To Top
15:31 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Με βοήθεια Αζερμπαϊτζάν οι τουρκικές γεωτρήσεις
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Με βοήθεια Αζερμπαϊτζάν οι τουρκικές γεωτρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Αυγούστου 2018, 1:48 μμ

Όλα σχεδόν είναι έτοιμα στο λιμάνι της Αττάλειας για την εξυπηρέτηση των τουλάχιστον δύο πρώτων γεωτρήσεων της Τουρκίας σε βαθιά νερά της Μεσογείου με το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), ενώ έκλεισαν και όλες οι υπεργολαβίες. Η κίνηση του γεωτρύπανου προς το σημείο της πρώτης γεώτρησης αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του δεύτερου δεκαπενθήμερου του μήνα και το γεωτρητικό έργο τις πρώτες μέρες Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία του «Φ», η βάση των γεωτρήσεων θα είναι το λιμάνι της Αττάλειας, όπου βρίσκεται δεμένο από τις αρχές Ιουνίου το τουρκικό γεωτρύπανο. Η πρώτη γεώτρηση, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, θα γίνει στα ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας και είναι απομακρυσμένο για την ώρα, χωρίς όμως να αποκλείεται, το ενδεχόμενο προσβολής της κυπριακής ΑΟΖ σε αυτό το στάδιο, αλλά πρέπει να αναμένεται σε επόμενο στάδιο.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο «Φ», τα συμβόλαια σειράς υπεργολαβιών που υπογράφτηκαν για υποστήριξη των γεωτρήσεων με βάση το λιμάνι της Αττάλειας, για τη Μεσόγειο, έχουν διετή διάρκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 100 χλμ από Ακάμα η πρώτη τουρκική γεώτρηση

 

Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο στο γεωτρύπανο μεταφορτώθηκαν από, υπό ολλανδική σημαία, πλοίο τα απαραίτητα υλικά για το στάδιο έναρξης της γεώτρησης. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει ο εφοδιασμός με καύσιμα, αλλά και να εκδοθεί η σχετική Navtex που θα προσδιορίσει το ακριβές σημείο και τη διάρκεια της πρώτης γεώτρησης.

Τυπικά την επιχειρησιακή διαχείριση των δύο πρώτων γεωτρήσεων την έχει η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), στην πράξη όμως τον επιχειρησιακό και τεχνικό έλεγχο θα έχει η Azeri Driling Company, με έδρα το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε το 1986 με εξειδίκευση σε γεωτρήσεις, με μετόχους κατά 35% την κρατική SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, την επίσης κατά 35% εγγεγραμμένη στον Παναμά Target Petroleum Azerbaijan Corporation και κατά 30% την εγγεγραμμένη στη Σκωτία First Drilling Limited. Ένα σημαντικό ποσοστό των τεχνικών στελεχών της Azeri Driling είναι Τούρκοι και άλλοι απόφοιτοι τουρκικών τεχνικών πανεπιστημίων. Από τα στελέχη αυτά σχηματίστηκε η ομάδα που ανέλαβε τη διαχείριση του γεωτρύπανου, με το προσωπικό του πλοίου να προέρχεται κυρίως από την ΤΡΑΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελική ευθεία για την πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας

Τις υπηρεσίες υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων των γεωτρήσεων του γεωτρύπανου Fatih στο παρόν στάδιο  έχει αναλάβει με συμβόλαιο υπεργολαβίας η μεγάλη στον τομέα νορβηγική εταιρεία Siem Offshore με έδρα το Κρίστιανσταντ της Νορβηγίας. Πρόκειται για πλοιοκτήτρια εταιρεία που έχει εμπλοκή και σημαντικά συμφέροντα στην Κύπρο, αφού τρία και μάλιστα νεότευκτα από τα 41 πλοία που διαθέτει είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο και φέρουν σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το πρώτο και κύριο ειδικό πλοίο υπεράκτιας εξυπηρέτησης του τουρκικού γεωτρύπανου, το Sophie Siem, έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας προ δεκαπενθημέρου από το αγκυροβόλιο του Λας Πάλμας και έδεσε στο λιμάνι δίπλα από το Fatih, για τις ετοιμασίες της πρώτης γεώτρησης.

Τις τελευταίες μέρες έφτασαν στην Αττάλεια και έκαναν και τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις και τα δύο ελικόπτερα τύπου AW139, που εξασφάλισε η ΤΡΑΟ σε συμφωνία με την τουρκική εταιρεία ελικοπτέρων KAA Air. Είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω εταιρεία αναλαμβάνει εξυπηρέτηση γεωτρήσεων. Το ένα ελικόπτερο έχει διαμορφωθεί για να μεταφέρει εννέα επιβάτες από και προς το γεωτρύπανο, ενώ το δεύτερο λιγότερους, αφού σε αυτό έχει εγκατασταθεί εξοπλισμός Πρώτων Βοηθειών για αντιμετώπιση ατυχημάτων κατά τις γεωτρήσεις. 

  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...