Ξεκαθαρίζει σιγά- σιγά το σκηνικό στην Πινδάρου και τις αποφάσεις της για τις προεδρικές εκλογές. Η δήλωση αρχικά του Νίκου Χριστοδουλίδη χθες το απόγευμα και εν συνεχεία, η μετάβαση του ιδίου και της ομάδας του στην Πινδάρου, ήταν η τελευταία πράξη της χθεσινής μέρας και των επαφών που έγιναν. Ήταν όμως η κατάληξη των διεργασιών που είχαν ξεκινήσει από νωρίς χθες το πρωί, με αφετηρία τον Λόφο του Προεδρικού. Τη επίσκεψης Χριστοδουλίδη, είχε προηγηθεί η συνάντηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και την ομάδα του επιτελείου του.  Το σκηνικό όμως είχε τροχιοδρομηθεί νωρίτερα, αρχικά με τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί και εν συνεχεία με τη συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου. Το δίλημμα, είναι ξεκάθαρο για τη σημερινή συνεδρία.

Παρά την περιρρέουσα που δημιουργήθηκε στο χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, από τις παρεμβάσεις κατά κύριο λόγο στα κοινωνικά δίκτυα, για στήριξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη, σημαίνοντα στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι σε καμιά φάση δεν έπεσε στο τραπέζι πόσο μάλλον δεν συζητήθηκε μια τέτοια πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Πινδάρου ο Χριστοδουλίδης: Μετέφερα την προσέγγισή μου

Ούτε στις συνεδρίες των ηγετικών στελεχών ούτε και στην κοινή συνεδρία της κομματικής ηγεσίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη σύσκεψη του Προεδρικού χθες το πρωί, κανένας δεν μίλησε για Μαυρογιάννη. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης στην τοποθέτηση του στη σύσκεψη του Προεδρικού, ανέφερε ότι δεν πρέπει με την απόφαση τους, να ανοίξουν το δρόμο επιστροφής του ΑΚΕΛ  στην εξουσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τετ-α -τετ Μαυρογιάννη-Αβέρωφ με το βλέμμα στον 2ο γύρο

Στο πλαίσιο της συζήτησης, δύο ήταν οι προτάσεις που απασχόλησαν ως κατευθυντήριες θέσεις για να καταλήξουν στα κομματικά συλλογικά όργανα:

Στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, με διαφορετικές εκφάνσεις. Κατά βούληση και κατά βούληση που να δείχνει όμως Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε ότι αφορά την πρώτη πρόταση δεν αποκλείστηκε ακόμη και συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως δεν αποκλείστηκε και στήριξη χωρίς συμμετοχή στελεχών της πρώτης γραμμής, ή και ανοιχτή στήριξη με το κέντρο βάρους να μετατοπίζεται στην εποικοδομητική στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ στη Βουλή.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν, εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο αναπληρωτής πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης, οι αντιπρόεδροι του κόμματος Αννίτα Δημητρίου, Ευθύμιος Δίπλαρος και Γιώργος Γεωργίου, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, Ιωάννης Κασουλίδης, Νίκος Νουρής, Πρόδρομου Προδρόμου, Κυριάκος Κούσιος, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, Γιάννης Καρούσος, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Πέτρος Δημητρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, η Εκπρόσωπος Τύπου του Επιτελείου του Αβέρωφ Νεοφύτου Τζώτρζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, ο Παναγιώτης Δημητρίου και ο Ιωνάς Νικολάου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, που έχει οριστεί για τις 06:00 η ώρα το απόγευμα και θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο, προκειμένου να χωρέσει όλα τα μέλη του συλλογικού Οργάνου. 

Στη σημερινή συνεδρία δεν αποκλείεται να δώσει το παρόν του και ο Νίκος Αναστασιάδης ή να προβεί σε γραπτή παρέμβαση, λόγω της κρισιμότητας της συνεδρίας, παρά το γεγονός ότι από τον καιρό της εκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν μετέχει στις κομματικές διεργασίες. 

Όλα τα ενδεχόμενα και όλες οι επιλογές είναι ανοικτές σε ένα διάλογο, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Θα παρθεί μία απόφαση. Η απόφαση μια θα είναι», σημείωσε, τονίζοντας πως η τελική απόφαση θα παρθεί στο Πολιτικό Γραφείο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν το γεγονός διαγραφής του Νίκου Χριστοδουλίδη από το κόμμα δυσκολεύει την απόφαση επεσήμανε πως, «θα δούμε πολιτικά το ζήτημα και πως ο ΔΗΣΥ είναι κόμμα Αρχών».

«Πολιτικά θα δούμε το ζήτημα, είμαστε κόμμα Αρχών, δεν είμαστε ούτε περαστικοί από την πολιτική, ούτε είναι παροδικό αυτό το ιστορικό κόμμα». Όπως ανέφερε, «σε λίγο έχουμε το εκτελεστικό γραφείο για να συζητήσουμε τα διαδικαστικά και η τελική απόφασή θα ληφθεί από το πολιτικό Γραφείο».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος εξέφρασε άποψη ο κ. Νεοφύτου ανέφερε: «Αγαπητοί μου μην με ρωτάτε τι είπε ο Πρόεδρος, τι είπε ο Α και ο Β. Έχουν εκπροσώπους ρωτάτε τους ιδίους. Εγώ τοποθετούμαι για το κόμμα μου».

«Τους ακούσαμε, μαζί με τους συναδέλφους στην ηγεσία του κόμματος. Εις αύριο (σ.σ. σήμερα) τα σπουδαία», ήταν η δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με τους δύο μονομάχους του β’ γύρου. Παρέπεμψε στη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου στέλνοντας το μήνυμα πώς εάν οποιοδήποτε άλλο κόμμα που στηρίζει τους δυο συγκεκριμένους θέλει να τους συναντήσει, όπως είναι και η απόφαση του Εκτελεστικού, «εμείς δεν αρνούμαστε να δούμε τον οποιονδήποτε».  Επανέλαβε επίσης τη θέση, πώς ο ΔΗΣΥ, είναι κόμμα αρχών και αξιών, από την ημέρα ίδρυσης και με αυτές βάδισε στην προεκλογική περίοδο.