Τα θέματα οικονομίας είναι τα πρώτα στην ατζέντα της προεκλογικής και για τους τρεις κύριους υποψήφιους. Πέραν από τις αντιπαραθέσεις και την ανταλλαγή πυρών μεταξύ τους, αυτό το οποίο διαπιστώνεται ότι σε αυτή την προεκλογική η προσοχή στρέφετε σε θέματα που έχουν να κάνουν με την τσέπη του κόσμου, την καθημερινότητα του και βασικές ανάγκες του. Θέματα που έχουν να κάνουν με τη στέγαση, την ακρίβεια, τη μόρφωση και τη δημιουργία επαγγελματικών προοπτικών για τους νέους.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου προχώρησε και στην ανακοίνωση του νυν υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη ως υπουργού και στη δική του διακυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει αυτό το οποίο τονίζει σε κάθε δημόσια παρέμβαση του το τελευταίο διάστημα. Δυνατή Οικονομία που δημιουργεί πλεόνασμα για να μπορούν να στηριχθούν κοινωνικές πολιτικές και ταυτόχρονα ανακουφιστικά μέτρα με φοροελαφρύνσεις με στόχευση τη μεσαία τάξη. 

Στον χορό μπήκαν και οι υπουργοί της Κυβέρνησης. Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για το σχέδιο «Η Κύπρος του Αύριο», ασφαλώς δεν μπορούν να μην μπουν στην εξίσωση της προεκλογικής. Μέσα από τις εκδηλώσεις γίνεται ενημέρωση για τις πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά και τις προοπτικές που δημιουργεί η αξιοποίηση του προγράμματος. «Έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά όσον αφορά στο κράτος πρόνοιας και, πλέον, μέσω του ολοκληρωμένου σχεδιασμού που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο», στοχεύουμε σε όλες τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του Σχεδίου «Κύπρος – Το Αύριο», στο Nicosia Mall.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: «Φεύγω με τη συνείδησή μου ήσυχη»

Στα θέματα οικονομίας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα κοινωνικής πολιτικής εστιάζει και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στις τοποθετήσεις του, με το θέμα της ακρίβειας, του στεγαστικού και της ενέργειας να είναι στην πρώτη γραμμή των αναφορών του. 

«Πρέπει να βάλουμε πλάτες. Να αναλάβουμε το χρέος που μας αναλογεί και μετά την εκλογή μας στη διακυβέρνηση του τόπου τον Φεβρουάριο, να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που θα μας δώσει η εξουσία για να χτίσουμε μία καλύτερη Κύπρο», δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ σε συγκέντρωση υποστηρικτών του ο υποψήφιος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως «χιλιάδες συνάνθρωποι μας ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας. Την ίδια ώρα η Κύπρος είναι 4η από το τέλος σε ό,τι αφορά τη στήριξη του κράτους προς τους πολίτες». 

Στις προγραμματικές του θέσεις επίσης μιλά για φορολόγηση του αδρανούς πλούτου στις αστικές περιοχές για επίλυση του στεγαστικού, ενώ κατηγορεί την Κυβέρνηση για εφαρμογή των πολιτικών των λίγων και όχι των πολλών.

Η ακρίβεια και το στεγαστικό, είναι οι δύο από τους τέσσερις βασικούς άξονες των προτεραιοτήτων και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση για τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία θα χειριστεί από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όπως προκύπτει μέσα από τον διάλογό μας με την κοινωνία, εάν και εφόσον ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του, από την πρώτη ημέρα θα ασχοληθούμε με τέσσερις προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά την ακρίβεια, η δεύτερη το μεταναστευτικό, η τρίτη τη νέα γενιά και η τέταρτη, φυσικά, το Κυπριακό». Όπως είπε, αυτές οι τέσσερις προτεραιότητες προκύπτουν μέσα από συνεχή διάλογο με την κοινωνία των πολιτών. 

Σε συγκέντρωση επίσης το Σάββατο στην Αμμόχωστο το περασμένο Σάββατο, αναφερόμενος στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις για να διαχειριστούμε τις μεγάλες προκλήσεις της χώρας μας και τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας και εφόσον οι πολίτες μας τιμήσουν με την ψήφο τους, είμαστε πανέτοιμοι από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας να αρχίσουμε την υλοποίησή του».