέρος της, καθώς επίσης ο ρόλος που έχουν να διαδραματίσουν οι χώρες της Μεσογείου στο μέλλον της Ευρώπης.

Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και ζητήματα που αφορούν την αποφυγή προκλήσεων στη μεσογειακή λεκάνη, το Κυπριακό, το Μεταναστευτικό, η προστασία του Περιβάλλοντος και η πράσινη ανάπτυξη.