To Top
01:05 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ακιντζί: Να εξηγήσει ο ΓΓ γιατί απέτυχε η Διάσκεψη
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ακιντζί: Να εξηγήσει ο ΓΓ γιατί απέτυχε η Διάσκεψη
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2017, 4:44 μμ

Τον ΓΓ του ΟΗΕ θα επιθυμούσε να εξηγήσει τους λόγους που δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι αυτό δεν έγινε μόνο λόγω της μη συμφωνίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
 

Διαφωνίες, είπε, υπήρξαν και στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της πολιτικής ισότητας και έκανε λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια» προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απαίτηση για μια θετική τ/κ ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα.
 
Μιλώντας χθες βράδυ στη δεξίωση για την ημέρα του Τύπου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στην έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπάρχει αναφορά στην Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και ο ΓΓ ευχαριστεί όλες τις πλευρές για την προσπάθεια που κατέβαλαν, όπως τυπικά συμπεριφέρεται ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, που θεωρεί ότι τα ΗΕ συνεχίζουν την πολιτική ίσων αποστάσεων από τις δύο πλευρές λόγω του ρόλου τους στη προσπάθεια για επίλυση.
 
Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί τόσο η τουρκική όσο και η τ/κ πλευρά επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης» και η τ/κ πλευρά σε αυτή τη διαδικασία «δεν ήταν μια φιγούρα (κομπάρσος), αλλά έλαβε μέρος ως παράγοντας. Όπως ήμασταν και στο Μοντ Πελεράν και στην Γενεύη, έτσι και στο Κραν Μοντάνα συμπεριφερθήκαμε με τον ίδιο τρόπο, δεν ήμασταν μια φιγούρα».
 
Κατά τον κ. Ακιντζί η τ/κ πλευρά είναι ο αρχιτέκτονας όλων των Διασκέψεων και ενήργησαν σε στενή συνεργασία και αυτή τη φορά με την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε σε διάφορα που έχουν ακουστεί μετά τον Κραν Μοντάνα κάνοντας λόγο σε βαρείς χαρακτηρισμούς «που θυμίζουν παλιές εποχές». Κάλεσε δε τους δημοσιογράφους να κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία και να φτάσουν στην πληροφόρηση που ο ίδιος, λόγω της θέσης του, δεν μπορεί να αποκαλύψει αλλά και να μιλήσουν με πολιτικούς και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που βρίσκονταν στην Ελβετία. «Δεν πρέπει να υποτιμούνται τόσο εκλελεγμένα άτομα και η αντιπροσωπεία ενώ συνεχίζουν οι διαπραγματεύσεις».
 
Το βασικό, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι τί θα γίνει αύριο σημειώνοντας ότι «είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα με ειρήνη και συνεργασία και πρέπει να βρούμε τον τρόπο γι’ αυτό».
 
Αναφερόμενος στο θέμα της παρουσίας των στρατευμάτων, είπε ότι «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών». Στην Διάσκεψη, ανέφερε, δόθηκαν ξεκάθαρα μηνύματα ότι θα μπορούσαν να γίνουν αξιολογήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και να επανεξεταστεί το σύστημα και έκανε λόγο για «χάσμα» και σε άλλα θέματα εκτός των εγγυήσεων.
 
Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, ότι κατά τον πρώτο χρόνο της διετούς διαδικασίας διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 η ε/κ πλευρά άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει στάση και το 2017 απομακρύνθηκε από την λύση.
 
Η τ/κ πλευρά θα αξιολογήσει προσεκτικά την κατάσταση, είπε ο κ. Ακιντζι προσθέτοντας ότι όλα τα τ/κ κόμματα συμφωνούν ότι επιθυμούν μια σχέση μεταξύ ίσων με τους Ε/κ και ότι δεν πρόκειται να γίνουν «μπάλωμα» σε αυτούς, αλλά ούτε και πρόκειται να εγκρίνουν μια σχέση που θα τους μετατρέπει σε επαρχία της Τουρκίας.
 
Δεν είπε πως «τέλειωσαν όλα», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης προσθέτοντας ότι κανείς δεν πρέπει να αναμένει από αυτόν να αποδεχτεί τους όρους της ε/κ πλευράς.

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...