Πραγματοποιήθηκε από τις 8.00πμ μέχρι τις 12μμ στο Συνεδριακό Κέντρο, η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις Προεδρικές Εκλογές.

Συνολικά υπέβαλαν υποψηφιότητα 14 πρόσωπα για τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

12:27 – Υποβλήθηκαν 14 υποψηφιότητες, αριθμός ρεκόρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΟΡΟΥ ΕΚΛΟΓΩΝ

11:36 – Τελευταίος υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίο πρότεινε η 18χρονη κόρη του Ιωάννα.

11:30 – Υπέβαλε και την υποψηφιότητα της η Ιουλία Χόβρινα Κομνηνού.

Υποβλήθηκαν σήμερα, Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023, οι υποψηφιότητες για τις Προεδρικές Εκλογές 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς της, η κα Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός ανέφερε τα ακόλουθα: «Αγαπητοί συμπατριώτες, ήρθε η ώρα για τον λαό της Κύπρου να καθορίσει έναν ηγέτη που θα οδηγήσει τον λαό της Δημοκρατίας τα επόμενα πέντε χρόνια. Υπόσχομαι να βρω τη λύση του κυπριακού προβλήματος, να εξαλείψω τη διαφθορά, να στηρίξω την εθνική παραγωγή, να διασφαλίσω την προστασία της μητρότητας. Καλώ τους πολίτες να ψηφίσουν την υποψηφιότητά μου. Ευχαριστώ».

Με τα μέλη της οικογένειας του και αριθμό υποστηρικτών του, προσήλθε στο Συνεδριακό Κέντρο για να υποβάλει την υποψηφιότητά του ο Γιώργος Κολοκασίδης. Ο ίδιος απέστειλε μηνύματα κατά της ΔΔΟ ως βάσης λύσης του Κυπριακού, ενώ έκανε αναφορά σε αλλαγές που απαιτούνται για τη βελτίωση της δημοκρατίας. Αρνείται, όπως είπε, να συμβιβαστεί με το τέρας της διαφθοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό του κ. Κολοκασίδη βρέθηκε και ο νομικός Ανδρέας Σ. Αγγελίδης. Την υποψηφιότητά του Γιώργου Κολοκασίδη πρότεινε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου. 

 «Όποιος αφουγκράζεται την κοινωνία μας, ξέρει ότι οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι. Απαιτούν δραστικές αλλαγές στην ποιότητα της δημοκρατίας η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο και οδηγεί στην καταβαράθρωση και την οικονομία και το κράτος δικαίου αλλά και στο Κυπριακό όπου διαδοχικές Κυβερνήσεις επιμένουν να ζητούν λύση στη βάση Σχεδίου Ανάν, μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία η οποία είναι ουσιαστικά ένας συνεταιρισμός με την Τουρκία.

 

 

 

 

 

 

11:20 – Στο συνεδριακό κέντρο για υποβολή της υποψηφιότητάς του βρέθηκε και ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

11:05 – Υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους.

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Χαράλαμπος Αριστοτέλους ανέφερε τα ακόλουθα: «Πρώτα και κύρια, να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους, την κυπριακή εργατική τάξη και ευρύτερα τον κυπριακό λαό που στήριξε αυτή την προσπάθεια εδώ και οκτώ μήνες, εφόσον ξεκίνησε από τον Μάη του 2022 η δική μας προσπάθεια. Είναι μια παρουσία η οποία θέλει να προκρίνει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης και βασίζεται πάνω σε πολιτικές κατευθύνσεις πρώτα και κύρια του βραχυπρόθεσμου και κατ’ επέκταση του μακροπρόθεσμου. Το βραχυπρόθεσμο έχει να κάνει με πολιτικές κατευθύνσεις που θα απαμβλύνουν τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες/τις αγρότισσες, τους εργαζόμενους, την κυπριακή εργατική τάξη, τα κοινωνικά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου. Για να απαμβλυνθούν, όπως είπα και προηγουμένως, τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τόσο όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες όσο και τη νέα γενιά, ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Δεν έχουμε αυταπάτες πως αυτό το πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει το μέλλον του τόπου μας αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας. Άρα το μακροπρόθεσμο για εμάς, εφόσον ήρθαμε για να μείνουμε και να προκρίνουμε αυτόν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων και η προετοιμασία των συνειδήσεων για την τελική, αν θέλετε, ανατροπή του υφιστάμενου πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικού συστήματος.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι αυτή η υποψηφιότητα αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την Κύπρο και αυτό αποδεικνύεται και στις υπογραφές έτσι όπως διαμορφώθηκε το κείμενο των υπογραφών. Από άκρη σε άκρη της Κύπρου και ιδιαίτερα από την νέα γενιά. Το 90% αυτών που υπέγραψαν είναι νέοι άνθρωποι. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον λογοτέχνη Μιχάλη Μαυροθέρη που πρότεινε την υποψηφιότητα μας. Να είστε καλά».

