Σε φάση ανασύνταξης δυνάμεων και καθαρότερων ισολογισμών βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα, κυρίως μέσω της μείωσης των προβληματικών δανείων που συντελέστηκε το 2021 και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί το 2022.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα των τραπεζικών διοικήσεων είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που έγινε πιο επιτακτικός μετά την πανδημία και αναμένεται να μειώσει ακόμη περισσότερο το λειτουργικό κόστος των τραπεζών. Δεδομένων των εξελίξεων με την πανδημία, για το 2022 κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι μέλλει γενέσθαι με την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ειδικά σε μια περίοδο που οι εποπτικές απαιτήσεις αυξάνονται και αναζητείται μείωση του κόστους.

Πάντως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, στις 6 Δεκεμβρίου 2021, μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω «ενοποίησης» του τραπεζικού τομέα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Τρεις μήνες νωρίτερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, είχε αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ότι ένας νέος γύρος ενοποίησης του κυπριακού τραπεζικού κλάδου θα μπορούσε να ξεκινήσει στο νησί. Μάλιστα, είχε επισημάνει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα έχει πιθανότατα ρόλο σε οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία. Πιο πρόσφατα, τέλος Νοεμβρίου, στη συνέντευξή στο περιοδικό Forbes, είχε αναφέρει: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τους σχεδιασμούς οποιασδήποτε άλλης τράπεζας, αλλά, επί της ουσίας, εμείς εδώ και καιρό έχουμε πει πως το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρό για να έχει τόσες πολλές τράπεζες. Ειδικά σε μία τέτοια περίοδο, κατά την οποία τα έσοδα συρρικνώνονται διαρκώς, οι εποπτικές απαιτήσεις αυξάνονται και μαζί τους και το σχετικό κόστος και η τεχνολογική εξέλιξη συνεπάγεται μεγάλες επενδύσεις, οι συγχωνεύσεις τραπεζών είναι απαραίτητες και αναγκαίες, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο συμπαγές και ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα».

Πάντως, από τα τελευταία τραπεζικά γεγονότα του 2021 ξεχωρίζει η έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας για την απόκτηση 2,7% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου από τον ελληνικό όμιλο Eurobank, το οποίο προστίθεται στο 9,9% που ήδη απέκτησε τον περασμένο Ιούλιο, σε μια κίνηση έκπληξη, που ενισχύει την παρουσία της στην κυπριακή οικονομία. Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, που δραστηριοποιείται στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική και η Eurobank έχει το 12,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Η επένδυση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του ομίλου Eurobank να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του σε όλες τις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον.

Το μεγάλο γεγονός που έγινε το 2021 αλλά θα εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο και στο 2022 είναι η πώληση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων από την Τράπεζα Κύπρου, με την επωνυμία Hellix 3, μειώνοντας τον δείκτη στο 8,6% και ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι ο δείκτης να υποχωρήσει στο 5%.

Άλλη μία πώληση που θα κατορθώσει να μειώσει σημαντικά τα προβληματικά δάνεια στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, είναι αυτή που προωθεί η Ελληνική Τράπεζα. Η Ελληνική έχει προς διάθεση χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €700 εκατ. και μαζί με το χαρτοφυλάκιο των 700 εκατ. μπορεί ο αγοραστής εάν θέλει, να λάβει και την APS Cyprus, την εταιρεία που έχει ιδρύσει η τράπεζα για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για το «Project Starlight», όπως ονομάζει η Ελληνική τη διαδικασία για πώληση των €700 εκατ., η τράπεζα είχε αναφέρει ότι η υπογραφή της συναλλαγής αναμένεται στο τέλος του 2021 και η ολοκλήρωσή της εντός του 2022. Πώληση, όμως, προβληματικών δανείων, μέσω του Project Sky, ετοιμάζει και η Alpha Bank Cyprus, όπως έχει καταγραφεί στα αποτελέσματα του ομίλου, με τα €2 δισ. να έχουν κυπριακή υπογραφή. Αυτά τα ΜΕΔ θεωρούνται ήδη εκτός της περιμέτρου των €4,4 δισ που έχει η Κύπρος στο τραπεζικό της σύστημα, αφού είναι «παρκαρισμένα» τα προηγούμενα χρόνια σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) και δεν λογίζονται πλέον εντός του συστήματος.

Για το 2022 υπάρχει και ο στόχος για μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε bad bank μέσω δημιουργίας εθνικής εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και θα στοχεύει μεταξύ άλλων στην αποσυμφόρηση των χαρτοφυλακίων ΜΕΔ των τραπεζών.