«Σήμερα η πατρίδα μας μίλησε ξεκάθαρα, νιώθω απέραντο σεβασμό και ικανοποίηση για την ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα στον α’ γύρο των εκλογών. Παράλληλα, δήλωσε πανέτοιμος να αναλάβει «την πολύ μεγάλη ευθύνη». 

Όπως είπε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις. Αύριο το πρωί συνέχισε, «θα ζητήσω συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου».

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που η κοινωνία αποδέχτηκε το μήνυμά μας, αγκάλιασε τη δική μας πρόταση για να κάνουμε μαζί το βήμα την επόμενη ημέρα, ενωμένοι μακριά από αγκυλώσεις, διαχωρισμούς, τακτικές και προσεγγίσεις του παρελθόντος. Τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών μας προκαλούν συναισθήματα ευγνωμοσύνης και περηφάνιας για την κοινωνία των πολιτών. Όλους αυτούς τους μήνες γίνατε οι θαρραλέοι συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ανανέωσης, του εκσυγχρονισμού, της προοπτικής και της ελπίδας», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε, «εσείς οι πολίτες θα επισφραγίσετε τη νέα φωτεινή σελίδα του τόπου μας την επόμενη Κυριακή. Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία, νίκησε η συλλογικότητα. Οραματίζομαι μια Κύπρο επανενωμένη, ελεύθερη, μια πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της. Μια χώρα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες, για κάθε Ευρωπαίο πολίτη σ’ αυτή τη χώρα. Σε αυτό μας το όραμα έχουν θέση όλοι όσοι το ασπάζονται. Παραμένω πιστός στη θέση μου για μια διακυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής, με αξιοποίηση των πιο ικανών από όλους τους ιδεολογικούς, πολιτικούς χώρους. Δεν αποκλείουμε κανένα. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή».

“Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ούτε εμείς ούτε ο κυπριακός λαός δεν θα διακινδυνεύσουμε πισωγυρίσματα ούτε αναχρονιστικά μοντέλα πολιτικής. Η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου αξιοποιώντας την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, μέσα από μια διεκδικητική και περήφανη εξωτερική πολιτική παραμένει η προτεραιότητά μου. Και βεβαίως η οικονομική σταθερότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία μακριά από πειραματισμούς και πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα μας στη μιζέρια και τη χρεωκοπία. Οι πολίτες που επέλεξαν ανθυποψηφίους έχουν την απεριόριστη εκτίμησή μας. Δεν είναι αντίπαλοί μας. Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις και μαζί πρέπει να συμπορευτούμε όλοι την επαύριον των εκλογών. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα στέψει νικητές όλους σας η επομένη των εκλογών την κοινωνία και τους άξιους ανθρώπους της Κύπρου που αγκάλιασαν μ’ έναν πρωτόγνωρο τρόπο τη δική μας υποψηφιότητα. Θα πορευτώ την επόμενη βδομάδα με το ίδιο πολιτικό ήθος  με σύνεση και συναίνεση ώστε σε πνεύμα αγωνιστικό και απόλυτα πολιτισμένο να οδηγηθούμε στον δεύτερο και τελικό γύρο των εκλογών και να είστε βέβαιοι ότι θα τις κερδίσουμε.”, όπως επεσήμανε.

«Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις. Αύριο το πρωί θα ζητήσω συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς για το αν αληθεύουν πληροφορίες πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέστησε στον Αβέρωφ Νεοφύτου τη στήριξη του στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών απάντησε πως, δεν έχει τέτοια πληροφόρηση.

Ερώτηση δημοσιογράφου:

What does Monday on mean for you?

As I mentioned before tomorrow morning, I will ask to have a meeting with the leader of the Democratic Rally, Mr Averof Neofytou, in order to discuss about the second round of the elections.

Ερώτηση δημοσιογράφου:

Will you change the way?

No, I will continue the same way as we started.   

Ερώτηση δημοσιογράφου:

Κύριε Χριστοδουλίδη ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεύτερος με καθόλου αμελητέο ποσοστό. Σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα και όσον αφορά τον αντίπαλο που θα έχετε στον δεύτερο γύρο ή θεωρείται ότι θα είναι μια δύσκολη μάχη;

Η δεύτερη Κυριακή των εκλογών είναι μια νέα εκλογική διαδικασία. Το ποιος θα ήταν δεύτερος δεν τον επιλέξαμε εμείς, τον επέλεξε ο κυπριακός λαός και αντιλαμβάνεστε ότι είναι απόλυτα σεβαστό. Φυσικά και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας και βλέπω την επόμενη Κυριακή με ιδιαίτερη αισιοδοξία και αν θέλετε με μια βεβαιότητα ότι μέσα από τις συναντήσεις που θα υπάρξουν αυτή τη βδομάδα θα διασφαλίσουμε τη νίκη μας την ερχόμενη Κυριακή στις εκλογές. Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο, εκείνο για το οποίο θα αγωνιστούμε είναι μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαχωρισμούς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχει ο κυπριακός λαός ενώπιον του, όπως η επίλυση του Κυπριακού, ο τερματισμός της κατοχής, μια ευημερούσα οικονομία. Θα πρέπει να κάνουμε το παν να μην επιστρέψουμε γιατί ο κυπριακός λαός έχει μνήμη και θυμάται σε περιόδους που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία. Κάτι τέτοιο είμαι σίγουρος πως ούτε εμείς ούτε ο κυπριακός λαός θα το επιτρέψει.

Ερώτηση δημοσιογράφου:

Πότε θα δείτε τον κ. Νεοφύτου, έχετε κλείσει ραντεβού;

Όχι, δεν έχουμε κλείσει ραντεβού, θα ζητήσω να το επισκεφτώ.

Ερώτηση δημοσιογράφου:

Θα επιδιώξετε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Ναι, θα επιδιώξω συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ερώτηση δημοσιογράφου:

How will you tackle problems like inflation, migration?

We have a very specific plan to tackle all those challenges. We believe that through a collective effort we can tackle all those challenges.

Τέλος συνεχάρη τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τους υπόλοιπος ανθυποψηφίους του.

«Η πύλη του Προεδρικού σε περιμένει Χριστοδουλίδη», φώναζαν οι υποστηρικτές του.