Μπορεί ακόμα να βρισκόμαστε στον Νοέμβριο αλλά αν μετρήσει κάποιος τις εκκρεμότητες, που αυτή τη στιγμή υπάρχουν και αφορούν τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, θα διαπιστώσει ότι ο χρόνος που μένει μέχρι τον Ιούνιο του 2020 δεν είναι και τόσο πολύς. 
Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι, παρά το γεγονός ότι ο διάλογος μεταξύ του ΟΑΥ και των εκπροσώπων των ιδιωτικών νοσοκομείων προχωρεί και τα μηνύματα προς το παρόν προκαλούν αισιοδοξία, η διαβούλευση μεταξύ του Οργανισμού και όλων των υπόλοιπων επαγγελματικών ομάδων λειτουργών υγείας βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, τότε θα διαπιστώσουμε ότι μάλλον πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες. 
Αυτό επειδή, για την κάθε επαγγελματική ομάδα (νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, διαιτολόγους κ.λπ.), ο ΟΑΥ, εκτός από το οικονομικό μέρος και την επίτευξη συμφωνιών, πρέπει να ετοιμάσει και τους κανονισμούς για το πρακτικό μέρος της συμμετοχής τους στο ΓεΣΥ και εδώ είναι που σκαλώνουμε. 
Οι κανονισμοί αυτοί πρέπει να ετοιμαστούν από τον ΟΑΥ (διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί), στη συνέχεια πρέπει να τεθούν στη δημόσια διαβούλευση για δύο ή τρεις μήνες και, ακολούθως, να αναπροσαρμοστούν, να σταλθούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, να κατατεθούν στη Βουλή, να συζητηθούν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο και μετά να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση. 
Αν οι διαδικασίες κυλήσουν με τους ρυθμούς της περσινής χρονιάς, τότε δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι θα έρθει ο Μάιος και η Βουλή θα τρέχει να προλάβει το χρονοδιάγραμμα της 1ης Ιουνίου. 
Όσο καλόπιστα και να το δει κάποιος και όσο και αν θεωρήσουμε ότι για τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες θα είναι εύκολο να ετοιμαστούν οι κανονισμοί αφού σε γενικές γραμμές δεν θα υπάρχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφοροποιήσεις για τους κανονισμούς που θα αφορούν την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Και αυτό όχι μόνο επειδή ο ΟΑΥ καθυστερεί στην ετοιμασία των σχετικών κειμένων, αλλά και επειδή κάποιοι εξακολουθούν να βάζουν ή να θέλουν να βάζουν τρικλοποδιές στο ΓεΣΥ. Μπορεί να μη γίνονται δημόσια καβγάδες, όπως γινόταν πέρσι τέτοια εποχή, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στην ηγεσία των ιδιωτικών νοσοκομείων που συζητούν, διαβουλεύονται, εισηγούνται και διεξάγουν σωστό διάλογο, όμως υπάρχουν και κάποιοι (ευτυχώς πιο λίγοι αυτή τη φορά), που με κάθε ευκαιρία και με όποια αφορμή τους δοθεί προβάλλουν εμπόδια ή προσπαθούν να προβάλουν εμπόδια στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ευτυχώς, μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν προβλήματα. 
Όσο περνά ο καιρός, όμως, και όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια ενδεχομένως να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Για αυτό, καλό θα ήταν να μην τους δώσει κανένας την αφορμή.