Αποστολή Βρυξέλλες: Nικολέττα Κουρούσιη

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος επαφών του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά την πρώτη παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρ. Συμβουλίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό, με ενισχυμένη την εμπλοκή της ΕΕ.

Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ, όπως πληροφορούμαστε, επίσης πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, δόθηκε ο λόγος στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για να παρουσιάσει την πρότασή του για ενισχυμένη εμπλοκή της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την έκκληση για μεγαλύτερο ρόλο της ΕΕ την οποία έχει ήδη κάνει δημόσια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ουσιαστικές κινήσεις μετά τις τουρκικές εκλογές

Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ ο ΠτΔ συνομίλησε με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, η ανταπόκριση του οποίου ήταν θετική προς την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Ο Όλαφ Σολτς φέρεται να αναγνωρίζει τα γεωπολιτικά οφέλη, που προκύπτουν από την πρόταση για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Κύπρο.

Οι ενέργειες του Προέδρου εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, που πραγματοποιεί, μέσα από μια σειρά ενεργειών, όπως επαφές με τους προέδρους των θεσμών της ΕΕ, διμερείς συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και μέσα από τη σύντομη συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της πρώτης παρουσίας του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο του γεύματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν (a pull aside συνομιλία).  Ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ανέφερε ότι ενημερώθηκε πλήρως από την Αναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για τη συζήτηση που είχαν στην Λευκωσία και για την πρόταση του Προέδρου για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε., ενώ επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλίων, μετά από τις εκλογές στην Τουρκία.

 

 

 

Παράλληλα, νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσίασε στους προέδρους των θεσμών της ΕΕ το περιεχόμενο του άτυπου έγγραφου (non paper), το οποίο αποτελεί τον οδηγό των ενεργειών, που θεωρεί η Λευκωσία ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν, για να ξεκλειδώσει η διαδικασία στο Κυπριακό, παρουσιάζοντας τα οφέλη, που θα προκύψουν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως Τ/κ, Τουρκία και ΕΕ. Όπως αναφέρεται από πλευράς Λευκωσίας, ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τους αξιωματούχους για προώθηση της πρότασής του για το Κυπριακό.

 

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το ΕΛΚ, σε ανακοίνωσή του, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του, επικρότησε τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις προσπάθειές του να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για την πρότασή του για ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό.