Μιλά καθημερινώς με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού στο τηλέφωνο, είπε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και δηλώνει συγκινημένος από τη συμπεριφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου. Το είπε δύο φορές, σε δύο διαφορετικές τηλεοπτικές του παρεμβάσεις, ο υποψήφιος, ο οποίος ουσιαστικά, απαντούσε και στα όσα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε αναφέρει το προηγούμενο βράδυ στο ΡΙΚ, με τα οποία, όπως ερμηνεύθηκαν, φωτογράφισε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως τον εκλεκτό του για την Κυριακή.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ το διέψευσε βέβαια αργά χθες το απόγευμα, υπό την πίεση και των αντιδράσεων που προκλήθηκε από στελέχη της Πινδάρου, αλλά οι εντυπώσεις έμειναν. Καπάκι σε αυτό, ήρθε χθες και η δήλωση του Ιωάννη Κασουλίδη στη μεσημβρινή εκπομπή του Αντ1, ότι επειδή θεωρεί το Κυπριακό ως το κύριο κριτήριο της απόφασης του, θεωρεί τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως τον καταλληλότερο. Και το παιχνίδι πλέον, παίζεται ξεκάθαρα στο γήπεδο των συναγερμικών ψήφων, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να βγαίνει μπροστά και το ΑΚΕΛ να αποτραβιέται πίσω, για να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ που δημιουργεί η διάσπαση σε όλα πλέον τα επίπεδο της Πινδάρου. 

Σε αυτή τη συγκυρία, κρίνεται ως ιδιαίτερη σημασίας και το επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων για τα μηνύματα που φτάνουν προς την βάση των συναγερμικών. Εκεί ουσιαστικά που κρύβονται και οι απαντήσεις της κάλπης την ερχόμενη Κυριακή, με το επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη να στήνει γέφυρες και να κάνει διαρκή ανοίγματα προς το συναγερμικό ακροατήριο, ενώ την ίδια ώρα, η κριτική και τα πυρά και τόσο του ίδιου, όσο και της Εζεκίας Παπαϊωάννου, να στρέφονται προς το ΔΗΚΟ και το επιτελείο Χριστοδουλίδη.

Στο μήνυμα του για το διακύβευμα των εκλογών, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέδειξε την κρισιμότητα των αποφάσεων σε σχέση με το Κυπριακό, τονίζοντας πώς το διακυβεύμα είναι τεράστιο και υπερβαίνει τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και παραταξιακές προτεραιότητες.

«Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα καθορίσει την πορεία της Κύπρου, το μέλλον των ανθρώπων της. Θα μπορούμε να αισιοδοξούμε για τη λύση του Κυπριακού;

Θα υπάρχει την επόμενη μέρα ανοιχτό παράθυρο ελπίδας για την επανέναρξη των συνομιλιών; Θα έχει η Κύπρος ένα Πρόεδρο με την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια να διαπραγματευθεί με προσήλωση στη συμφωνημένη βάση λύσης, με ειλικρινή πολιτική βούληση να προχωρήσει από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντανά; Θα βρεθεί στην εξουσία ένας Πρόεδρος και μια Κυβέρνηση που να επιδιώκει ομόφωνα και ομόψυχα απελευθέρωση και επανένωση της χώρας μας με σεβασμό στα συμφωνηθέντα;

Η Κύπρος κινδυνεύει από την τουρκική επεκτατική πολιτική, από τις απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες που δημιουργούν νέα τετελεσμένα, όπως συμβαίνει στην Αμμόχωστο, στην ΑΟΖ και αλλού», σημειώνει και προσθέτει πώς η χώρα κινδυνεύει και από τις κοντόφθαλμες προσεγγίσεις ανθρώπων που θέτουν το πολιτικό τους κεφάλαιο πάνω από το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου.

«Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν αυτός που έλεγε ότι η Τουρκία μπλοφάρει για το άνοιγμα της Αμμοχώστου και τελικά η Τουρκία προχώρησε. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν αυτός που ισχυριζόταν ότι θα κάνει την Τουρκία να πονέσει με την επιβολή κυρώσεων, αλλά τελικά ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία που δέχθηκε το πλήγμα και απομονώθηκε», σημειώνει.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που προτίθεται να κάνει, δηλώνει, πώς «με δυναμικές πρωτοβουλίες προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να επαναβεβαιώσουμε τη βούληση μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη συνέπεια μας στη συμφωνημένη βάση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο διαπραγματευτικό κεκτημένο». Επαναλαμβάνει επίσης τη θέση, χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικού πρόσωπο, πώς θα  «ζητήσουμε από τον Γενικό Γραμματέα να αναλάβει πρωτοβουλία και από το Σ.Α. να τον ενισχύσει. Θα ζητήσουμε από το Σ.Α. να επεκταθεί η Νεκρή Ζώνη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου σύμφωνα με το Ψήφισμα 789».

«Χτυπά» Χριστοδουλίδη, κολακεύει Αβέρωφ

Η κίνηση για τον Υπουργό Οικονομικών έγινε. Σίγουρα, μπορεί ο Χαράλαμπος Προύντζος να μην ήταν στις πρώτες επιλογές και να προέκυψε ως λύση στην πορεία, αλλά σίγουρα, διαθέτει ένα πολιτικά φιλικό προφίλ για το δεξιό ακροατήριο.

Είναι επίσης εμφανές ακόμα και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το πώς έχουν διαφοροποιηθεί οι τοποθετήσεις γνωστών στελεχών ή μελών του ΑΚΕΛ αλλά και υποστηρικτών του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αποφεύγεται οτιδήποτε και οποιαδήποτε αναφορά που μπορεί να προκαλέσει τα αισθήματα των συναγερμικών ψηφοφόρων. Τονίζονται από την άλλη, οι διαφορές των κομμάτων που στηρίζουν Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ήταν χθες φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» του  ΡΙΚ, σημείωσε ακόμα, ότι κατά την προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κράτησε ένα πολιτικό επίπεδο και συμπεριφέρθηκε σωστά και με ήθος, χωρίς ποτέ να έχει ιδιαίτερα παράπονα.

«Η συμπεριφορά του στην προεκλογική, βοήθησε αυτό που ονομάζω καλύτερο πολιτικό ήθος», ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος.