Τις θέσεις τους για την φορολογική μεταρρύθμιση ανέπτυξαν οι 3 υποψήφιοι στο debate του ΡΙΚ. 

Μαυρογιάννης: Θεωρούμε πως υπάρχει απόλυτη ανάγκη για πράσινη φορολογία, πράγμα που χρειάζεται μελέτη. Υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος, πρέπει να υπάρξει δικαιότερη κατανομή της φορολογίας. Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στις ευάλωτες ομάδες με φοροελαφρύνσεις, με στοχευμένα και όχι με γενικά και αόριστα μέτρα. 

Αβέρωφ: Θεωρούμε ότι η φορολογία είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για καταπολέμηση ανισοτήτων. Πιστεύουμε ότι με μείωση φορολογιών μπορούμε να πετύχουμε ισότητα και να αυξήσουμε τα έσοδα, με αναγκαία αύξηση της κατανάλωσης. Αυτό που προτείνουμε με το οικογενειακό εισόδημα υπάρχει σε άλλες επτά χώρες. Αν μια πενταμελής οικογένεια με τρία παιδιά, δουλεύει μόνο ο άντρας και δουλεύει υπερωρίες και Σαββατοκύριακα και παίρνει 45 χιλιάδες ευρώ και πληρώνει φόρο πέντε χιλιάδες ευρώ, αυτή η οικογένεια θα γλιτώσει τις πέντε χιλιάδες και δεν θα τα φυλάξει, θα τα δώσει στην κατανάλωση, θα πάρει το κράτος από το ΦΠΑ.

Χριστοδουλίδης: Πρέπει να γίνει ανανέωση του φορολογικού μοντέλου από ένα εξωτερικό συνεργάτη. Η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει κοινωνική στόχευση. Δεν βοηθά αυτούς που έχουν ανάγκη, για αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνει με στοχευμένα μέτρα σε αυτούς που έχουν κυρίως ανάγκη, όπως μέσα από αύξηση του ορίου του αφορολόγητου εισοδήματος στις 24500 ευρώ, αύξηση των χαμηλών συντάξεων κατά 5% και άλλα μέτρα.