Ο δρ. Νίκος Ερρ. Ιωάννου, καρδιολόγος, γράφει με αφορμή τις προεδρικές εκλογές του 2023…

Η πυραμίδα του Χέοπος είναι η παλαιότερη (2.560 π.Χ.) και μοναδική, από τα επτά θαύματα της αρχαιότητος, που διασώζεται. Διατήρησε την ιδιότητα του υψηλότερου κτίσματος στον κόσμο επί πάνω από 4 χιλιετίες. Το χαρακτηριστικό της, που συνέβαλε καθοριστικά στην επιβίωσή της είναι η τετράγωνη και σταθερή της βάση.

Όπως περιγράφουν οι μελετητές, ζημίες και αλλοιώσεις υπέστησαν οι πέτρες επικάλυψης που δημιουργούσαν λεία και επίπεδη επιφάνεια καθώς και το πυραμίδιον (κορυφή) με αποτέλεσμα να μειωθεί το ύψος κατά περίπου 7 μέτρα.

Οι πολυάριθμες εξαγγελλόμενες και κυοφορούμενες υποψηφιότητες Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις εκλογές που θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2023 γεννούν κάποιες σκέψεις. Πόσες αλήθεια κορυφές (ευάλωτα πυραμίδια) μπορεί να σηκώσει το μικροσκοπικό στη βάση του κρατικό μας οικοδόμημα; Διατήρηση και ισχυρή στήριξη στην κορυφή προϋποθέτει γερή, ευρεία και τετράγωνη βάση.

Με άλλα λόγια, δεδομένων των προκλήσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εκάστοτε Πρόεδρος, είναι απαραίτητη η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη από το σύνολο του λαού.

Η δομή του πολιτεύματος (Προεδρική Δημοκρατία) υπονοεί και απαιτεί αυτή την προϋπόθεση. Υπ’ αυτήν την έννοια η ιδιότης του αρχηγού κόμματος δεν εγγυάται, τουναντίον υποσκάπτει την προοπτική αναδείξεως ενός αποτελεσματικού ηγέτη.

Ο αντίλογος βέβαια, είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα, κατά κανόνα εξελέγοντο αρχηγοί κομμάτων. Πράγματι, έτσι ήταν, αλλά τα αποτελέσματα της υπονομεύσεως των εκάστοτε Προέδρων από την κατάρρευση των εφήμερων και εν πολλοίς τυχοδιωκτικών προεκλογικών συμμαχιών από την επομένη της εκλογής τους, είναι τοις πάσι γνωστά.

Ως προσωπικότητες, είναι σεβαστοί και αξιόλογοι πολλοί από τους επίδοξους Προέδρους. Όταν όμως έρθουν τα αποτελέσματα και αντικρύσουν τα μονοψήφια ποσοστά τους τι νομίζουν ότι θα τους συνοδεύει, ο τίτλος του υποψήφιου Προέδρου ή αυτά;;

Πιθανώς να είμαι αιθεροβάμων και εξωπραγματικός. Πιστεύω όμως πως θα ήταν μοναδικό παράδειγμα πατριωτισμού και αυτογνωσίας, αν όλοι όσοι φιλοδοξούν να υπηρετήσουν την Κύπρο από το ύψιστο αξίωμα, συναντηθούν σ’ ένα δωμάτιο γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και εκεί να μιλήσουν μεταξύ τους με ειλικρίνεια, χωρίς μικρόφωνα, χωρίς τηλεόραση και στημένες ερωτήσεις. Ενδεχομένως, να έχουν ένα συνεργάτη ο καθένας και να συμφωνήσουν στο πρόσωπο ενός συντονιστού. 

Μέσα από μία τέτοια συνάντηση μπορεί να προκύψει και η επόμενη ομάδα κρούσεως με στελέχωση ενός Προέδρου που θα εκλεγεί με ισχυρή πλειοψηφία. Γένοιτο!