Διολισθαίνει ακόμα πιο βαθιά στην εσωστρέφεια ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω την επομένη της πολύωρης συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου, το βράδυ της Τρίτης στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», είναι ενός κόμματος διχασμένου και βαθιά πληγωμένου. Το στοίχημα της ενότητας, όχι μόνο δεν έχει κερδηθεί, αλλά το συμπέρασμα για πολλούς είναι ότι το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας, μοιάζει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του και να κινείται πλέον χωρίς σαφή πυξίδα και στόχευση. Η προσπάθεια που ξεκίνησε, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, από το Λόφο του Προεδρικού νωρίς το πρωί της Τρίτης, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αποδομήθηκε στην πορεία, αλλά και επισκιάστηκε από τα επεισόδια που απειλήθηκαν έξω από την είσοδο της συνεδρίας και το όλο κλίμα που επικρατούσε ακόμα και εντός της αίθουσας. 

Στο πρώτο φως της ημέρας μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου και την απόφαση για κατά συνείδηση ψήφο και παραμονή στην αντιπολίτευση, άρχισαν οι τοποθετήσεις των στελεχών και μελών του συλλογικού οργάνου δημόσια, υπέρ του ενός και του άλλου υποψηφίου. Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανάρτησε δημόσια την παρέμβαση του, μιλώντας για την υπέρβαση που ο ίδιος προσωπικά θα κάνει στις εκλογές, φωτογραφίζοντας στήριξη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Την ανάρτηση του Υπουργού Οικονομικών, επαναδημοσίευσε και η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, δείχνοντας και αυτή τη συμφωνία της με τη θέση του για «υπέρβαση». 

Στην αντίπερα πλευρά, ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης, δημοσιοποιώντας την παρέμβαση του, εξέφραζε ανοικτά τη στήριξη του προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Είχε προηγηθεί η δήλωση στήριξης προς την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, από τον τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Δήλωση στήριξη προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη έκανε και ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέραν όμως αυτών, η όλη εικόνα εντός και εκτός της αίθουσας συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου έφερε σε δύσκολη θέση αρκετά μέλη του κομματικού οργάνου που παρακολουθούσαν ένα πρωτοφανές, όπως ανέφεραν, σκηνικό. Ερωτηματικά επίσης προκάλεσε η παρουσία των ατόμων έξω από την αίθουσα. Παρόλο ότι παρουσιάστηκαν ως μέλη των νεολαιών του κόμματος, εντούτοις , μερίδα αυτών, φαίνεται ότι ήταν άτομα που βρέθηκαν εκεί με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων. Γίνεται λόγος ακόμα και για παρουσία κουκουλοφόρων και γνωστών μελών οργανωμένων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων. Οι πληροφορίες για την παρουσία της συγκεκριμένης ομάδας νεαρών και άλλων ατόμων, ήταν, όπως λέγεται και ένας από τους λόγους που ώθησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να μην παραστεί στη συνεδρία. Η πληροφόρηση έλεγε ότι υπήρχε πρόθεση γιουχαΐσματος του και απόδοσης ευθυνών για το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Το δεύτερο επίσης σημείο αναφοράς ήταν το κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Εκτός από τον προπηλακισμό του Πρόδρομου Προδρόμου όταν εξήλθε κάποια στιγμής της αίθουσας, υπήρχε γενικότερα μία τάση από μερίδα μελών του Πολιτικού Γραφείου, όπως αναφέρεται, οι οποίοι αποδοκίμαζαν ομιλητές, εάν η τοποθέτηση τους, «ξέφευγε» από το πλαίσιο που ήθελαν ορισμένοι, να κατευθύνουν τη συζήτηση. 

Όλα αυτά, όπως αναμενόταν προκάλεσαν έντονο προβληματισμό σε μερίδα στελεχών και μελών του κόμματος, τα οποία φοβούνται πλέον ότι θα υπάρξει σοβαρό ρήγμα διάσπασης εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού και επίσης, το χάσμα μεταξύ της ηγεσίας και μερίδας της βάσης, θα διευρυνθεί.