Την ώρα που οι χριστιανοί κάτοικοι της νήσου θα ετοιμάζονται για την εκκλησία και για να γιορτάσουν Χριστούγεννα, στα κατεχόμενα θα ανοίγουν τα «εκλογικά κέντρα» για τις «δημοτικές εκλογές» που διεξάγονται σήμερα. Το κατοχικό καθεστώς επέλεξε την 25η Δεκεμβρίου για τη διεξαγωγή «εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης» ως μια ακόμα κίνηση ότι στο βόρειο τμήμα του νησιού υφίσταται και λειτουργεί ένα «ξεχωριστό κράτος». 

Ένα από το δέλεαρ που χρησιμοποιεί το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, που «κυβερνά» εκ μέρους της Άγκυρας, τα κατεχόμενα, είναι και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η ηγεσία του κόμματος υπόσχεται στη διάρκεια προεκλογικών συγκεντρώσεων ότι εντός του 2023 θα προχωρήσει στο άνοιγμα ολόκληρης της πόλης. 

Ένα μέρος του Βαρωσιού είναι κλειστό, θα το ανοίξουμε κι αυτό τη νέα περίοδο, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ σε εκδήλωση προώθησης του υποψηφίου του κόμματός του, για τη «δημαρχία» της Αμμοχώστου στις «τοπικές εκλογές» της Κυριακής. Όπως γράφει πρωτοσέλιδα η «Γκιουνές», η τελική «προεκλογική» συγκέντρωση του υποψηφίου Ερντάλ Οζτζένκ έγινε χθες το βράδυ στο «πολιτιστικό κέντρο Ραούφ Ντενκτάς» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, παρουσία του προέδρου του ΚΕΕ και «πρωθυπουργού», των αρχηγών των άλλων δύο «συγκυβερνώντων» κομμάτων και άλλων.

Μιλώντας πρώτος ο γγ του ΚΕΕ και «βουλευτής» Αμμοχώστου, Ογουζχάν Χασίπογλου, ανέφερε ότι θέλουν να ανοίξουν και τις υπόλοιπες περιοχές στο Βαρώσι και η πρόθεσή τους στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη. Στις 26 Δεκεμβρίου, πρόσθεσε, θα δώσουν ένα τέλος στα όνειρα του ΡΤΚ. Λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο Ουστέλ κι αναφερόμενος στο Βαρώσι, είπε ότι υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ανοίξει. «Τη νέα περίοδο θα τις ανοίξουμε κι αυτές. Επειδή το είπαμε αυτό, δεν έμεινε κριτική που δεν την ακούσαμε. Δεν έμειναν λόγια που δεν μας είπαν. Αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την τδβκ να συνεχίσει να ζει και γι’ αυτό όποιος θέλει ας πει ό,τι θέλει, δεν το λαμβάνουμε υπόψη».

► Οι πρώτες μετά τη μεταρρύθμιση: Συνολικά 67 είναι οι υποψήφιοι για 18 «δήμους» στα κατεχόμενα, στις πρώτες «δημοτικές εκλογές» μετά την «τοπική μεταρρύθμιση» και τη μείωση του αριθμού των «δήμων» κατά 10. Από τους 67, οι 61 είναι άνδρες και οι 6 γυναίκες. Στις «δημοτικές» κατέρχονται υποψήφιοι και 3 νυν «βουλευτές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τατάρ: Το ψευδοκράτος είναι ένα νησί ειρήνης και ηρεμίας

Οι «εκλογές» κρίνονται ως σημαντικές λόγω και της μεταρρύθμισης και της εφαρμογής του νέου καθεστώτος, καθώς πολλοί «δήμοι» στα κατεχόμενα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όσο και για τα πολιτικά κόμματα, αφού οι τρεις «συγκυβερνώντες» συνασπίστηκαν θεωρώντας επέκταση της πολιτικής τους την «τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ η αντιπολίτευση προσπαθεί να κρατήσει «κάστρα», όπως ο «δήμος» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Για τον εν λόγω «δήμο» κατέρχονται ως υποψήφιοι δύο «βουλευτές», ο Σαντίκ Γκαρντιάνογλου του ΚΕΕ και η Σίλα Ουσάρ Ιντσιρλί του ΡΤΚ. Ακόμα μια γυναίκα «βουλευτής» του ΡΤΚ, η Σίλα Τσολάκογλου κατέρχεται υποψήφια στον «δήμο» Αγίου Σεργίου.

Στις 25 Δεκεμβρίου, οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 18 «δημάρχους», 220 μέλη» δημοτικών συμβουλίων», 240 «κοινοτάρχες» και 960 «κοινοτικούς συμβούλους».

Από τους 68 υποψήφιους «δημάρχους», οι 34 κατέρχονται ως ανεξάρτητοι και οι 33 ως κομματικοί. 

Έξι νυν «δήμαρχοι» επαναδιεκδικούν: ο Μεχμέτ Χαρμαντζί στη Λευκωσία, ο Νιντάλ Γκιουνγκιορντού στην Κερύνεια, ο Μεχμέτ Όζτσινάρ στη Μόρφου, ο Χασάν Σαντίκογλου στο Τρίκωμο και ο Αζίζ Καγιά στη Λεύκα.

Τον «δήμο» Λευκωσίας διεκδικούν συνολικά έξι υποψήφιοι, ισάριθμοι και στον νέο «δήμο» Άγιου Αμβρόσιου – Άγιου Επίκτητου στην Κερύνεια, μια περιοχή με μεγάλη ανοικοδόμηση και ανάπτυξη.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων από την τελευταία εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα που ήταν οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στις 23 Ιανουαρίου 2022 αυξήθηκε κατά 4.444 και έφτασε τις 208.236.  Ο τελικός νικητής θα είναι αυτός με τις περισσότερες ψήφους.

Το ψευδοκράτος είναι νησί ειρήνης λέει ο Τατάρ

Η «τδβκ» είναι ένα νησί ειρήνης και ηρεμίας και η κυριαρχία της πρέπει να γίνει αποδεκτή προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία στο νησί, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ σε εκδήλωση μνήμης στο πλαίσιο της «εβδομάδας εθνικού αγώνα και αντίστασης 21-25 Δεκεμβρίου». Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο Ερσίν Τατάρ πρόσθεσε πως το κλειδί για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «το κράτος της τδβκ».

«Εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυριαρχία, τα παιχνίδια που παίχτηκαν το 1960 μπορούν να επαναληφθούν και πάλι ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε συνθήκης. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο μετά από τόσους μάρτυρες, τόσο κόστος και τόσο κόπο. Τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι φυσικοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο, με κάθε είδους μεταβαλλόμενη συγκυρία, η εικόνα διαμορφώνεται πλέον υπέρ μας, διότι η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και το κλειδί για αυτό είναι η τδβκ», υποστήριξε. Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα κι αυτό δεν θα εγκαταλειφθεί ποτέ και πρόσθεσε ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί είναι η εγγύηση της ειρήνης».