  

10:44 – Στο συνεδριακό κέντρο έφτασε για την υποβολή της υποψηφιότητάς του και ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Να σημειωθεί ότι συνοδεύεται από την σύζυγό του, την Πρόεδρο της Βουλής η οποία θα τον προτείνει αλλά και υπουργοί της Κυβέρνησης και στελέχη του ΔΗΣΥ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

  

  

  

  

  

  

  

10:26 – Έφτασε στο συνεδριακό κέντρο και ο Γιώργος Κολοκασίδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

  

10:02 Με αναφορά στον Σεφέρη η υποβολή υποψηφιότητας Μαυρογιάννη

ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

  

  

  

09:45 – Την υποψηφιότητα του υπέβαλε και ο Αλέξιος Σαββίδης. 

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Αλέξιος Σαββίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Συνοπτικά οι θέσεις μας: στο Κυπριακό είμαστε εναντίον της ΔΔΟ και υπέρ ενός ενιαίου κράτους χωρίς στρατό. Το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής, εισβολής και εθνοκάθαρσης του Κυπριακού Ελληνισμού. Κάθε πολίτης και μια ψήφος. Προχωρούμε στην οικονομία. Κατώτατος μισθός 1300 ευρώ καθαρά στους πολίτες που δουλεύουν οκτάωρη εργασία, 1000 ευρώ κατώτατη σύνταξη, επιστροφή όλων των προστίμων που έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής χούντας που περάσαμε του κορωνοϊού και διακοπή κάθε δικαστικής διαδικασίας. Παράνομη μετανάστευση: Κανένας αιτητής ασύλου από τη στιγμή που υπάρχουν Κύπριοι συμπολίτες μας που πεινούν, υπάρχουν άστεγοι και ένας στους πέντε είναι κάτω από το όριο της φτώχιας. Από εκεί και πέρα θέλω να σας καλέσω όλους μαζί να αγωνιστούμε για να πατάξουμε τη διαφθορά, το σάπιο κατεστημένο, για τους συμπολίτες μας που εκποιούνται καθημερινά οι περιουσίες τους για να σταματήσουν οι εκποιήσεις των περιουσιών του κόσμου, τα funds θα τα αποπέμψουμε από την Κύπρο. Επίσης είμαστε εναντίον της κακοποίησης των ζώων και των αδέσποτων. Είμαστε υπέρ των μονογονεϊκών οικογενειών, των πολύτεκνων οικογενειών και θα ενσκήψουμε στα προβλήματα του Κύπριου πολίτη. Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, για ένα κράτος δικαίου και μια ελεύθερη Κύπρο όπως μας αξίζει και μας αρμόζει. Ευχαριστώ πολύ».

  

  

09:30 – Με λεωφορείο και με μεγάλη συνοδεία υποστηρικτών του έφτασε στο συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενίας ο Αχιλλέας Δημητριάδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

09:15 – Έφτασε στο συνεδριακό κέντρο ο κ. Ανδρόνικος Ζερβίδης για να υποβάλει και αυτός την υποψηφιότητα του.

