To Top
10:01 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΕΔΕΚ: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • ΕΔΕΚ: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου για τις...
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Απριλίου 2017, 8:02 μμ

Με δύο αποχές και καμία ψήφο εναντίον, εκρίθηκε από το ΚΣ ΕΔΕΚ η στήριξη του κόμματος στην υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018. 

Στο 13ο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιείται σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία, η ΕΔΕK «αποδέχθηκε και επικύρωσε τη συμφωνία των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κινήματος Αλληλεγγύη για στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές».

Όπως αναφέρει πολιτική διακήρυξη του κόμματος, «το 13ο Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο του Κ.Σ ΕΔΕΚ εκφράζει την ανησυχία του για την καταστροφική πορεία που παρατηρείται στο Κυπριακό λόγω των λανθασμένων επιλογών και της κακής τακτικής που ακολουθεί ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του, καθώς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης με τις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», ενώ προστίθεται ότι «η ευθύνη για αυτή την κατάσταση ανήκει κατά κύριο λόγο  στις λανθασμένες πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που έλαβαν ο τέως και ο σημερινός ΠτΔ και οι κυβερνήσεις τους».

Αναφέρεται επίσης πως στη βάση αυτών των δεδομένων, του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, αποφασίστηκε να προχωρήσει «σε πολιτική και εκλογική συνεργασία ενόψει  των προσεχών προεδρικών εκλογών, με πολιτικές δυνάμεις μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες ικανοποιώντας ταυτόχρονα και ένα πάγιο αίτημα μεγάλη μερίδας πολιτών, με στόχο: την αλλαγή της διακυβέρνησης, την απαλλαγή από την καταστροφική πολιτική του Ν. Αναστασιάδη, την αλλαγή πορείας στο κυπριακό με την υιοθέτηση νέας τακτικής με την οποία να σταματήσουν οι απαράδεκτες μονομερείς υποχωρήσεις και να αξιοποιηθούν τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα καθώς και τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η κυπριακή δημοκρατία για να καταστεί δυνατή η εξεύρεση δημοκρατικής βιώσιμης λύσης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση και τους θεσμούς του κράτους, την επίλυση των σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, τη δημιουργία προϋποθέσεων για ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και προώθηση της πράσινης αειφόρου ανάπτυξης, τον τερματισμό της διαπλοκής και της αδιαφάνειας σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, την ενίσχυση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για αυτούς ακριβώς του λόγους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποφασίστηκε η υιοθέτηση κοινού υποψηφίου προέδρου ο «οποίος να έχει πιθανότητες επιτυχίας, την ικανότητα να διαχειριστεί  τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Κυπριακό κράτος καθώς και τα εχέγγυα αξιόπιστης τήρησης των όσων θα συμφωνηθούν».
Με βάση τα πιο πάω το 13ο Παγκύπριο Συνέδριο  αποδέχθηκε και επικύρωσε την συμφωνία των κομμάτων ΔΗΚΟ, Κ.Σ. ΕΔΕΚ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.
Τέλος το Κ.Σ. ΕΔΕΚ τονίζει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με ειλικρίνεια και εντιμότητα για ενίσχυση αυτής της συνεργασίας με ομάδες πολιτών οργανωμένα σύνολα και προσωπικότητες καθώς επίσης και τον εμπλουτισμό του κοινού προγράμματος στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής με προτάσεις σοσιαλιστικής προοπτικής.  

Εξάλλου, ο Διομήδης Διομήδους, υποψήφιος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για διαφορετικούς χειρισμούς σε σχέση με τη διαδικασία στήριξης υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, υπερψήφισε την πρόταση, αφού στο τελικό κείμενο της Διακήρυξης προστέθηκε η αναφορά ότι «το τελικό κείμενο του προγράμματος θα τεθεί προς έγκριση στα συλλογικά όργανα του κόμματος».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε στις διεργασίες που οδήγησαν στην απόφαση στήριξης του Νικόλα Παπαδόπουλου. Είπε ότι το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος είχε αποφασίσει να υιοθετηθεί μια Πολιτική Διακήρυξη μεταξύ των κομμάτων για τη συνεργασία, να συμφωνηθεί η μεθοδολογία κατάληξης στον κοινό υποψήφιο και μετά τα θέματα του προγράμματος.

Όπως είπε, ενώ στη συνάντηση των πέντε κομμάτων υπήρχαν τρεις εν δυνάμει υποψηφιότητες στο τραπέζι – Πρόεδρος ΔΗΚΟ, Πρόεδρος Συμμαχίας και Πρόεδρος Αλληλεγγύης – η ΕΔΕΚ παρουσίασε τρεις δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν μεταξύ 17 Μαρτίου και 6 Απριλίου.

Όπως είπε, στις δημοσκοπήσεις υπήρχαν τέσσερις υποψηφιότητες, αφού η ΕΔΕΚ περιέλαβε και το όνομα του τέως Προέδρου του κόμματος, Γιαννάκη Ομήρου.

