To Top
10:33 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ξανά στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ξανά στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
  27 Ιουνίου 2018, 5:22 πμ  

Επίσκεψη, μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα, ετοιμάζει σύντομα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα προκειμένου να συζητήσει το Κυπριακό. Η επίσκεψη Τσαβούσογλου γνωστοποιήθηκε μετά από επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Κουντρέτ Οζερσάι. Επικοινωνία που είχε να κάνει με τις εκλογές της Τουρκίας. Λαμβανομένου υπόψη ότι έχει γνωστοποιηθεί η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα διατηρήσει και στην πρώτη Κυβέρνηση Ερντογάν (ως πρόεδρος της Τουρκίας βάσει του νέου συντάγματος) το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών. 

Η προηγούμενη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα είχε πραγματοποιηθεί μετά το Κραν Μοντάνα και είχε χαρακτηριστεί από δύο πράγματα: Πρώτον, το ότι κάλεσε την τουρκοκυπριακή ηγεσία να προβληματιστεί και για άλλη μορφή λύσης στο Κυπριακό, όπως συνομοσπονδία και δύο κράτη. Δεύτερον, οι διαφωνίες επί του θέματος με τον Μουσταφά Ακιντζί γεγονός που ακύρωσε και τις κοινές δηλώσεις των δύο. 

Η νέα επίσκεψη Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν αποκλείεται να λειτουργήσει κι ως ένα τεστ προς τις πολιτικές δυνάμεις των κατεχομένων προκειμένου να ελέγξει εάν έχουν κάνει την κατ’ οίκον εργασία που τους είχε ζητήσει. Ο Κουντρέτ Οζερσάι σε δηλώσεις του φρόντισε να υπενθυμίσει στους Τουρκοκύπριους πολιτικούς ότι έχουν μια εργασία να παραδώσουν. Τα όσα είπε στη «Χαβαντίς» (έκδοση 25.6.18) είναι αρκούντως χαρακτηριστικά τού ποια συζήτηση αναμένεται να αναπτυχθεί στα κατεχόμενα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε αναμονή της καθόδου Λουτ και των κινήσεων από Τουρκία

Σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, «εάν τεθεί θέμα αλλαγής στην Κύπρο», δηλαδή της διαδικασίας των συνομιλιών, τότε «δεν θα πρέπει να το διαβάσουμε μόνο ως μια απόφαση που θα ληφθεί από την Τουρκία, αλλά η επιθυμία των Τουρκοκυπρίων και η κατεύθυνση προς την οποία επιθυμουν να κατευθυνθούν θα αποτελέσει επίσης καθοριστικό παράγοντα». Υποστήριξε πως και η βούληση του ψευδοκράτους «είναι καθοριστικός παράγοντας επιπρόσθετα με τη βούληση της Τουρκίας». Σύμφωνα με τον Οζερσάι η όλη κατάσταση «θα καθοριστεί από τις διεθνείς σχέσεις» προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν. 

Περαιτέρω εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση στο Κυπριακό έχει αλλάξει και ότι μετά την αποτυχία των περσινών συνομιλιών ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «άνοιξε ένα παράθυρο» λέγοντας προς τις πλευρές «πηγαίνετε να σκεφτείτε τι θέλετε και αποφασίστε για την κατεύθυνση προς την οποία επιθυμείτε και κινηθείτε». Κατά τον Οζερσάι αυτό το παράθυρο που άνοιξε ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι ακόμα ανοικτό. Και πρόσθεσε: «Μέσα από έναν εκπρόσωπο ή πιθανόν έναν σύμβουλο που θα διοριστεί, ο ΟΗΕ θα αναζητήσει απάντηση στο ερώτημα «τι πράττουμε στην Κύπρο από τώρα και στο εξής».

Διάφορες πλευρές θα δώσουν διαφορετικές απαντήσεις σ’ αυτό το ερώτημα και η απάντηση που θα δώσουν η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος θα είναι πολύ σημαντική υπό αυτή την έννοια, γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ λέει, την ίδια ώρα, πως μπορεί να εκκινήσει μια νέα διαδικασία σε περίπτωση που οι πλευρές είναι σύμφωνες. Εάν δεν υπάρξει συγκατάθεση από τις πλευρές τότε η πιθανότητα να μην ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, υφίσταται». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρώτη φορά σε Συμπεράσματα ΕΕ ευθύνη της Άγκυρας

Αναθεώρηση σχέσεων Άγκυρας - ψευδοκράτους

Στις δηλώσεις του ο Οζερσάι αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι ότι η χώρα οδεύει προς αλλαγή του πολιτειακού της συστήματος και ότι χρειάζεται συμμαχία εντός της Εθνοσυνέλευσης για την επίτευξη πλειοψηφίας. Σ' ό,τι αφορά το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ψευδοκράτους και Άγκυρας ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε πως χρειάζεται κάποιος χρόνος για να δουν πως κάποια πράγματα θα διαμορφωθούν λόγω της αλλαγής συστήματος στην Τουρκία. 

Αναφερόμενος στο θέμα της «υπηκοότητας» του κατοχικού καθεστώτος ο Οζερσάι είπε πως το όλο σύστημα είναι λανθασμένο και επιτρέπει την εκμετάλλευση. Είπε πως ο «νόμος για τις υπηκοότητες» πρέπει να αλλάξει και ότι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τον Οζερσάι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στα κατεχόμενα για πολλά χρόνια και έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους και δεν μπορούν να λάβουν «υπηκοότητα». Ανέφερε πως και αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χαμηλές προσδοκίες για Κυπριακό μετά το αποτέλεσμα των των τουρκικών εκλογών

Αναστασιάδης: Στόχος η απαλλαγή από την κατοχή 

Ο Πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι εργάζεται ώστε να εκπληρώσει την εθνική υποχρέωση απαλλαγής της πατρίδας από τα κατοχικά στρατεύματα, ως είναι η μεγαλύτερη όλων των οφειλών απέναντι στους νέους. Σε ομιλία του, κατά την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick, ο Πρόεδρος είπε ότι οφείλουμε να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια σε μια χώρα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, χωρίς συρματοπλέγματα.

Σημείωσε περαιτέρω ότι αποτελεί δικαίωμα όλων των νέων αυτού του τόπου, από όποια κοινότητα και αν προέρχονται, να ζουν, να δημιουργούν και να επιζητούν την πραγμάτωση των ονείρων τους σε ένα ενωμένο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό και λειτουργικό κράτος, που δεν θα υστερεί άλλης ευρωπαϊκής χώρας, αλλά θα καταστεί η γέφυρα της κοινωνικής, οικονομικής και ειρηνικής συνεργασίας όλων των κρατών της περιοχής.

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...