Οι επιδιώξεις του κατοχικού καθεστώτος για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε σχέση με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και κάποιες τοποθετήσεις του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο, έφεραν ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Κόλιν Στιούαρτ να βρίσκονται στη μέγγενη των δύο πλευρών στο νησί. Η Λευκωσία καταγράφει τη δυσφορία της για τοποθετήσεις και ενέργειες του Κόλιν Στιούαρτ, από τον οποίο ζητά να παρουσιάζει προς έγκριση την όποια συμφωνία κάνει με το κατοχικό καθεστώς. 

Στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών μετέφερε προς τον Κόλιν Στιούαρτ της δυσφορία της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις ενέργειες του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Κόλιν Στιούαρτ, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι η Λευκωσία γνωρίζει ότι «ήρθαν οδηγίες από τη Νέα Υόρκη για να δοθεί απάντηση στην τ/κ πλευρά για το αίτημά τους για χωριστή συμφωνία Sofa την οποία η Νέα Υόρκη αποκλείει». 

Περαιτέρω ανέφερε πως «κάποιες άλλες κουβέντες που γίνονται για να υπάρξει κάποια κατανόηση για τον τρόπο που επιχειρεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις κατεχόμενες περιοχές. Στα κατεχόμενα υπήρχε η απειλή και εξακολουθεί να υπάρχει ότι αν δεν ικανοποιηθούν θα ζητήσουν από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να σταματήσει να επιχειρεί από τη γραμμή αντιπαράταξης και βορείως, όπως και στην Αμμόχωστο, και τα Ηνωμένα Έθνη νιώθουν την απειλή αυτή σαν σοβαρή και υποχρεούνται να κάνουν κάποιες διαβουλεύσεις μαζί τους». Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως αυτό που απαιτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τα Ηνωμένα Έθνη είναι «να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι συζητούν και να μην φτάσουμε σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα χωρίς να γνωρίζουμε και εμείς και να νιώθουμε ότι είναι εντάξει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στα κατεχόμενα, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, αντιδρώντας σε επιστολή του Ι. Κασουλίδη προς τους διπλωμάτες της ΚΔ η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, επέμεινε ότι το κατοχικό καθεστώς θα προχωρήσει σε επανεξέταση όλων των επιλογών εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν υπογράψουν μαζί του χωριστή συμφωνία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στα δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου (πηγή ΓΤΠ) αναφέρεται ότι σε γραπτή του δήλωση ο Τ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει άλλο στόχο από το να εμποδίσει τις προσπάθειες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας να διασφαλίσουν ότι η «τδβκ» -κατά την έκφρασή του- θα πάρει τη θέση που της αρμόζειστη διεθνή κοινότητα και θα διασφαλίσει τη συνέχιση της «απάνθρωπης απομόνωσης που έχει επιβληθεί στους Τ/κ με δική της ενθάρρυνση». Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι «δεν έχει καμία αξία το αν η εξωτερική μας πολιτική και οι αποφάσεις που αφορούν τη χώρα μας γίνονται αποδεκτές από τους Ελληνοκύπριους».

Πρόσθεσε ότι η συνέχιση της παρουσίας και των δραστηριοτήτων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP) στην περιοχή θα ήταν δυνατή με την οριστικοποίηση μιας νομικής ρύθμισης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναφορικά με την παρουσία των δυνάμεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα, είπε ότι «η ΤΔΒΚ πιστεύει ότι η UNFICYP δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την παρουσία και τις δραστηριότητές της στη χώρα μας με την τρέχουσα ρύθμιση που βασίζεται στην καλή μας θέληση και ότι είναι απαραίτητο να έρθουμε σε μια συμφωνία χωρίς χάσιμο χρόνου».