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Ανδρόνικος Ζερβίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Γεια σας. Μια μέρα θέλω να υπογράψουμε λύση με τους Τούρκους για το Κυπριακό. Μια μέρα ελπίζω να γίνει. Γι’ αυτό έγραψα ένα μανιφέστο 77 σελίδων, ένα πρόγραμμα πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις για σχεδόν όλα τα προβλήματα στη χώρα μας. Και έχουμε πολλά προβλήματα. Νομίζω έχω τις λύσεις. Έκανα πράγματα που κανένας άλλος υποψήφιος δεν έκανε ποτέ. Αυτό είναι ένα σατιρικό μανιφέστο γι’ αυτούς που προτιμάνε να πάνε στον οδοντίατρο να βγάλουν όλα τα δόντια τους χωρίς αναισθητικό παρά να εμπλακούν στα πολιτικά της Κύπρου. Έκανα και κάτι άλλο. Έγραψα μουσική η οποία είναι στο andronicos.cy και στο facebook. Να το κοιτάξετε και να σκεφτούμε για λύσεις και να σκεφτούμε για ειρήνη. Είναι μεγάλο προνόμιο. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Μάρκο Κωμοδρόμο που με βοήθησε πάρα πολύ, τη μικρή ομάδα μου και όσους με υποστηρίζουν. Ευχαριστώ Κύπρος. Θα βρούμε λύσεις μαζί. Έχω ένα πρόβλημα τώρα το οποίο είναι τεχνολογικό. Εσείς με ακούτε όμως εγώ αυτή τη στιγμή δεν ακούω εσάς. Θα σας ακούσω στο μέλλον. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

  

 

 

  

  

  

  

08:58 Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου έφτασε στο σημείο για την υποβολή της υποψηφιότητάς του συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και στελέχη του κόμματος.

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Χρίστου ανέφερε τα ακόλουθα: «Υποβάλαμε σήμερα τη δική μας υποψηφιότητα για τις Προεδρικές Εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 2023. Απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας, που αγωνιούν όπως και εμείς για το μέλλον του τόπου μας. Δεν βολεύονται με το κατεστημένο και επιθυμούν την πραγματική αλλαγή. Αναντίλεκτα, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι η παράταξη των έργων. Καταθέτουμε ουσιαστικές προτάσεις. Θέτουμε ξεκάθαρους στόχους και υπερασπιζόμαστε σταθερά θέσεις μέσα σε ένα διαρκή πολιτικό αγώνα.

Το ΕΛΑΜ αποτελεί το ισχυρότερο ανάχωμα για την μη αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών, όπως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στο εθνικό μας θέμα. Έχει σαφές καθορισμένο πρόγραμμα για την πάταξη των ανεξέλεγκτων παράνομων μεταναστευτικών ροών που κατακλύζουν κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Έμπρακτα βρίσκεται δίπλα στους αδικημένους πολίτες όταν κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις αυθαιρεσίες των τραπεζικών ιδρυμάτων. Παραμένουμε μακριά από υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής σε μια πολιτική σκηνή που βρίθει από σκάνδαλα. Στεκόμαστε αρωγός σε δυσπραγούντες συμπολίτες μας, αναπτύσσοντας ένα πλούσιο κοινωνικό έργο. Προασπιζόμαστε τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας και τις μελλοντικές γενιές απέναντι στα ισοπεδωτικά πρότυπα της νέας τάξης πραγμάτων. Αντικειμενικός σκοπός της δικής μας υποψηφιότητας στις προσεχείς εκλογές είναι η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε συλλογικά ως κοινωνία. Πιστεύουμε ότι μόνο με ένα δυνατό ΕΛΑΜ είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό, ταπεινά, απευθυνόμαστε σε όλες και όλους, ζητώντας τη στήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια.

Καλή χρονιά, καλή ψήφο σε όλο τον κόσμο, και στην πατρίδα ευχόμαστε κάθε χρόνο το ίδιο πράγμα. Καλή λευτεριά».

  

  

  

  

  

 

08:43 – Η Τσελεστίνα Ντε Πέτρο υπέβαλε και η ίδια στην υποψηφιότητά της για την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

  

  

  

08:29 – Ο Λουκάς Σταύρου είναι ο επόμενος ο οποίος έφτασε στο κέντρο Φιλοξένια για να υποβάλει την υποψηφιότητά του. 

