To Top
19:23 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Και οι βουλευτές έχουν τις... μεταγραφές τους
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Και οι βουλευτές έχουν τις... μεταγραφές τους
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαΐου 2018, 12:34 μμ

Η λύση του γρίφου για την κατανομή της 56ης έδρας συνεχίζει να αγνοείται. Η όλη συζήτηση για το θέμα άνοιξε παράλληλα και το κεφάλαιο «της θέσης αρχής», όπως αναφέρουν οι πολιτικοί αρχηγοί, για το αν η βουλευτική έδρα ανήκει στο κόμμα ή στο πρόσωπο.

Ένα θέμα το οποίο είχε συζητηθεί ξανά κατά το παρελθόν και είχε καταλήξει στην αρχή ότι με βάση την αναλογική η έδρα ανήκει στο κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 1982 είχε πεθάνει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κώστας Χαζηκακού. Η πλήρωση της θέσης του έγινε τότε με αναπληρωματική εκλογή και την κέρδισε ο Ζαχαρίας Τουλούρας του ΔΗΚΟ, έχοντας τη στήριξη του ΑΚΕΛ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της σύνθεσης στη Βουλή, με τον ΔΗΣΥ να χάνει μία έδρα και το ΔΗΚΟ να αυξάνει τις έδρες του κατά μία. Αυτό οδήγησε στην απόφαση αλλαγής του τρόπου πλήρωσης μιας κενωθείσας έδρας, η οποία θεωρείται ότι ανήκει στο κόμμα και η πλήρωσή της γίνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος ή του συνδυασμού στην εκλογική περιφέρεια. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση με την έδρα της Λεμεσού, η έδρα δεν είναι κενωθείσα αλλά μη καταληφθείσα. Συνεπώς, διαπιστώνεται ένα νομοθετικό κενό για το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθεί.

Παράλληλα, όμως, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης τίθεται ως θέμα αρχής από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγους, ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη όπως ήταν και η λαϊκή βούληση και άρα η νομική θεραπεία που θα δοθεί θα πρέπει να αποδίδει την έδρα στην Αλληλεγγύη.

Αυτό επιχειρήθηκε να γίνει και πέρσι μέσω νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή, την οποία ωστόσο έκρινε ως αντισυνταγματική το Ανώτατο. Ο Γενικός Εισαγγελέας πρότεινε στην πρόσφατη γνωμάτευσή του τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να μπορεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση, αφήνοντας ωστόσο ανοικτή και την επιλογή της διεξαγωγής αναπληρωματικής εκλογής, νοουμένου ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση, θα γίνει τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο ΔΗΣΥ δηλώνει ότι αν και θεωρεί ότι η λύση πρέπει να είναι η αναπληρωματική εκλογή, όπως υποδεικνύεται και από την απόφαση του Ανωτάτου, ωστόσο δηλώνει ότι δέχεται να συμφωνηθεί ως θέση αρχής ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα, όμως αυτό να ισχύσει σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτή την αρχή, δηλαδή ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα αλλά πρέπει να ισχύσει η όποια ρύθμιση για όλες τις περιπτώσεις, αξιώνει και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Τι σημαίνει αυτό; Στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ότι η κ. Θεοχάρους θα πρέπει να επιστρέψει την έδρα της στην Ευρωβουλή στον ΔΗΣΥ, με το ψηφοδέλτιο του οποίου εξελέγη. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι βουλευτές Παύλος Μυλωνάς και Άννα Θεολόγου, οι οποίοι εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών και στη συνέχεια ο πρώτος εντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ και η δεύτερη λειτουργεί ως ανεξάρτητη βουλευτής.

Αυτήν τη φορά, η συζήτηση περί του θέματος αρχής για το σε ποιον ανήκει η έδρα ανοίγει ουσιαστικά και το κεφάλαιο των μετακινήσεων των βουλευτών. Της μετεγγραφής τους δηλαδή σε μιαν άλλη κοινοβουλευτική ομάδα. Από τη στιγμή που ένας βουλευτής παραιτείται από το κόμμα με το οποίο εξελέγη, θα πρέπει να παραδίδει πίσω την έδρα στο κόμμα, εφόσον, σύμφωνα με την αρχή η έδρα ανήκει στο κόμμα όπως είναι και η λαϊκή βούληση, σημαίνει ότι η σύνθεση της Βουλής, όσον αφορά την κατανομή, θα πρέπει να παραμένει αναλλοίωτη. Η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως να δούμε, διαχρονικά τις μετακινήσεις βουλευτών που είχαν γίνει, αλλάζοντας στην ουσία τη σύνθεση της Βουλής. Οι αλλαγές αυτές δεν έχουν να κάνουν με την αλλαγή προσώπων, αλλά με την αλλαγή κοινοβουλευτικής ομάδας ή την αποχώρηση από μία κοινοβουλευτική ομάδα ενός ή περισσοτέρων βουλευτών. Από το 1977 και μετά οι αλλαγές αυτές δεν ήταν λίγες…

Συνεπώς δεν γίνεται αναφορά για περιπτώσεις που για διάφορους λόγους ένας βουλευτής παραιτήθηκε από την έδρα του και αναπληρώθηκε από τον επιλαχόντα, αλλά μόνο στις περιπτώσεις αλλαγής κοινοβουλευτικής ομάδας ή ανεξαρτητοποίησης βουλευτών.