Εξήγησε πως «παρά το γεγονός ότι (ο κ. Ομήρου) δεν είχε καμία συνάντηση με το κόμμα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για συνάντηση προσκρούσαμε σε άρνηση, παρά το γεγονός ότι δεν εξεδήλωσε προς το κόμμα καμία πρόθεση και κανένα ενδιαφέρον, εμείς θεωρήσαμε ότι θα ήταν ίσως χρήσιμο να συμπεριληφθεί για να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται για να είμαστε πιο αντικειμενικοί για το θέμα της τελικής μας απόφασης και να μην έχουμε αμφιβολίες και αμφισβητήσεις».

«Μέσα από αυτές τις δημοσκοπήσεις το κοινό συμπέρασμα το οποίο συνάγεται είναι ότι σε όλα τα σενάρια του πρώτου γύρου ο μόνος υποψήφιος ο οποίος παρουσίαζε δυναμική στο δεύτερο γύρο ήταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος,” είπε προσθέτοντας ότι η διαφορά από τους άλλους υποψηφίους ήταν διψήφια.

Σε όλα τα σενάρια του δεύτερου γύρου μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και ενός εκάστου των άλλων υποψηφίων ο μόνος που παρουσίαζε δυνατότητα επιτυχίας, με μικρή διαφορά από τον Νίκο Αναστασιάδη, ήταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε.

Μετά την παρουσίαση των υποψηφίων, η Ελένη Θεοχάρους απέσυρε το δικό της όνομα από το τραπέζι, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση ότι έπρεπε να υπήρξε σύγκλιση σε ένα πολιτικό πρόγραμμα, ενώ η Συμμαχία διατύπωσε ανησυχίες και επιφυλάξεις.

Σε τοποθέτησή του ενώπιον του συνεδρίου, ο κ. Διομήδους είπε πως το συνέδριο συγκεντρώθηκε «για να επικυρώσουμε ουσιαστικά μία προσωπική απόφαση του Προέδρου, που ακόμη και αν συμφωνούμε, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι έπρεπε να είχαν γίνει διαφορετικοί χειρισμοί». Μίλησε σε για «περιστασιακές δημοσκοπήσεις» για τις οποίες δεν γνώριζε το Πολιτικό Γραφείο.

Σημειώνοντας ότι στρατηγικός στόχος είναι η αλλαγή στη διακυβέρνηση, ο κ. Διομήδους είπε πως καμία από τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δεν τηρήθηκε. «Χωρίς να υπάρχει κοινή διακήρυξη, χωρίς να έχουν προκαθοριστεί κοινά κριτήρια και χωρίς να έχουν προκαθοριστεί τα περιθώρια για την ευρύτερη δυνατή συμφωνία των 5 κομμάτων του ενδιάμεσου, ο Πρόεδρος κατά την εκτίμησή μου ενήργησε βεβιασμένα και ανακοίνωσε ότι η ΕΔΕΚ και μόνο τα δύο εκ των άλλων τεσσάρων κομμάτων στηρίζουν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου», είπε.

Όσοι από τους συνέδρους έλαβαν το λόγο δεν τοποθετήθηκαν κατά της πρότασης αλλά κυρίως είχαν παρατηρήσεις επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Στην τελική του τοποθέτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ο στόχος δεν είναι απλά μέσα από αυτή την προσπάθεια, εάν και εφόσον επιτύχουμε το στόχο μας, απλά να είμαστε συγκυβέρνηση. «Ο στόχος μας είναι να είμαστε συνδιαμορφωτές της πολιτικής. Αυτή είναι η διαφορά και πάνω σε αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε», είπε.

Απαντώντας σε κριτική που του ασκήθηκε ότι ο ίδιος λειτούργησε χωρίς να ακούσει κανένα, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως από την ώρα που το Πολιτικό Γραφείο του έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές να προχωρήσει και καθόρισε ένα πλαίσιο «όφειλα να πετύχω και όχι να αποτύχω και για να πετύχω θα έπρεπε ακριβώς να ακολουθήσω εκείνη την τακτική που οδηγούσε στην επιτυχία, είτε τη μέγιστη, είτε την ελάχιστη», και διερωτήθηκε αν υπήρχε προσδοκία ότι η επιτυχία θα ήταν 100% δηλαδή και τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να είμαστε οι 5. Αν δεν την πετύχουμε όμως, δεν θα είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι, δεν θα είμαστε εμείς αύριο που θα στιγματιστούμε για το όποιο αποτέλεσμα, δεν θα είμαστε εμείς συνυπεύθυνοι της ίδιας καταστροφικής πολιτικής. Αυτό το ρόλο του εφιάλτη σε αυτή την προοπτική δεν πρόκειται η ΕΔΕΚ να τον παίξει», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Σιζόπουλος.

Η παγκύπρια εκλογική συνέλευση της ΕΔΕΚ για την ανάδειξη της νέας ηγετικής ομάδας της ΕΔΕΚ και των αιρετών μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει την επόμενη Κυριακή, με κάλπες που θα στηθούν σε όλη την Κύπρο.  

Πηγή: philenews
 

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...