To Top
10:52 Πέμπτη
27 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΔΗΠΑ: Νέα αρχή με Καρογιάν επικεφαλής
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • ΔΗΠΑ: Νέα αρχή με Καρογιάν επικεφαλής
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου 2018, 11:35 πμ

Η ημέρα της Δημοκρατικής Παράταξης έχει φτάσει. Στις 10:30 το πρωί, στο παλιό Ελληνικό Περίπτερο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, το νεοϊδρυθέν κόμμα θα λάβει το βάπτισμα του πυρός στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Εκφράζοντας μέσα από την Πολιτική Διακήρυξη και τον χαιρετισμό των επικεφαλής της, την πρώτη πολιτική παρέμβασή της στην κυπριακή πολιτική σκηνή, σηματοδοτώντας την έναρξη της πολιτικής της δράσης. Μότο της: «Μαζί από την αρχή για μια νέα αρχή».

Αξίωση η οποία στην ουσία θα αποτελέσει και τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα «χτίσει» την πολιτική της πορεία η Δημοκρατική Παράταξη. Με άτομα δηλαδή που ήταν από την αρχή μαζί, τα οποία όμως, όλα μαζί κάνουν μια νέα πολιτική αρχή. Έχοντας ώς πολιτική αφετηρία το όραμα από το οποίο ξεκίνησαν και κάπου στην πορεία χάθηκε, για να δημιουργηθεί η ανάγκη επιστροφής στις ρίζες, με ανανεωμένο όμως όραμα και πολιτική στόχευση. 

Κεντρικό πρόσωπο του συνεδρίου ασφαλώς θα είναι ο Μάριος Καρογιάν. Ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ και της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιστρέφει στην πολιτική σκηνή και αναλαμβάνει τα ηνία της παράταξης, η οποία ως γνωστό ιδρύθηκε από άτομα που είτε διαγράφηκαν, είτε αποχώρησαν οικειοθελώς και διαμαρτυρόμενοι από το ΔΗΚΟ, πυροβολώντας κατά της σημερινής ηγεσίας του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και εγένετο ΔΗΠΑ - Την Κυριακή το Ιδρυτικό Συνέδριο

Αποτελεί στην ουσία, το απότοκο μιας υποβόσκουσας κρίσης στο Δημοκρατικό Κόμμα, η οποία οδήγησε σε οριστική ρήξη μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και την ήττα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Την επομένη, εν μια νυκτί διαγράφηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος, η πρώτη φουρνιά, στην οποία περιλαμβάνονταν ιστορικά στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Μάριος Καρογιάν, η Αντιγόνη Παπαδόπουλου και ο Γιάννος Λακκοτρύπης. Ακολούθησαν και άλλες μαζικές διαγραφές, οι οποίες συνοδεύονταν από βροχή παραιτήσεων… Λίγους μήνες μετά έγινε γνωστή η πρόθεσή τους για δημιουργία νέου κόμματος, το οποίο θα αντιπροσώπευε τις πραγματικές θέσεις και αξίες του ΔΗΚΟ, της συναίνεσης και της συνεργασίας. Ένα κόμμα που θα ήταν το «γνήσιο κέντρο», όπως ανέφεραν. Κάπως έτσι, την περασμένη άνοιξη, μετά από πρωτοβουλία ορισμένων, ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών από διάφορα, κυρίως, πρώην ΔΗΚΟϊκά στελέχη και καταθέτοντας αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενέγραψαν τη Δημοκρατική Παράταξη. Την ίδια περίοδο, ο Μάριος Καρογιάν ακολουθούσε μία παράλληλη πορεία με προσωπικές επαφές και συγκεντρώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με επικεφαλής τον Καρογιάν η Δημοκρατική Παράταξη

