Τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις της επί της πρότασης που της είχε αποσταλεί από το υπουργείο Παιδείας για το νέο Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου, κατέθεσε πριν από μερικές μέρες στον υπουργό Παιδείας, η ΠΟΕΔ. 

Κληθείσα να τοποθετηθεί επί του ζητήματος αυτού, το οποίο βρίσκεται ανοικτό στο πλαίσιο διαλόγου μεταξύ ΠΟΕΔ και Υπουργείου, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου ανέφερε στον «Φ» ότι «η ανάγκη εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου Συστήματος Αξιολόγησης είναι επιβεβλημένη, με τρόπο όμως που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Επιπλέον, είναι σημαντικό να βρεθούν εκείνοι οι μηχανισμοί «μετααξιολόγησης» έτσι ώστε το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης, να μπορεί να βελτιώνονται συνεχώς και ταυτόχρονα να αποτρέπεται η «ισοπέδωση» στις βαθμολογίες των εκπαιδευτικών.

Εδώ αξίζει να επισημάνουμε κάποιες παρανοήσεις: Η πρώτη αφορά την άποψη ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών γίνεται, αλλά η όλη διαδικασία έχει θεσπιστεί το 1976. Επομένως, εύκολα κατανοεί κανείς την ανάγκη εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Μια δεύτερη παρανόηση είναι ότι οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην αξιολόγηση. Αυτό εννοείται ότι δεν ισχύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντίστροφη μέτρηση για σχολεία – Η εγκύκλιος για Δημοτικά

Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και η ΠΟΕΔ διαχρονικά συμμετείχε σε διάλογο που αφορούσε στην αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου αξιολόγησης, ακριβώς γιατί αποδέχεται τόσο τη σημαντικότητά της στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και την ανάγκη του εκσυγχρονισμού του.

Τέλος, η τρίτη παρανόηση αφορά στο ότι η αξιολόγηση εκπαιδευτικού, θεωρείται από κάποιους μόνο η αριθμητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Αξιολόγηση εκπαιδευτικού και εκπαιδευτικού έργου δεν αφορά μόνο την αριθμητική αξιολόγηση αλλά και μια σειρά από άλλες πτυχές όπως τη διαμορφωτική αξιολόγηση, την επαγγελματική ανάπτυξη, τη στήριξη των εκπαιδευτικών κλπ.». Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, η ΠΟΕΔ θεωρεί αναγκαίο εκ των πραγμάτων την παραχώρηση διοικητικού χρόνου στις Διευθυντικές Ομάδες των σχολείων μας ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν ένα σύγχρονο Σχέδιο Αξιολόγησης.  

Αναφορικά με τις αξιώσεις της ΠΟΕΔ όσον αφορά στο Σχέδιο Αξιολόγησης, το οποίο όπως επισημαίνει θέλει να είναι σύγχρονο, έγκυρο, αξιόπιστο και αξιοκρατικό, αυτές είναι:

> Κατάργηση γραφειοκρατίας.

> Η επιθεώρηση να στοχεύει πρώτιστα στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και στη διαμορφωτική αξιολόγηση, διαχωρίζοντας ξεκάθαρα την αξιολόγηση για ανέλιξη από την διαμορφωτική. 

> Να διασφαλίζει τη στήριξη των εκπαιδευτικών των οποίων η αξιολόγηση κρίνεται μη ικανοποιητική.

> Να μην περιορίζεται από λογικές και προσεγγίσεις εξοικονόμησης κονδυλίων και περιορισμού των δαπανών για την Εκπαίδευση. 

> Να προνοούνται θεσμοθετημένες διαδικασίες και Σώματα για αξιολόγηση των αξιολογητών σε όλα τα επίπεδα.

> Να προβλέπονται μεταβατικά στάδια για ομαλή μετάβαση από το υφιστάμενο στο νέο Σχέδιο Αξιολόγησης.

> Να υπάρχει πρόνοια για ουσιαστική επιμόρφωση όσων καταλαμβάνουν θέσεις που περιλαμβάνουν νέα καθήκοντα.

>> Να αξιολογούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στο εκπαιδευτικό σύστημα και συμμετέχουν στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.

> Όπου επιφέρονται διαφοροποιήσεις ή προσθήκες στα καθήκοντα των εργαζομένων, θα πρέπει να προβλέπεται ταυτόχρονα και ανάλογη ανταπόδοση μέσα από τους όρους εργασίας τους (αύξηση διοικητικού χρόνου με ανάλογη μείωση του διδακτικού χρόνου, παραχώρηση χρόνου παιδαγωγικής στήριξης, κ.α.).

> Να συμπεριλαμβάνει δευτεροβάθμιο σώμα εξέτασης ενστάσεων στο οποίο δεν θα εμπλέκονται οι αξιολογητές της βαθμολογίας που ενάγεται, ενώ θα προβλέπεται ξεκάθαρος καθορισμός των διαδικασιών που θα ακολουθούνται.

> Να διασφαλίζονται και άλλοι τρόποι (θέσεις) ανέλιξης, πέραν του διοικητικού τομέα, προσφέροντας ταυτόχρονα κίνητρα στους εκπαιδευτικούς για επαγγελματική ανάπτυξη.

> Να διέπεται από τις βασικές αρχές της Αξιοκρατίας, Δικαιοσύνης, Λειτουργικότητας, Σαφήνειας, Διαφάνειας, Αξιοπιστίας και Εγκυρότητας, με σκοπό να αποκλειστεί οποιασδήποτε μορφής υποκειμενικότητα. Η ύπαρξη και η στάθμιση μετρήσιμων, αντικειμενικών και παρατηρήσιμων αξιολογικών εργαλείων είναι απαραίτητη.

> Η εφαρμογή νέου Σχεδίου Αξιολόγησης πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται και από ευρύτερες αλλαγές – βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα αφού.

> Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων να αντιμετωπίζονται ίσα και ισότιμα, μισθολογικά και εργασιακά.

> Να διατηρείται η ανθρωποκεντρική φυσιογνωμία της Εκπαίδευσης με παράλληλη στήριξη του εκπαιδευτικού. 

> Να δίνεται έμφαση σε θέματα και προσεγγίσεις ουσίας και όχι στην τυπική πτυχή της αξιολόγησης.

> Να διασφαλίζει, με επιστημονικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο, τη δυνατότητα επιμέτρησης ανόμοιων γνωρισμάτων και δεδομένων των σχολικών μονάδων και να λαμβάνει υπόψη με όρους μετρήσιμους και συγκεκριμένους τους ποικίλους βαθμούς δυσκολίας που παρουσιάζουν τα σχολεία.

> Η οποιαδήποτε μελέτη και κριτική θεώρηση κάθε πρότασης του Υπουργείου για ένα Νέο Σύστημα Αξιολόγησης, θα πρέπει να γίνει μέσα από τρεις άξονες: α) τη φιλοσοφία που το διέπει και τις γενικές αρχές, β) τις διαδικασίες που ακολουθούνται και πρόνοιες για κάθε πτυχή της αξιολόγησης και γ) την οικονομική πτυχή του όλου εγχειρήματος.