Υπό την έντονη αντίδραση εκατοντάδων γονέων που αντιδρούν, μεταξύ άλλων, στην υποχρεωτικότητα της μάσκας στα παιδιά Δημοτικής Εκπαίδευσης, και οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τη Βουλή, συνεδρίασε η επιτροπή Παιδείας εξετάζοντας το θέμα των μέτρων κατά της COVID-19 στα σχολεία. Αφού όλοι οι παρευρισκόμενοι, ανεξαρτήτως θέσεων επί της ουσίας, καταδίκασαν τα έκτροπα που σημειώθηκαν σε σχολεία εις βάρος διευθυντών κι εκπαιδευτικών από μικρή μερίδα γονέων, συμφώνησαν στην ανάγκη όπως τα σχολεία παραμείνουν ανοικτά αλλά ταυτόχρονα, ασφαλή. 

Από πλευράς υπουργείου Υγείας, ο προϊστάμενος της Μονάδας Ιχνηλάτησης Βαλεντίνος Σιλβέστρος απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών, ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι στοχευμένα, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για το όφελος της μάσκας αλλά μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για την προστασία των παιδιών και όχι μόνο. Όπως εξήγησε, σε μία τάξη «εκπροσωπούνται» περίπου 25 οικογένειες, κάτι που σημαίνει ότι εάν νοσήσουν παιδιά μίας τάξης, τότε θα ακολουθήσει ενδοοικογενειακή μετάδοση, και κατ’ επέκταση ο ιός θα μεταφερθεί σε εργασιακούς χώρους και στην κοινωνία γενικότερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα δημοτικά

Σύμφωνα με τον δρα Σιλβέστρο, πριν από τέσσερις εβδομάδες εντοπίστηκαν 123 κρούσματα σε παιδιά Δημοτικής Εκπαίδευσης αριθμός ο οποίος την περασμένη εβδομάδα τριπλασιάστηκε, καθώς άγγιξε τα 313 κρούσματα. Ο αριθμός αυτός, όπως ανέφερε, μπορεί να είναι και μεγαλύτερος καθώς δεν γίνονταν τότε υποχρεωτικά τεστ, ούτε υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

Εξάλλου, την επιτροπή Παιδείας απασχόλησε και το θέμα της απουσίας παιδιών από τα σχολεία τους εξαιτίας των θέσεων των γονέων τους, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας στοιχεία αλλά κι ενημέρωση για το τι γίνεται στις περιπτώσεις που γονείς δεν μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μάριος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν κατά τις δύο πρώτες μέρες της εβδομάδας, προκύπτει ότι η πλειοψηφία των παιδιών παρουσιάζεται στα σχολεία. Συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής παιδιών στο σχολείο τη Δευτέρα ανερχόταν στο 85%, ενώ την Τρίτη ανήλθε σχεδόν στο 88%. Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης υπάρχει ένα μικρό ποσοστό παιδιών που απουσιάζει, όχι μόνο λόγω διαμαρτυρίας γονέων αλλά και διότι είναι κρούσματα ή επαφές ή και λόγω άλλων ασθενειών. 

Για τη μη συμμετοχή παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξαιτίας της άρνησης γονέων να τα μεταφέρουν στο σχολείο, τοποθετήθηκε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου. Σύμφωνα με την Επίτροπο, οι γονείς αυτοί πρέπει να αναλογιστούν τι στερούν στα παιδιά τους, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν πρέπει να μην παρέχεται εκπαίδευση σε αυτά τα παιδιά. Η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι η Πολιτεία πρέπει να προσφέρει εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα παιδιά που μένουν εκτός σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό δεν γίνεται στις περιπτώσεις αυτών των παιδιών. 

Επίσης, η αρμόδια Επίτροπος ανέφερε ότι η Σύμβαση των Δικαιωμάτων Παιδιού παρέχει στα παιδιά δικαιώματα. «Παρέχει και στους γονείς το δικαίωμα να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους πεποιθήσεις, αξίες και πιστεύω αλλά την ίδια ώρα απαγορεύει την υπερεξουσία ενηλίκων επί των παιδιών», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου. 

Της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε μικρές ηλικίες υπεραμύνθηκε η δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά λέγοντας ότι η αξία της σε παιδιά ηλικίας δύο ετών και άνω, έστω για περιορισμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι δεδομένη καθώς αποτελεί φραγμό στη μετάδοση μέσω σταγονιδίων, τόσο του κορωνοϊού όσο κι άλλων λοιμωδών νοσημάτων από τα οποία ταλαιπωρούνται παιδιά. Σύμφωνα με τη δρα Πανά, τώρα έχει επιδεινωθεί η κατάσταση και επιβάλλεται η λήψη αυστηρότερων μέτρων, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας αλλά και τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά.

 

Γονείς: Απορρίπτουν μάσκα, δέχονται rapid test

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, μέσα από ερωτηματολόγιο των Συνδέσμων Γονέων, το οποίο απαντήθηκε από γονείς, διαφάνηκε ότι το 85% δέχεται τη διενέργεια rapid test στα παιδιά, αλλά το 76% απορρίπτει την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι βουλευτές έχουν διατυπώσει προβληματισμούς και επιφυλάξεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα παιδιά δημοτικών, καθώς μεταξύ άλλων, θεωρούν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να την εφαρμόσουν και να τηρήσουν το εν λόγω μέτρο, το οποίο θα είναι αναγκασμένα να υπομένουν για αρκετές ώρες της μέρας. 

Ένταση έξω από τη Βουλή – Δυναμική παρουσία γονέων 

Εξάλλου, με εντάσεις πραγματοποιήθηκε χθες η διαμαρτυρία πολιτών έξω από τη Βουλή κατά των νέων περιοριστικών μέτρων. Οι διαδηλωτές κατά κύριο λόγο γονείς που διαφωνούν με τα μέτρα που αφορούν τα παιδιά, σε ψήφισμα που επέδωσαν στον πρόεδρο της επιτροπής Παιδείας, Παύλο Μυλωνά, ζήτησαν κατάργηση των μέτρων που επέβαλε ο υπουργός Υγείας και όπως ανέφεραν «αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού». Στο ψήφισμα, το οποίο υπογράφει το πολιτικό κίνημα η «Νίκη», αναφέρεται ότι ο κυπριακός λαός ζητά την κατάργηση των παράλογων μέτρων, που επέβαλε ο υπουργός Υγείας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο και οι οποίες εκχωρήθηκαν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και όχι από τη Νομοθετική εξουσία. Οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα όπως «Κάτω από τα χέρια από τα παιδιά μας», «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Παραιτηθείτε», ενώ ζήτησαν την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε πανό αναγράφονταν συνθήματα όπως «Τα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα», «Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στα ανθρώπινα δικαιώματα, Όχι στη νέα τάξη πραγμάτων». 

Στο σημείο υπήρχε από νωρίς έντονη παρουσία μελών της Αστυνομικής Δύναμης, ενώ παρά τις πιέσεις για να εισέλθει αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων εντός της Βουλής, αυτό δεν κατέστη δυνατό.