Του Liam Denning

Δεν λέω ότι δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αναφέρει ότι έχει ένα “σούπερ κακό προαίσθημα” για την οικονομία. Αξίζει απλώς να αφιερώσει λίγο χρόνο για να εξετάσει τόσο τον αγγελιοφόρο, όσο και το ευρύτερο πλαίσιο.

Εάν ο Jamie Dimon μπορεί να πετά αριστερά-δεξιά αναλογίες με θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, τότε και ο Elon Musk είναι φυσικά ελεύθερος να χρησιμοποιεί το αγαπημένο πρόθεμα “σούπερ” της Silicon Valley, έστω και με μη “σούπερ” τρόπο. Το σχόλιο του Dimon περί “τυφώνα” τράβηξε την προσοχή, επειδή ερχόταν σε αντίφαση με προηγούμενα σχόλια του και, κυρίως, επειδή εκείνος διευθύνει τη μεγαλύτερη τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη. Η JPMorgan Chase έχει μυριάδες δάχτυλα σε πολλές πίτες (συμπεριλαμβανομένης εκείνης την οποία ψήνει αυτή την περίοδο ο Musk με την Twitter).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού κάνουν λάθος οι απομονωτιστές στις ΗΠΑ

Ο Musk είναι διευθύνων σύμβουλος της πολυτιμότερης και πλέον πολυσυζητημένης μάρκας αυτοκινήτων στον κόσμο, με μεγάλης κλίμακας δραστηριότητες στις ΗΠΑ και την Κίνα. Τούτου λεχθέντος, η Tesla αντιπροσώπευε λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων πέρυσι. Το προαίσθημα του Musk είναι ένα πρόσθετο δεδομένο, που ίσως επιβεβαιώνει σε κάποιο βαθμό όσα είπε ο Dimon, δεν συνιστά ωστόσο κάποιου είδους αποκάλυψη. Άλλωστε, οι προγνωστικές δυνατότητες του Μασκ δεν τον εμπόδισαν να κλιμακώσει μια προσφορά εξαγοράς της Twitter, την οποία έχει πλέον ξεκάθαρα μετανιώσει. Επίσης, “η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες”, όπως ακούσατε στο δελτίο ειδήσεων.

Σημασία

Εξακολουθεί φυσικά να έχει σημασία, καθώς το μερίδιο του Μασκ στον συλλογικό “εγκέφαλο” της αγοράς είναι πολύ υψηλότερο από 2%. Εάν ο διευθύνων σύμβουλος αυτής της ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας αυτοκινήτων, αξίας περίπου 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων – υπερδιπλάσιας κεφαλαιοποίησης σε σχέση με τη JPMorgan – θέλει ξαφνικά να περικόψει το 10% του εργατικού δυναμικού της Tesla, τότε τα πράγματα πρέπει λογικά να είναι πολύ άσχημα.

Κατά μία έννοια, τα στοιχεία των πωλήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τον Μάιο συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση. Ο εποχικά προσαρμοσμένος ετήσιος ρυθμός των 12,7 εκατομμυρίων μονάδων μειώθηκε κατά 11% σε σύγκριση με τον Απρίλιο – κι αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο συνήθως προμηνύει ύφεση. Βρισκόμαστε ωστόσο σε περίεργες στιγμές για τον κλάδο των αυτοκινήτων των ΗΠΑ, λόγω της διαταραχής των εφοδιαστικών αλυσίδων, η οποία σχετίζεται με την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν περιορισμένες λόγω της περιορισμένης προσφοράς και όχι λόγω της χαμηλής ζήτησης – δοκιμάστε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο και δείτε πόσο θα σας δυσκολέψει η αντιπροσωπεία μέχρι να λάβετε ένα από τα μοντέλα των αραιών παρτίδων της.

Παρά την πτώση των πωλήσεων, τα ήδη χαμηλά αποθέματα στην πραγματικότητα μειώθηκαν ελαφρά τον Μάιο. Ο κλάδος είχε μόλις 22 ημέρες ζήτησης στο τέλος του μήνα, μια ημέρα λιγότερη από τον Απρίλιο και περίπου το ένα τρίτο του επιπέδου πριν από τον Covid. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ford Motor ανακοίνωσε ένα επενδυτικό σχέδιο 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα δημιουργήσει περισσότερες από 6.000 θέσεις εργασίας.

