Υπό το βάρος της αποκάλυψης του σκανδάλου διαφθοράς Qatar Gate το οποίο χτυπά την καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου, αρχίσαν τη Δευτέρα οι εργασίες της συνόδου της Ολομέλειας Δεκεμβρίου. Το σκάνδαλο διαφθοράς ερευνάται από την εισαγγελία των Βρυξελλών, ενώ κεντρικό ρόλο φαίνεται να έχει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και μία εκ των δεκατεσσάρων αντιπροέδρων του σώματος Εύα Καϊλή. 

Κατά την έναρξη της συνόδου της Ολομέλειας, η Πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα τοποθετήθηκε για το Qatar Gate, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. «Οι εχθροί της δημοκρατίας για τους οποίους η ίδια η ύπαρξη αυτού του Κοινοβουλίου αποτελεί απειλή, δεν θα σταματήσουν σε τίποτα. Αυτοί οι κακοήθεις παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, φέρεται να έχουν οπλίσει ΜΚΟ, συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και ευρωβουλευτές σε μια προσπάθεια να υποτάξουν τις διαδικασίες μας» υπέδειξε. Η Πρόεδρος του Σώματος, έκανε λόγο για εμπλεκόμενους παράγοντες στο σκάνδαλο που συνδέονται με αυταρχικά καθεστώτα τρίτων χωρών που χρησιμοποίησαν ως δούρειο ίππο, ΜΚΟ, άτομα, βοηθούς και ευρωβουλευτές, σε μια προσπάθεια να υποτάξουν τις δημοκρατικές διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο, είπε, τα κακόβουλα σχέδια τους απέτυχαν. 

«Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την αναφερόμενη Αντιπρόεδρο οποιοδήποτε καθήκον και ευθύνη που σχετίζεται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της ως Αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος» επεσήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η κ. Μέτσολα, αναφέρθηκε στις έρευνες και επανέλαβε την ετοιμότητα του Ευρωκοινοβουλίου να συνδράμει για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι και το τέλος, μαζί με τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

«Η διαφθορά δεν μπορεί να αποφέρει οφέλη, και παίξαμε κι εμείς το ρόλο μας στο να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σχέδια δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Για να γίνω σαφής, οι καταγγελίες δεν αφορούν την αριστερά ή τη δεξιά ή τις βόρειες ή τις νότιες χώρες. Μιλάμε για το σωστό και το λάθος, και σας καλώ να αντισταθείτε στον πειρασμό να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή για πολιτικό όφελος. Μην υποτιμάτε την απειλή που αντιμετωπίζουμε» σημείωσε.

Πρόσθετα, η κ. Μέτσολα, προανήγγειλε ενέργειες προς την κατεύθυνση της διαφάνειας των διαδικσιών και της πρόσβασης εντός του κοινοβουλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Politico: Έφοδος της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωκοινοβούλιο

Αντιδράσεις από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε πως το σκάνδαλο αυτό αποτελεί πλήγμα στο κύρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, είπε για να σταματήσουμε τους εγκληματίες αλλά και να βελτιώσουμε τις διαδικασίες μας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Το Σώμα θα συνεργαστεί πλήρως για να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι η μόνη διέξοδος» υπέδειξε. 

Στην τοποθέτηση της η επικεφαλής της ομάδας S&D, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, δήλωσε ό,τι σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. «Αποφασίσαμε να είμαστε πολιτικοί αγωγοί σε αυτή τη διαδικασία. Οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και το Σώμα να καταλάβει τι έχει συμβεί ώστε την επόμενη φορά να το αποτρέψει. Τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων».

Επισπεύδουν την καθαίρεση

Στις 8:30 το πρωί της Τρίτης αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως η διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων υπό την Ρομπέρτα Μέτσολα προκειμένου να οδηγήσει στη ολομέλεια για ψήφιση την οριστική καθαίρεση Καϊλή από το Προεδρείο του ΕΚ σύμφωνα με το άρθρο 21. Η οριστική καθαίρεση της Εύας Καϊλή, ανοίγει άμεσα το δρόμο για την παύση της από την θέση της αντιπροέδρου.  Για την καθαίρεση της Καϊλή από το αξίωμα απαιτείται πλειοψηφία 3/5 στην διάσκεψη των προέδρων του ΕΚ και η όποια απόφαση θα πρέπει ανέφερε, να τύχει αυξημένης πλειοψηφίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Για την αφαίρεση της ιδιότητας του ευρωβουλευτή είτε θα πρέπει να υποβάλει ο ίδιος την παραίτησή του, είτε η αρμόδια αρχή του κράτους – μέλους, στην προκειμένη η Ελλάδα, να λάβει τη σχετική απόφαση.

Υπενθυμίζεται πώς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έστειλε επιστολή στην ελληνίδα ευρωβουλευτή με την οποία της ανακοινώνει ότι την παύει από τα καθήκοντα της στον απόηχο των ερευνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπό έλεγχο και ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Υπενθυμίζεται πώς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έστειλε επιστολή στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή με την οποία της ανακοινώνει ότι την παύει από τα καθήκοντα της στον απόηχο των ερευνών.

Πίσω στην αρμόδια επιτροπή η απελευθέρωση της βίζας του Κατάρ και του Κουβέιτ

Εξάλλου, η Πρόταση της Επιτροπής LIBA για την απελευθέρωση της βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ δεν θα  παρουσιαστεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αφού θα επιστρέψει πίσω στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ. Η Εύα Καϊλή, συμμετείχε σε μια τουλάχιστον ψηφοφορία της επιτροπής, χωρίς να είναι μέλος της, όπου υπερψήφισε την πρόταση για διέλευση χωρίς βίζα των Καταριανών από την Ένωση των 27.

Την 1η Δεκεμβρίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ενέκρινε σχέδιο έκθεσης σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για το Κουβέιτ και το Κατάρ, προσθέτοντας το Ομάν και τον Ισημερινό στον κατάλογο των χωρών που εξαιρούνται από τις απαιτήσεις για την έκδοση βίζα για διαμονές βραχείας διάρκειας (έως 90 ημέρες για περίοδο 180 ημερών). Η επιτροπή στήριξε επίσης την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την νομοθετική πρόταση, η οποία όμως θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.