To Top
11:56 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πάνε σε δείπνο μέσω Βάρνας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Πάνε σε δείπνο μέσω Βάρνας
Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαρτίου 2018, 6:00 μμ

Κλείδωσε το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Απριλίου στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Το πήγαινε-έλα μηνυμάτων από την αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ανάμεσα στους δύο ηγέτες το προηγούμενο διάστημα έκλεισε χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ενημέρωσε την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ότι είναι έτοιμος για συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αφού συνομίλησε στη συνέχεια με τους δύο ηγέτες, έκλεισε ραντεβού για τις 7 το βράδυ στις 16 Απριλίου. Σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών που εκδόθηκε αμέσως μετά αναφέρεται ότι η Αναπληρωτής Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συνομίλησε με τους δύο ηγέτες και συμφώνησαν και οι δύο να συναντηθούν σε ανεπίσημο δείπνο στην οικία της στις 16 Απριλίου στις επτά το βράδυ. Τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο με ανάρτησή τους στο «Τουίτερ» ανέφεραν ότι η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ «βρισκόταν σε επαφή με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί» και ότι «και οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει για μια ανεπίσημη συνάντηση η οποία θα φιλοξενηθεί στην οικία της κ. Σπέχαρ στη νεκρή ζώνη στις 16 Απριλίου στις 7 μμ». 

Επίσης, σε δική της ανάρτηση η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, έγραφε πως «ο ΠτΔ δέχθηκε τηλεφώνημα από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μέσω του οποίου ορίστηκε συνάντηση με Μουσταφά Ακιντζί στις 16 Απριλίου». 

Προηγουμένως ο Μουσταφά Ακιντζί είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να δώσει στα ΗΕ εναλλακτικές ημερομηνίες για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στα μέσα Απριλίου. Ξεκαθάρισε ότι η συνάντηση αυτή δεν θα σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δικαιολογίες και προφάσεις

 Ο κατοχικός ηγέτης θέλησε στη διάρκεια των δηλώσεών του να εκμεταλλευθεί την αναφορά του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλντμαν – ο οποίος αποχωρώντας από τη θέση του απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές να κάνουν γενναία βήματα για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Και με αφορμή αυτό ο Μουσταφά Ακιντζί «έβγαλε λίστα παραπόνων».  Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο θέμα με την τοποθέτηση μωσαϊκών σε σχολείο στη Λεμεσό τα οποία και αφαιρέθηκαν γιατί προέρχονταν από τον Πενταδάκτυλο, το λιντσάρισμα που δέχτηκε Ε/κ ιδιοκτήτης καταστήματος γιατί πωλούσε πατάτες από τα κατεχόμενα και την επίθεση κατά Τ/κ που πωλούσε καλάθια σε αγορά στη `νότια Κύπρο`. Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στο ΕΛΑΜ και τις δηλώσεις που ακολούθησαν.

Ο Ακιντζί ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι γενναία βήματα αλλά θέληση και βούληση για συνύπαρξη. Υποστήριξε ακόμη ότι η νοοτροπία των Ε/κ πρέπει να αλλάξει. Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ο διάλογος είναι αναγκαίος και ισχυρίστηκε ότι αυτή τη στιγμή οι Ε/κ κλείνουν την πόρτα στον διάλογο. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα προσπαθήσει να δώσει στους Ε/κ να καταλάβουν ότι η αλλαγή της νοοτροπίας είναι απαραίτητη. Επανέλαβε ότι για να υπάρξει έναρξη του διαλόγου θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή προσέγγισης. Είπε επίσης ότι οι Τ/κ είτε υπάρξει λύση είτε όχι, θα εργαστούν για να αλλάξουν το στάτους τους.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, με αφορμή δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί που έκανε την Πέμπτη, ανέφερε –νωρίτερα χθες– ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα αρκούσε απλώς να ανταποκριθεί στην πρόταση για μια προκαταρκτική συνάντηση όπως έχει κάνει προ καιρού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Προδρόμου είχε σημειώσει πως η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας δείχνει πως δεν επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών. Ενώ υπογράμμισε πως στην Κύπρο δεν χρειάζεται να γίνονται δηλώσεις και ότι αρκεί ο κ. Ακιντζί να ανταποκριθεί στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη «για μια προκαταρκτική συνάντηση».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις 16 Απριλίου ανεπίσημο δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί

«Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών»

Αποχαιρετιστήριες δηλώσεις του απερχόμενου βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν 

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών έχει χαθεί μετά το Κραν Μοντανά και θα χρειαστούν κάποια τολμηρά βήματα ηγεσίας για να αρχίσει να αποκαθίσταται το είδος της εμπιστοσύνης που κάθε πλευρά χρειάζεται από την άλλη, είπε ο απερχόμενος βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Η θητεία του κ. Φέλτμαν ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου και θα αντικατασταθεί από την Αμερικανίδα πρώην αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπο της χώρας της στον ΟΗΕ, Ροσμαρί Ντικάρλο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό και αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη λύση για το νησί, πλην της επανένωσης, ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε, όσον αφορά το ζήτημα, ότι στόχος είναι μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
«Επομένως αυτή θα ήταν η εντολή που θα είχαν τα Ηνωμένα Έθνη στην προσπάθεια να κοιτάξουν προς τα εμπρός και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα μέρη να επιτύχουν μια πολιτική λύση».

Αναγνώρισε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη δυσπιστία και έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, εξαιτίας της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να αναληφθούν κάποια αποφασιστικά βήματα ηγεσίας για να αρχίσει να αποκαθίσταται το είδος της εμπιστοσύνης που κάθε πλευρά χρειάζεται από την άλλη, για να προχωρήσουμε ξανά προς οποιαδήποτε βιώσιμη και αειφόρο διαπραγμάτευση, αλλά και πάλι ο στόχος είναι ο ίδιος για το Συμβούλιο Ασφαλείας, να εξευρεθεί μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Σε ερώτημα αν –με αφορμή και την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο– θα πρέπει να παραμεριστούν οι έρευνες για φυσικό αέριο, ο Τζέφρι Φέλτμαν απάντησε:«Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι οι πόροι, οι υπεράκτιοι (φυσικοί) πόροι, θα πρέπει να ωφελήσουν τον πληθυσμό του νησιού στο σύνολό του. Αυτοί είναι μακροπρόθεσμοι στόχοι προφανώς, ενώ βραχυπρόθεσμα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εντάσεις και πρέπει να βρούμε τρόπους για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ροσμαρί Ντικάρλο ήταν διπλωμάτης καριέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχοντας υπηρετήσει μεταξύ άλλων και ως βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ενώ από το 2010-2014 ήταν αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, με βαθμό πρέσβη. Είναι 71 ετών και έχει βαθιά γνώση και του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών θεμάτων. Μετά την αφυπηρέτηση της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και δίδασκε στο Ινστιτούτο Παγκοσμίων Θεμάτων του Πανεπιστημίου Γέιλ.

  Aνδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...