To Top
09:36 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τσαβούσογλου: Ανόητη η πρόταση των Ε/κ για μηδέν στρατό
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Τσαβούσογλου: Ανόητη η πρόταση των Ε/κ για μηδέν στρατό
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιουλίου 2017, 10:18 μμ

Η μόνη επιθυμία της Ε/κ πλευράς και το μόνο της κριτήριο στο Κραν Μοντάνα ήταν να υπάρξει μηδέν στρατός στο νησί και να διακοπούν οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο εντελώς, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσγολου λέγοντας ότι «τέτοια ανόητη πρόταση» , όπως την χαρακτήρισε, δεν μπορούν να την αποδεχτούν.

«Το να λες διαπραγματεύεσαι δεν σημαίνει ότι αποδέχεται την κάθε απαίτηση των Ε/Κ. Όταν έρχονται ανόητες απαιτήσεις τότε ασφαλώς και τις απορρίπτουμε».  Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι στο Κραν Μοντάνα η Τουρκία ήταν τρία βήματα μπροστά από όλους ενώ υποστήριξε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν παζάρεψαν την ενταξιακή τους πορεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναχωρώντας από την Ακτή Ελεφαντοστού για την Λιβερία για να λάβει μέρος στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. 

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ευθύνεται η Τουρκία που δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε:

“Εμείς πήγαμε στη διάσκεψη για το Κυπριακό με πολύ εποικοδομητική προσέγγιση. Είμασταν εδώ και 15 χρόνια πάντοτε ένα βήμα μπροστά από όλους για μια διζωνική λύση δίκαιη, μόνιμη, βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Όσο για το Κραν Μοντάνα και την Ελβετία είμασταν τρία βήματα μπροστά από όλους και εκφράσαμε τις απόψεις μας καθαρά. Από την πρώτη μέρα μοιραστήκαμε τις προτάσεις μας για το τί μπορούμε να κάνουμε. Δεν κάναμε συζητήσεις φιλοσοφίας αλλά συζητήσαμε σημείο σημείο τι μπορούμε να κάνουμε, τι πρέπει να γίνει”. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είχε πει πως είναι η τελική διάσκεψη και χωρίς χρονοτριβή πρέπει να τεθούν τα προβλήματα στο τραπέζι και ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη αποδέχτηκαν πρόταση της Τουρκίας να αξιολογηθούν τα θέματα σε ένα πακέτο. 

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι όλες οι πλευρές αποδέχτηκαν ότι η Τουρκία επέδειξε μια εποικοδομητική στάση. “Υπήρχε μόνο μια επιθυμία της Ε/κ πλευράς, μόνο ένα κριτήριο, να υπάρξει μηδέν στρατός στο νησί. Δηλαδή ο τουρκικός στρατός να αποσυρθεί εντελώς. Το δικαίωμα μονομερούς παρέμβασης της Τουρκίας που θα καταργήσει τις εγγυήσεις της Τουρκίας να μην υπάρχει καθόλου. Οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο θα διακοπούν εντελώς. Η επιθυμία τους είναι αυτή ακριβώς. Τέτοια ανόητη πρόταση ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να την αποδεχτούμε”, είπε. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως “όταν αυτά δεν έγιναν αποδεκτά ασφαλώς λένε ‘η αιτία της μη λύσης είναι η Τουρκία’ Πραγματικά αυτό είναι εντελώς λάθος, είναι μια δήλωση για εσωτερική κατανάλωση”.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. “Το να λες διεξάγω διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει ότι αποδέχεσαι την κάθε απαίτηση των Ε/Κ. Όταν έρχονται ανόητες απαιτήσεις τότε ασφαλώς και τις απορρίπτουμε, τις απορρίπτουμε ξανά. Εδώ γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ποιος ευθύνεται για την μη λύση. Και τα ΗΕ γνωρίζουν πολύ καλά, και η Βρετανία γνωρίζει πολύ καλά, και η ΕΕ γνωρίζει πολύ καλά. Η ΕΕ είδε την ώριμη στάση μας εκεί”, ανέφερε.

Σε σχόλιο ότι αυτά τα επιχειρήματα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν διεθνώς οι Ε/Κ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε “ας τα χρησιμοποιήσουν”. “Όλοι μιλούσαν στη διάσκεψη των G20 συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ. Όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το πρόβλημα. Παρόλα αυτά εάν είναι μέσα στα δύο μέτρα και δύο σταθμά όπως το 2004 και εάν δεν είναι ειλικρινείς είναι δική τους δουλειά, εμείς εδώ δεν έχουμε κόμπλεξ, δεν φοβόμαστε κανέναν. Εμείς λέμε το σωστό, κάνουμε το σωστό. Και δεν κάνουμε κανένα βήμα εμείς για να επωφεληθεί κανένας. Εμείς με ειλικρίνεια με κάποιο τρόπο είμασταν εποικοδομητικοί λέγοντας “μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό;’. Δεν κινηθήκαμε για να επωφεληθούν άλλοι ή για να μας πάρουν στην ΕΕ. Άλλωστε αυτοί που δεν θέλουν να μας πάρουν στην ΕΕ, αν δεν είναι το Κυπριακό, θα βρουν άλλη αφορμή. Εμείς δεν παζαρέψαμε καν το θέμα της ενταξιακής πορείας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και ούτε το κάνουμε. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν κινούμαστε για να επωφεληθεί η ΕΕ ή άλλοι”, ανέφερε.

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...