Μερική αλλά όχι ουσιαστική κινητικότητα αναμένεται να καταγραφεί κατά τον Ιανουάριο στο Κυπριακό, κι αυτό λόγω της συζήτησης για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας και το δείπνο εργασίας που θα έχουν στο τέλος του ερχόμενου μήνα Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ. Μια συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί παραμονές των προεδρικών εκλογών. 

Με το καλημέρα του 2023 αναμένεται η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Έκθεση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται μετά από μια σειρά γεγονότων στην Πράσινη Γραμμή, αλλά και τοποθετήσεις του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση της Λευκωσίας. Εκείνο για το οποίο ήδη τρέχει η Λευκωσία είναι τα όσα θα αναφερθούν στην έκθεση σε σχέση με τις ενέργειες και τις απαιτήσεις του κατοχικού καθεστώτος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

Η έκθεση του ΓΓ θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα υιοθετήσει ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Γενάρη. Η προσοχή στραμμένη στο λεκτικό του ψηφίσματος σε σχέση με τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις απαιτήσεις του κατοχικού καθεστώτος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παραμονές των Προεδρικών Εκλογών της 5ης Φεβρουαρίου, στα τέλη Ιανουαρίου, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί κοινωνικό δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ενώ την τελευταία τους συνάντηση εντός του 2022 αναμένεται να έχουν την ερχόμενη βδομάδα ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν, οι οποίοι την περασμένη Τετάρτη είχαν συνάντηση και δείπνο με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ για να συζητήσουν, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, «τρέχοντα θέματα, να αναγνωρίσουν τη συνεργασία τους το 2022 και να συνεχίσουν αυτή τη σημαντική δουλειά το 2023».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Στιούαρτ αναχωρεί την ερχόμενη Πέμπτη από το νησί για τις διακοπές των Χριστουγέννων και τον Ιανουάριο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στην έδρα των ΗΕ σε σχέση με τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών και την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Δεν έχουν προγραμματιστεί οποιεσδήποτε χωριστές συναντήσεις του κ. Στιούαρτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Τατάρ πριν από την αναχώρησή του από το νησί, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ. Υπενθυμίζεται πως οι τρεις άντρες είχαν συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο κοινωνικής εκδήλωσης των Ηνωμένων Εθνών στο Λήδρα Πάλας με την ευκαιρία του τέλους του έτους, και κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, Αναστασιάδης και Τατάρ συνεννοήθηκαν να έχουν ένα δείπνο πριν τη λήξη της θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη. Το δείπνο αυτό προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να ξεκινήσουν μια διαδικασία για αναβάθμιση του καθεστώτος και προς αναζήτηση διεθνούς αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Γεύμα εργασίας με πρέσβεις ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, παρέθεσε χθες γεύμα εργασίας προς τους διαπιστευμένους στη Λευκωσία, πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν τόσο περιφερειακά όσο και ευρωπαϊκά ζητήματα με το Κυπριακό να είναι στην κορυφή της ατζέντας. 

Με ανάρτησή του στο τουίτερ το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Γεύμα εργασίας από τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη για τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της ΕΕ που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο. Χρήσιμη, παραγωγική και ευρεία εξέταση ολων των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής που επηρεάζουν το Κυπριακό, ενώ υπήρξε και συζήτηση θεμάτων που βρίσκονται στην κοινή ευρωπαϊκή και περιφερειακή ατζέντα».