Η Tesla μπορεί να έχει συγκεκριμένους λόγους για την περικοπή θέσεων εργασίας. Πρώτον, το εργατικό δυναμικό της έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια σε περίπου 100.000 εργαζόμενους. Ενώ τα έσοδα αυξάνονται κατά 36% σε ετήσια βάση, στο διάστημα αυτό το αντίστοιχο ποσοστό ανά εργαζόμενο είναι 7%. Και οι δύο αυτοί αριθμοί είναι αξιοσέβαστοι, αλλά ίσως όχι τόσο ώστε να αξίζουν έναν “σεβασμό” κεφαλαιοποίησης 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αντιφάσεις

Ο Musk προκάλεσε ακόμη έναν από τους δικούς του μικρούς “τυφώνες” νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν απαίτησε από τους υπαλλήλους της Tesla να σταματήσουν να “τηλεφωνούν” δουλεύοντας από το σπίτι, πυροδοτώντας εικασίες ότι ήθελε απλώς να μειώσει τις τάξεις τους, αναγκάζοντας τους σκληροπυρηνικούς της τηλεργασίας να απομακρυνθούν από την εταιρεία. Το “σούπερ κακό” email προς το προσωπικό φαίνεται να προσδίδει αξιοπιστία σε αυτήν την ερμηνεία. Αυτό που μου αρέσει σε αυτό είναι ότι, πρακτικά, ζητούσε οι υπάλληλοι να αφιερώσουν περισσότερες ώρες λίγο πριν τους πει ότι δεν υπάρχει αρκετή δουλειά να κάνουν.

Τα αντικρουόμενα μηνύματα εφάπτονται με την λογική του Musk. Πρωτοσέλιδο έγινε επίσης ο ισχυρισμός του μέσω ενός tweet ότι η Tesla “μπορεί” – ίσως – να έχει ένα λειτουργικό πρωτότυπο του ανθρωποειδούς ρομπότ Optimus έτοιμο για μια ελαφρώς καθυστερημένη παρουσίαση τεχνητής νοημοσύνης (AI) στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όσοι τον παρακολουθούν τακτικά πιθανόν να θυμούνται ότι ο Musk εισήγαγε την ιδέα του Optimus με τη βοήθεια ενός συνεργάτη του, ντυμένου με spandex, ο οποίος τριγύριζε στη σκηνή σε μια εκδήλωση τον περασμένο Αύγουστο, οπότε υποθέτω ότι θα πρέπει να περιμένουμε.

Αναρωτιέμαι, ωστόσο. Εάν επρόκειτο να αποκαλύψω ένα ρομπότ εργασίας το οποίο θα έκανε τη σωματική εργασία “επιλογή”, ​​προαναγγέλλοντας μια θεμελιώδη αλλαγή στην ίδια την εμπειρία του να είσαι άνθρωπος, δεν θα ένιωθα υπερευτυχής; Θα ανησυχούσα για τα έξοδα προσωπικού και θα προσπαθούσα να περιορίσω τις αποζημιώσεις απόλυσης ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να παραιτηθούν;

Μπορεί τέτοια ερωτήματα να αποτελούν δικές μου παραξενιές. Φυσικά, είναι απολύτως πιθανό κάποια αδυναμία στη ζήτηση για οχήματα υψηλής τιμής, σε συνδυασμό με τις διαταραχές λειτουργίας οι οποίες σχετίζονται με τον Covid στην Κίνα να έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη της Tesla το τρέχον τρίμηνο, γεγονός που συνδυάζεται άσχημα με μια κεφαλαιοποίηση 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οπότε κάτι να πρέπει να γίνει.

Δεν πρόκειται προφανώς για μια σούπερ ιντριγκαδόρικη ερμηνεία, ωστόσο αξίζει κανείς να την εξετάσει.

Πηγή: BloombergOpinion