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Σταύρου ανέφερε τα ακόλουθα: «Ως Εθνικιστική Κοινοτιστική Ανασυγκρότηση ΕΚΑΝ καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία. Θα την κάνουμε με τον ίδιο τρόπο που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άμεση ενσωμάτωση της Εθνικής Φρουράς στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας. Ένα έθνος, ένας στρατός. Απορρίπτουμε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία καθώς και το ενιαίο κράτος στη βάση του Συντάγματος της Ζυρίχης. Η δικοινοτικότητα και το Σύνταγμα της Ζυρίχης πέθαναν το ’63 με την ευθυγράμμιση των πάλαι ποτέ Τουρκοκυπρίων με τον τουρκικό επεκτατισμό. Ο σκοπός είναι η απελευθέρωση χωρίς να αποκλείουμε την ένοπλη σύγκρουση με τους κατακτητές. Στα πλαίσια της πολυδιάστατης πολιτικής απαιτούμε την αναθέρμανση των σχέσεων μας με τη Ρωσία. Είμαστε υπέρ της ισονομίας και ισηγορίας. Δεν δεχόμαστε καμία πολιτική αποσιώπησης. Στην περίπτωσή μου δεν δόθηκε βήμα για να αναπτυχθούν οι θέσεις του ΕΚΑΝ. Πιο κραυγαλέα βέβαια είναι η περίπτωση στην Ελλάδα όπου κρατούνται άδικα στις φυλακές ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Απαιτούμε την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ζητούμε την απαλλαγή όλων των δανείων από τους ανατοκισμούς και την επιστροφή των κουρεμένων κεφαλαίων και των ομολόγων. Ζητούμε ακύρωση των εκποιήσεων και εκδίωξη των ξένων ταμείων. Επιδιώκουμε την κατάργηση της καπιταλιστικής οικονομίας και το πέρασμα στην κοινοτιστική οικονομία. Ανάπτυξη όλων των τομέων της παραγωγής ξεκινώντας από την αγροτιά και την κτηνοτροφία μέχρι και τη μεγάλη κρατική βιομηχανία. Σχεδιάζουμε την ανασύσταση του παλαιού συνεργατισμού στη βάση της εξυπηρέτησης των κοινοτήτων, διεκδικούμε μερισματική συμμετοχή των εργατών στα κέρδη των επιχειρήσεων, ζητούμε μηδενική φορολόγηση σε είδη πρώτης ανάγκης συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και του ηλεκτρισμού. Εναντιωνόμαστε στην τυραννία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και καταθέτουμε το όραμα της αντικατάστασής της με το πολίτευμα του κοινοτισμού. Συμμετοχή του λαού σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας για την υπεράσπιση του λαϊκού αυτεξούσιου και την αντίσταση στα σχέδια της νέας τάξης, προτείνουμε τη δημιουργία των ενόπλων λαϊκών πολιτοφυλακών. Ζήτω το Έθνος».

  

  

 

07:58 – Έφτασε στο σημείο ο πρώτος υποψήφιος, Ανδρέας Ευστρατίου για να υποβάλει την υποψηφιότητά του. Να σημειωθεί ότι είναι η 8η φορά που υποβάλλει υποψηφιότητα και συγκεκριμένα από το 1988.

«Είμαι εδώ μαζί σας για να σας ανακοινώσω και πάλι την υποψηφιότητα μου επισήμως. Ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον κ. Έφορο για την άψογη συνεργασία που είχαμε μέχρι τώρα και εύχομαι να συνεχιστεί. Ευχαριστώ πραγματικά όλους εσάς που ήρθατε εδώ για να καλύψετε όλους τους υποψήφιους Προέδρους και τους εύχομαι και αυτούς ένα καλό αποτέλεσμα. Όποιος και να είναι ο νικητής, θα τον σεβαστούμε για το καλό του τόπου μας. Τα σύνορα μας δεν είναι στη Λευκωσία, είναι στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο, στη Μόρφου. Θα αγωνιστούμε για να ελευθερώσουμε τον τόπο μας, γιατί εδώ και 48 χρόνια καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ στην Κύπρο από τον Αττίλα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας εύχομαι και πάλι καλή χρονιά, καλό νέος έτος και ο Θεός μαζί σας».

  

07:51 – ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

07:49 – Αλλαγή ατζέντας λόγω της έκθεσης Γενικού Γραμματέα

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αν και επισήμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί έδωσε μια ευκαιρία για υποψήφιους και κόμματα να διαφοροποιήσουν μερικώς την ατζέντα της συζήτησης και να στραφούν, με την ευκαιρία αυτή, και λίγο προς το Κυπριακό. Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης –που τοποθετήθηκαν επί του θέματος– στέλνουν μηνύματα για τους χειρισμούς που οι ίδιοι προτίθενται να προβούν μετά την 1η Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΔΩ

07:47 – Προεδρικές: Μάχη εντυπώσεων με 101 ονόματα

Με τα 101 ονόματα σε μια λίστα θα προσέλθουν σήμερα το πρωί οι επίδοξοι ένοικοι του Προεδρικού Μεγάρου και με ένα διχίλιαρο ευρώ στο χέρι, για να μπορέσουν να καταθέσουν και επισήμως την υποψηφιότητά τους για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