Σάλος προκλήθηκε χθες από τις καταγγελίες του πρώην προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος ανέφερε πως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, του ζήτησε να μην ερευνήσει καταγγελίες για στημένους αγώνες. Ψευδείς, ετεροχρονισμένους και χυδαίους, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς Παραχαραλάμπους, ο τέως Πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαχαραλάμπους, μιλώντας στο podcast LegalMatters του νομικού Χριστόφορου Χριστοφή, ισχυρίστηκε ότι όντας τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «με πήρε τηλέφωνο να σταματήσω την υπόθεση Καρμιώτισσας με Απόλλωνα και να μην το ερευνήσω. Έγινε πριν παραιτηθώ αυτό. Διότι ήταν φιλικοί αγώνες. Όλοι αγώνες της Καρμιώτισσας με Απόλλωνα ήταν στοιχηματικού χαρακτήρα και είπα να ερευνηθούν, one by one. Μούνταραν όλοι τον Νίκο (σ.σ Αναστασιάδη) και ήθελε να σταματήσω την έρευνα». Εξηγώντας πώς έγινε η παρέμβαση, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως «με έπιασε τηλέφωνο δήθεν για κάτι άλλο και μου είπε και γι’ αυτό. «Άφηστο αυτό το πράγμα, μου είπε, τώρα, έχουμε πιο σοβαρά πράγματα, ασχολήθου με κάτι άλλο, τούτοι εν φιλικοί αγώνες».

Άμεση ήταν η απάντηση του τέως Προέδρου ο οποίος χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς Παπαχαραλάμπους «ως μυθεύματα ενός ατόμου, που, απέτυχε στη σημαντική αποστολή που του ανετέθη, κάτι που οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις και από τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής που δεν ήτο διατεθειμένα να ανεχτούν την αδυναμία επιτέλεσης των υψηλών του καθηκόντων» Επιπλέον, σημειώνει ότι αν όσα αναφέρει ο κ. Παπαχαραλάμπους είναι αληθή, όφειλε για λόγους ευθιξίας να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και να προβεί σε δημόσια καταγγελία. Αντίθετα, «παρά τις παραινέσεις μου για να αποχωρήσει από την υπό αναφορά θέση, λόγω του κάκιστου των σχέσεων του με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, που ως αποτέλεσμα δεν επέτρεπε την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού και κατ’ επέκταση των όποιων καταγγελιών έχρηζαν διερεύνησης, αυτός αρνείτο πεισματικά να το πράξει, καθιστώντας, εν τη ουσία, την Επιτροπή ανενεργή» και συνεχίζει: «Προκαλεί ακόμη απορία το ετερεχρονισμένο της ‘καταγγελίας’ του κ. Παπαχαραλάμπους, λαμβάνοντας υπόψη πως τόσο στην επιστολή παραίτησης του από πρόεδρος της Επιτροπής όσο και στη δημόσια σχετική δήλωση του δεν επικαλέστηκε ποτέ τα όσα εκ των υστέρων επικαλείται». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απαντά ξανά σε Παπαχαραλάμπους ο Αναστασιάδης

Τέλος, καλεί τον νυν πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας όσο και τα προηγούμενα μέλη, να αναφέρουν κατά πόσο δέχθηκαν καθ’ οιανδήποτε στιγμή παρεμβάσεις, είτε του ιδίου είτε μελών της Κυβέρνησης, καθώς και αν η Επιτροπή  (όταν ο κ. Παπαχαραλάμπους ήταν πρόεδρος) δυσλειτουργούσε ή μη, με τις όποιες συνέπειες ως προς την επιτέλεση του έργου της.

Μετά την απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη, ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους επανέρχεται και απαντά στον τέως Πρόεδρο με σκληρή γλώσσα.

Σε ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «χαίρεται» για τη μέχρι σήμερα πορεία του, τονίζοντας πως «χαίρομαι διπλά που δεν πέτυχα στους τομείς που πέτυχε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ανηθικότητα, ψευδολογία, διαπλοκή και διαφθορά».

«Οι καταγγελίες του πρώην Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για παρεμβάσεις του Νίκου Αναστασιάδη στο έργο του προκειμένου να μην ερευνήσει συγκεκριμένη υπόθεση για στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά σοβαρές» ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ προσθέτοντας ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας, οι διωκτικές αρχές και η Αρχή Κατά της Διαφθοράς θα έπρεπε να είχαν ήδη δράσει».