To Top
10:43 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κυπριακό: Οι επόμενες κινήσεις επί τάπητος
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Κυπριακό: Οι επόμενες κινήσεις επί τάπητος
  11 Ιουλίου 2017, 9:36 πμ  

Την πρώτη από μια σειρά συσκέψεων με την πολιτική ηγεσία πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο πλαίσιο των συζητήσεων για καθορισμό των επόμενων βημάτων, που θα πρέπει να αναληφθούν μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.
 

Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ήταν η πρώτη μετά το πέρας της Διάσκεψης για την Κύπρο και αναλώθηκε στο να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα για τα όσα συνέβησαν κατά τη τελευταία συνάντηση το βράδυ της 6ης Ιουλίου με τις πρώτες ώρες της 7ης Ιουλίου. Χθες, με την ενημέρωσή του ο ΠτΔ έδωσε τροφή για σκέψη προς την πολιτική ηγεσία, ώστε να προετοιμάσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους ενόψει των επόμενων δύο συνεδριάσεων του ΕΣ που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου στο Εθνικό Συμβούλιο τα πολιτικά κόμματα θα παρουσιάσουν τις θέσεις και εισηγήσεις τους για το Κυπριακό κυρίως σ’ ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα. Την επομένη 18 Ιουλίου, το ΕΣ θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να συζητηθούν από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας μια σειρά από ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν από τις δύο χώρες μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα.
 
Οι συμμετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο έδωσαν χθες, δημοσίως, ένα στίγμα του πώς βλέπουν την κατάσταση πραγμάτων μετά τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα. Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε πως «οι συνθήκες είναι σοβαρές και επιβάλλεται σύνεση και ψυχραιμία αλλά προπάντων ενότητα για τη διαχείριση του αύριο». Δεν πρέπει, επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου, να χάσουμε τον προσανατολισμό μας. Ο στρατηγικός μας στόχος παραμένει μια πολιτική συμφωνία για λύση, με αποχώρηση του κατοχικού στρατού και κατάργηση των εγγυήσεων, για να γίνει η χώρα μας ένα κανονικό κράτος για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
 
Χειρότερα είναι τα πράγματα στο Κυπριακό μετά το Κραν Μοντάνα, σύμφωνα με την εκτίμηση του γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού. Μετά τη συνεδρία του ΕΣ ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως «έχουμε απομακρυνθεί» από τη λύση του Κυπριακού. Διερωτήθηκε παράλληλα κατά πόσο η ε/κ πλευρά με τις ενέργειές της «λειτούργησε με τρόπο που να καθιστά ανέφικτη την προώθηση των στόχων» της Τουρκίας. Για τα όσα συνέβησαν στην Ελβετία μεταξύ 28 Ιουνίου και 7 Ιουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα τα πει την ερχόμενη Δευτέρα στο ΕΣ και εν συνεχεία δημοσίως.
 
Είναι στιγμή ενότητας και συλλογικής προσπάθειας, σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, τονίζοντας την ίδια ώρα πως «θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα». Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, μέτρα τα οποία θα πρέπει να πάρουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τουρκικές επιδιώξεις και τους τουρκικούς σχεδιασμούς».
 
Η ΕΔΕΚ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν αξιοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο κατά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα. Η Μαρία Βασιλείαδου είπε ότι ο ΠτΔ προχώρησε σε πρόσθετες υποχωρήσεις.
 
Έτοιμος με ολοκληρωμένο έγγραφο με δράσεις και πρωτοβουλίες για το Κυπριακό εμφανίστηκε χθες στο ΕΣ ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας είπε πως είχε προειδοποιήσει πριν από τη Διάσκεψη ότι χωρίς προετοιμασία θα οδηγούμασταν σε αδιέξοδο, και ότι η επιμονή της Τουρκίας για σύγκληση εδώ και τώρα Διάσκεψης αποσκοπούσε στο να μας θέσει προ του διλήμματος, είτε να υπάρξει ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων για να οδηγηθούμε σε λύση τουρκικών προδιαγραφών είτε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.
 
Η Ελένη Θεοχάρους τόνισε πως «η πολιτική του εξευμενισμού στο Κυπριακό έχει αποτύχει παταγωδώς» και κάλεσε τον ΠτΔ να αποσύρει το έγγραφο που κατέθεσε. Ο Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και προσπάθεια να φορτωθούν ευθύνες σε Αναστασιάδη και Κοτζιά. Το ΕΛΑΜ ζήτησε εκ νέου ενταφιασμό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και να απαιτηθεί αλλαγή του πλαισίου λύσης προς ένα φυσιολογικό κράτος.
 
ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ…
Χθες άκουσαν, τη Δευτέρα θα τοποθετηθούν και την Τρίτη (παρουσία Νίκου Κοτζιά) θα ληφθούν αποφάσεις και θα καθοριστούν κινήσεις. Κοινή διαπίστωση όλων είναι πως οι στιγμές είναι κρίσιμες. Γι’ αυτό, εγώ θα πρόσθετα, απαιτείται η ανάλογη σοβαρότητα απ’ όλα τα μέλη του ΕΣ γιατί: α) τα όποια λάθη έγιναν δεν μπορούν να διαγραφούν, β) εάν ληφθούν λάθος αποφάσεις η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη, γ) αυτά που θα αποφασιστούν τώρα θα τα βρίσκει ενώπιόν του ο νυν, αλλά και ο επόμενος ΠτΔ. Ως εκ τούτου, δεν συμφέρουν σε κανένα αποφάσεις στο πόδι. Αποφάσεις με περιεχόμενο και ουσία και όχι ατάκες.          
Α.ΠΙΜ.
 

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...