Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κυπριακό πρόγραμμα ύψους 3 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων που αναγκάσθηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Ουσιαστικά βήματα με επενδύσεις εκατ. στην ενέργεια

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέτρο απευθύνεται σε εταιρείες και αυτοαπασχολουμένους που δραστηριοποιούνται σε ορισμένους τομείς, όπως τα νυχτερινά κέντρα, η διοργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων και η υποστήριξη δραστηριοτήτων στις παραστατικές τέχνες και στα θέατρα.

Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΦΠΑ θα δικαιούνται άμεσες επιχορηγήσεις ύψους έως 60.000 ευρώ. Τα θέατρα, τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ΦΠΑ, θα δικαιούνται άμεσες επιχορηγήσεις ίσες με το 50% του ποσού της στήριξης ήσσονος σημασίας που έχει ήδη χορηγηθεί στο πλαίσιο προγράμματος που θεσπίστηκε το 2021. Σκοπός του νέου προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ρευστότητας των δικαιούχων και να τους βοηθήσει να καλύψουν μέρος των λειτουργικών τους δαπανών. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Ειδικότερα, η ενίσχυση i) δεν θα υπερβαίνει τα 2,3 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο· και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2022. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.