Μαζικές αποχωρήσεις από ΔΗΚΟ

Η πρώτη κοινοβουλευτική περίοδος μετά την τουρκική εισβολή, σημαδεύτηκε από τις μαζικές αποχωρήσεις από το ΔΗΚΟ, λόγω διαφωνιών εσωκομματικών. Από τις αποχωρήσεις αυτές, σχηματίστηκαν και δύο νέα κόμματα. Η ΝΕ.ΔΗ.ΠΑ. και η Ένωση Κέντρου. Στις 16 Οκτωβρίου 1980 ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Αλέκος Μιχαηλίδης και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Σταύρος Αμπίζας, Νίκος Βασιλειάδης, Λοΐζος Καραμιχάλης, Πάρις Λένας και Τάκης Νέμιτσας ανακοίνωσαν στην Ολομέλεια ότι συγκροτούν την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατικής Παράταξης (ΝΕ.ΔΗ.ΠΑ.). Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέλαβε ο Σταύρος Αμπίζας, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το ΔΗΚΟ από τις 2 Οκτωβρίου 1980. Τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ ανέλαβε από τις 2 Οκτωβρίου 1980 ο Γεώργιος Λαδάς.

Ο βουλευτής Λεόντιος Ιεροδιακόνου το 1977 αποσύρθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ και το 1980 προσχώρησε στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ο Λεόντιος Ιεροδιακόνου αποτέλεσε στην ουσία και την πρώτη κοινοβουλευτική παρουσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος στις εκλογές δεν εξέλεξε βουλευτή λόγω του πλειοψηφικού συστήματος. Επίσης, ο βουλευτής Χριστόφορος Χριστοφίδης το 1977 αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο, οι βουλευτές Χρίστος Βάκης, Τάσσος Παπαδόπουλος και Χριστόφορος Χριστοφίδης ανακοίνωσαν στην Ολομέλεια στις 9 Οκτωβρίου 1980 ότι συγκροτούν ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών. Στις 13 Νοεμβρίου 1980 οι ίδιοι βουλευτές ανακοίνωσαν ότι προσχωρούν στην Ένωση Κέντρου.

Ο βουλευτής Ηρακλής Δημοσθένους ενημέρωσε με επιστολή του στις 12 Φεβρουαρίου 1980 την ολομέλεια ότι ανεξαρτητοποιήθηκε, το ίδιο έπραξε και ο βουλευτής Ανδρέας Γιάγκου με επιστολή του στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1980.

Ο βουλευτής Φειδίας Παρασκευαΐδης στις 4 Δεκεμβρίου 1980 ενημέρωσε την ολομέλεια ότι αποχωρεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Αξιοσημείωτο επίσης ήταν και το εξής γεγονός. Στις 23 Οκτωβρίου 1980 ο βουλευτής Χρίστος Πελεκάνος στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου, ενημέρωσε με επιστολή του την ολομέλεια ότι παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα. Η βουλευτική έδρα παρέμεινε κενή.

Η πενταετία του ΑΔΗΣΟΚ

Η κοινοβουλευτική περίοδος 1985-1991 (είχαν πραγματοποιηθεί πρόωρα εκλογές τον Δεκέμβριο του 1985) σημαδεύτηκε από τη μαζική αποχώρηση βουλευτών του ΑΚΕΛ.

Ο θάνατος του Εζεκία Παπαϊωάννου και η διαδοχή του από τον Δημήτρη Χριστόφια έφερε εσωτερικές προστριβές και διαφωνίες, οι οποίες οδήγησαν στη σύσταση του ΑΔΗΣΟΚ.

Οι Παύλος Δίγκλης, Ντίνος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Παπαπέτρου, Ανδρέας Φάντης και Ανδρέας Ζιαρτίδης με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής στις 8 Μαρτίου 1990 ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την κοινοβουλευτική ομάδα Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά. Μαζί με άλλους στις 29 Απριλίου ίδρυσαν το Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (Α.ΔΗ.ΣΟ.Κ.).

Ο Ματσάκης και οι άλλοι…

Η περίοδος 1996-2001 σημαδεύτηκε από νέες αλλαγές και μετακινήσεις. Η αρχή έγινε με τον Μάριο Ματσάκη, ο οποίος ωστόσο, στο τέλος της περιόδου επανήλθε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, από την οποία αποχώρησε στις 14 Μαρτίου 1997. Την απόφασή του ανακοίνωσε, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ενημέρωνε για την αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος και την επιθυμία του να θεωρείται πλέον ανεξάρτητος βουλευτής.

Στις 7 Ιανουαρίου 1998, με νέα επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε την επιστροφή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, η οποία έγινε αποδεκτή.

Οι προεδρικές εκλογές του 1998 και οι εσωκομματικές διαφωνίες στο ΔΗΚΟ έφεραν νέες ανακατατάξεις στη Βουλή. Στις 10 Μαρτίου 1998 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος, με επιστολή του προς τον γενικό διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Γαλανός «έχει θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος».

