Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ως ο εκλελεγμένος 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε χθες βράδυ, ευθύς μετά την ανακήρυξή του, το πρώτο δείγμα γραφής. Έστειλε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας προς κάθε κατεύθυνση, ενώ στάθηκε με σεβασμό στα κόμματα που στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα είχαν βρεθεί απέναντί του. «Ύψιστη  έγνοια μου είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Το «ενώνουμε δυνάμεις» ήταν ένα  από τα βασικά μηνύματα του Ν. Χριστοδουλίδη, στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα και με τη ψεσινή του ομιλία διαμήνυσε πως δεν ήταν απλώς σύνθημα. Έστειλε μήνυμα συνεργασίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις:

«Σέβομαι και τιμώ το ΑΚΕΛ, το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς. Σέβομαι και τιμώ την ηγεσία του, υπό τον κύριο Στέφανο Στεφάνου αλλά και τον κόσμο του. Στέλνω τον απεριόριστο σεβασμό μου και στον κύριο Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον ωραίο αγώνα που δώσαμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακηρύχθηκε Πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης (εικόνες)

Θέλω ειδικότερα να αναφερθώ στον Δημοκρατικό Συναγερμό, τον Πρόεδρό του, Αβέρωφ Νεοφύτου, την ηγεσία, και τον κόσμο του. Μέσα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ζήσαμε δύσκολες στιγμές, σε πολιτικό και σε ανθρώπινο επίπεδο. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα τους απογοητεύσω. Εχω μιλήσει με τον κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου, έχω δεχθεί τα συγχαρητήριά του. Τον ευχαριστώ πολύ και θα επιδιώξω να τον συναντήσω το συντομότερο».

Δύο αναφορές με ιδιαίτερη σημειολογική σημασία καθώς τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ βρίσκονταν όλο αυτό το διάστημα απέναντί του. Ιδιαίτερης ανάγνωσης η αναφορά στο ΑΚΕΛ και την ηγεσία του. 

Δεν παρέλειψε βεβαίως να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «για την πολύχρονη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, μέσα από τα αξιώματα που μου ανέθεσε».

Ευχαριστίες απηύθυνες προς τα κόμματα που τον είχαν στηρίξει στη διάρκεια του προεκλογικού, «το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, το Κίνημα Αλληλεγγύη, το Κίνημα Κυπρίων Κυνηγών, το κόμμα των ζώων, τις Οργανώσεις, τις ομάδες άλλα οργανωμένα σύνολα και σίγουρα τους εθελοντές μας που ανιδιοτελώς ήταν μαζί μας όλους αυτούς τους μήνες».

Η ιεράρχηση προτεραιοτήτων: Στη διάρκεια της ψεσινή του ομιλίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε και το πρώτο δείγμα γραφής των προγραμματικών του θέσεων. Για το Κυπριακό τόνισε πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού και δεν μπορεί «η Κύπρος να είναι το τελευταίο ακρωτηριασμένο κράτος της ΕΕ» διαμηνύοντας παράλληλα πως «ύψιστη έγνοια μου είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας. Θα κάνω τα πάντα για να επαναρχίσει ο διάλογος για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού. Για να βρούμε μια λύση που να διασφαλίζει ότι θα αφήσουμε στα παιδιά μας μια χώρα επανενωμένη στο έδαφος, στους θεσμούς, στην οικονομία. Μια πατρίδα που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της».

Έστειλε μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους «οι οποίοι τις τελευταίες μέρες περνούν δύσκολες στιγμές. Συμμετέχουμε στο πένθος τους και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε δίπλα τους». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χριστοδουλίδης: Έδωσε στίγμα προθέσεων για Υπουργικό

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «ο ευρωπαϊκός, δυτικός προσανατολισμός της χώρας μας είναι η σταθερή πυξίδα μας για το αύριο. Θα συνεχίσουμε την διεύρυνση των σχέσεών μας  με όλες τις όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και με όλες τις δυνάμεις που μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, στο συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως είναι «επικεντρωμένος στην επόμενη μέρα για την άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων ενεργειών για την οικονομία, για την κοινωνία, για όλα αυτά που εσείς αναδείξατε ως προτεραιότητες. Έχω ολοκληρώσει την προεργασία και έχω Σχέδιο Δράσης για το κάθε Υπουργείο, ώστε να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε αμέσως».

Μίλησε επίσης για «μια οικονομία που θα αναπτύσσεται με εξωστρέφεια, που θα είναι ανθεκτική και ανταγωνιστική» και «για ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό, φιλικό προς τον πολίτη, με διαφάνεια, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και λογοδοσία». Μίλησε επίσης για μια Κύπρο που θα θέσει ψηλά τον πήχη για την παιδεία και τον πολιτισμό, με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ενώ μίλησε για ενίσχυση και βελτίωση του ΓΕΣΥ.