Στα «βαθιά» μπαίνει η πολύκροτη δίκη του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσοστόμου, ο οποίος κατηγορείται πως επιτέθηκε άσεμνα στο γραφείο του σε γυναίκα το 1981, όταν η ίδια ήταν 16 χρονών. Με ενδιάμεση απόφαση που εκδόθηκε χθες, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας κάλεσε σε απολογία τον 84χρονο κατηγορούμενο, κρίνοντας πως η μαρτυρία που έχει ενώπιον του, αποκαλύπτει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του.  

Όπως ανακοίνωσε ο συνήγορος υπεράσπισής του, Μιχάλης Πικής, ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου προτίθεται να καταθέσει ενόρκως, ενώ ακολούθως θα κληθούν και μάρτυρες υπεράσπισής του. O κατηγορούμενος θα καταθέσει από το εδώλιο του μάρτυρα τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί και ακολούθως θα αντεξεταστεί από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίκη τέως Κιτίου: «Είπεν μου ετσίππωσεν πάνω της ο Δεσπότης»

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, πάντως, είναι πως στη δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας, όπου ήταν κατηγορούμενος για βιασμό ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου και στην οποία αθωώθηκε, ο κ. Πικής είχε θέσει θέμα «έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών», υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Θέση που απέρριψε, τότε, το Δικαστήριο και ο Μητροπολίτης, επέλεξε να προβεί σε ανωμοτί δήλωση (χωρίς όρκο) και έτσι δεν αντεξετάστηκε από την Κατηγορούσα Αρχή.

Η υπόθεση εκείνη έριξε αυλαία, πριν από ακριβώς ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 22 Οκτωβρίου του 2021. Σε αντίθεση με την παρούσα υπόθεση, η διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, με το Μόνιμο Κακουργιοδικείο να αθωώνει και να απαλλάσσει τον ανώτατο ιεράρχη από την κατηγορία του βιασμού, κρίνοντας την παραπονούμενη, που ήταν η βασική μάρτυρας, ως αναξιόπιστη. Υπενθυμίζεται πως η γυναίκα είχε καταγγείλει πως τον Απρίλιο του 2011, είχε πέσει θύμα βιασμού από τον τότε Μητροπολίτη Κιτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίκη τέως Κιτίου: «Η κόρη μου δεν το ξεπέρασε ποτέ…»

 

Πριν την έκδοση της ενδιάμεσης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου, κατέθεσε η αστυφύλακας του γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, Όλγα Ησαΐα, η οποία τον Μάρτιο του 2021, έλαβε γραπτή κατάθεση από την 57χρονη σήμερα παραπονούμενη, στην οικία της στη Λάρνακα. Ακολούθως η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, ανακοίνωσε πως πρόκειται για την τελευταία μάρτυρα κατηγορίας και έτσι ολοκληρώθηκε από μέρους της, η παρουσίαση της υπόθεσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εμούνταρε με» – Όσα έγιναν στη δίκη του τέως Κιτίου

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και μία από τις πρώτες που είχαν καταθέσει ήταν η παραπονούμενη, η οποία είχε περιγράψει με δάκρυα στα μάτια, όσα υποστηρίζει πως βίωσε στα χέρια του κατηγορούμενου Μητροπολίτη τέως Κιτίου, πριν από 41 χρόνια. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, ο Μητροπολίτης, τον οποίον είχε επισκεφθεί για να λάβει βοήθημα ως ορφανό επειδή απεβίωσε ο πατέρας της, την κλείδωσε στο γραφείο του και της επιτέθηκε άσεμνα σε καναπέ. Όπως υποστήριξε, «με έσπρωξε από τους ώμους και έπεσα προς τα πίσω. Αυτός έπεσε από πάνω μου και έβαλε τα χείλη του στα δικά μου. Εγώ άρχισα να φωνάζω υστερικά, “άνοιξε μου να φύω, άνοιξέ μου να φύω”. Αυτός έβαλε το χέρι του στο στόμα του, για να μην ακούονται οι φωνές και με το χέρι του άρπαξε το πόδι μου, για να μην κλωτσήσω». Ακολούθως, όπως είπε, την άφησε επειδή φώναζε, με την ίδια να αναφέρει ό,τι της συνέβη στη μητέρα της, την αδελφή της και σε γιατρό που την εξέτασε, οι οποίοι επίσης κατέθεσαν ενώπιον του Δικαστηρίου, επιβεβαιώνοντας όσα υποστήριξε.