Ο Αλέξης Γαλανός ίδρυσε αργότερα την Κίνηση Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, μετέπειτα Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (Κ.Ε.Α). Στις 25 Αυγούστου 1999, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του βουλευτή. Στις 7 Οκτωβρίου 1999 καθήκοντα βουλευτή ανέλαβε ο Ζαχαρίας Κουλίας, ως πρώτος επιλαχών στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου. Η έδρα δηλαδή, παρέμεινε στο ΔΗΚΟ.

Επίσης, με δεύτερη επιστολή του την ίδια μέρα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ σύμφωνα με την οποία η Κατερίνα Παντελίδου «διαγράφηκε από τους κόλπους του κόμματος». Η Κατερίνα Παντελίδου στις 12 Δεκεμβρίου 1998 προσχώρησε στις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Δύο χρόνια μετά είχαμε νέα μετακίνηση. Στις 27 Απριλίου 2000 ο Ανδρέας Φιλίππου, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε ότι αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως ανεξάρτητος βουλευτής. Στις 8 Ιουνίου 2000, με νέα επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

Το σχέδιο Ανάν και οι αποχωρήσεις από ΔΗΣΥ

Το δημοψήφισμα του 2004 για το Σχέδιο Ανάν, έφερε διαφωνίες στον ΔΗΣΥ, οι οποίες εκφράστηκαν με αποχωρήσεις στελεχών του κόμματος. Ο αντίκτυπος είχε αντανάκλαση και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Στις 6 Ιουλίου 2004 οι Πρόδρομος Προδρόμου, Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Χριστόδουλος Ταραμουντάς, με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κοινοποίησαν την απόφασή τους στο εξής να ανήκουν στο νεοσυσταθέν κόμμα «Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» (ΕΥΡΩ.ΔΗ.).

Επίσης, ο Δημήτρης Συλλούρης διεγράφη από τις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού και έπαψε να συμμετέχει στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, έπειτα από απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, την οποία κοινοποίησε, στις 7 Ιουλίου 2004, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

Στις 29 Ιουνίου 2005 οι Δημήτρης Συλλούρης, Χρίστος Κληρίδης, Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Χριστόδουλος Ταραμουντάς, με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κοινοποίησαν την απόφαση τους στο εξής να ανήκουν στο νεοσυσταθέν κόμμα «Ευρωπαϊκό Κόμμα».

Η διαγραφή Κουλία και η παραίτηση Κουτσού

Η αλλαγή στη σύνθεση της Βουλής ξεκίνησε με το καλημέρα. Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, διαφώνησε και δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του κόμματος για ψήφιση του Μάριου Καρογιάν για την προεδρία της Βουλής και έδωσε την ψήφο του στον Γιαννάκη Ομήρου.

Στις 2 Ιουνίου 2011 η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε τη διαγραφή του Ζαχαρία Κουλία, με αποτέλεσμα το Δημοκρατικό Κόμμα να μείνει με οκτώ έδρες.

Ακολούθησε δύο χρόνια μετά η ανεξαρτητοποίηση του Νίκου Κουτσού, ο οποίος αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΥΡΩΚΟ. Είχε διαφωνήσει με την απόφαση του κόμματος για στήριξη στις προεδρικές εκλογές του 2013 της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη.

Στις 26 Ιουνίου 2013 ο Νίκος Κουτσού, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κοινοποίησε την απόφασή του στο εξής να ανήκει στη νεοσυσταθείσα Συμμαχία Πολιτών. Αυτή ήταν και η πρώτη κοινοβουλευτική παρουσία της Συμμαχίας Πολιτών.

Παύλος Μυλωνάς και Άννα Θεολόγου

Φτάνοντας στη σημερινή Βουλή, είχαμε τις δύο αποχωρήσεις των βουλευτών της Συμμαχίας Πολιτών, του Παύλου Μυλωνά και της Άννας Θεολόγου.

Ο μεν πρώτος είχε διαφωνήσει με την απόφαση του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και στήριξε την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου.

Η δε δεύτερη, διαφώνησε με την απόφαση της Συμμαχίας Πολιτών για «ψήφο κατά συνείδηση», υποστηρίζοντας την άποψη ότι η απόφαση θα έπρεπε να ήταν για κανέναν από τους δύο.

Στις 18 Μαΐου 2017 ο Παύλος Μυλωνάς με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Συμμαχία Πολιτών και την επιθυμία του να είναι ανεξάρτητος βουλευτής. Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, με νέα επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, γνωστοποίησε την ένταξή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ. Έτσι, το ΔΗΚΟ αύξησε τον αριθμό των βουλευτών του σε δέκα από εννιά που ήταν.

Η Άννα Θεολόγου παραμένει από τις 2 Φεβρουαρίου 2018 ανεξάρτητη. Απόφαση την οποία γνωστοποίησε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής. 

Η Συμμαχία Πολιτών μένει έκτοτε με μόνο μία έδρα, ενώ είχε κερδίσει τρεις στις εκλογές.

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...