Το συναπάντημα των δύο μερών και παλιών γνώριμων ήταν δεδομένο ότι θα γινόταν. Ωστόσο, το ερωτηματικό παρέμενε μέχρι και πρόσφατα, ο ρόλος που θα είχε ο Μάριος Καρογιάν σε αυτό το νέο πολιτικό εγχείρημα. Η απάντηση θα δοθεί και επίσημα σήμερα, όταν ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ, θα κληθεί στο βήμα του Συνεδρίου, ώς ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης και ώς ο άνθρωπος ο οποίος θα κληθεί να οδηγήσει το νέο κόμμα στην πρώτη εκλογική συνέλευσή του για την εκλογή της πρώτης ηγεσίας του κόμματος. Αυτό αναμένεται να γίνει προς το τέλος του 2018 με αρχές του 2019, με το βάρος της απόφασης για το πότε η Δημοκρατική Παράταξη θα μετρήσει δυνάμεις σε εκλογές, να βαραίνει την πρώτη εκλελεγμένη ηγεσία της. Αυτό το οποίο διαβεβαιώνουν οι άνθρωποι της Δημοκρατικής Παράταξης είναι ότι οι εκλογές στην παρούσα φάση είναι το τελευταίο που τους απασχολεί. Ουσιαστικά, αφήνουν να νοηθεί ότι δεν πρόκειται να βιαστούν να μπουν στη διαδικασία των Ευρωεκλογών, οι οποίες έχουν αρκετές ιδιομορφίες και δυσκολίες, οι οποίες στο τέλος της ημέρας μπορεί και να αδικήσουν την προσπάθεια που γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες.

>> «Χτυπούν» στο κέντρο- «Δεν είμαστε Μεσσίες και δεν θα ακούσετε ποτέ τέτοιο πράγμα από κανένα από τη Δημοκρατική Παράταξη», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου τύπου της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνου Κλεάνθους, στο ερώτημα τι έρχεται να φέρει η Δημοκρατική Παράταξη και προς τα πού απευθύνεται. «Απευθυνόμαστε στους πολίτες εκείνους που χωρίς λαϊκισμούς και δογματισμούς, θέλουν να ακούσουν προτάσεις και λύσεις για τον τόπο. Ούτε θα τους πούμε ότι έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας, ούτε ότι είμαστε οι άγγελοι και οι άλλοι οι δαίμονες. Δημιουργικά θέλουμε να δώσουμε το στίγμα στο πολιτικό πεδίο», σημείωσε.

Είναι λογικό βέβαια, ένα κόμμα του οποίου τα ιδρυτικά στελέχη του προέρχονται από το ΔΗΚΟ, να έχουν εκ των πραγμάτων στο στόχαστρό τους, τους απογοητευμένους ΔΗΚΟϊκούς. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Μαρίνος Κλεάνθους, «δεν έχουμε καθόλου αλλεργία στο να μιλήσουμε και με τη Δεξιά και την Αριστερά και να κάνουμε διάλογο». Στοχεύει, όπως υποδεικνύει σε όλους τους πολίτες. Κυρίως τους κεντρώους αλλά και σε όλους τους απογοητευμένους πολίτες. «Δεν επικεντρωνόμαστε στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ. Η Δημοκρατική Παράταξη θέλει να δώσει φωνή και λόγο σε όλους τους απογοητευμένους πολίτες», τονίζει ο Μαρίνος Κλεάνθους.

>> Κοινοβουλευτική παρουσία- Ακούστηκαν και λέχθηκαν πολλά όλο αυτό το διάστημα, σε σχέση με άτομα που θα προσχωρήσουν στη Δημοκρατική Παράταξη και για προσπάθεια απόκτησης κοινοβουλευτικής παρουσίας με την προσχώρηση στο νέο κόμμα ατόμου, που ήδη βρίσκεται σε κοινοβουλευτικά έδρανα. Αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται να ισχύει, με τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Παράταξης να βάζει οριστικά τέλος στα οποιαδήποτε σενάρια, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του κόμματος.

«Δεν είμαστε κόμμα για καρέκλες»

Ο Μαρίνος Κλεάνθους σημειώνει, ότι η Δημοκρατική Παράταξη έχει ξεκάθαρη πολιτική στόχευση, η οποία θα αποτυπώνεται και μέσα από την πολιτική διακήρυξη η οποία θα εγκριθεί σήμερα από τους συνέδρους. «Πιστεύουμε στην Κύπρο και στο καλό της σύνθεσης. Διότι η Δημοκρατία είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης και χωρίς διάλογο δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», αναφέρει, εξηγώντας ότι ο διάλογος προϋποθέτει ακόμα και δυνατότητα των ιδίων να προβληματιστούν για αυτά που δηλώνουν.

«Μπαίνεις σε διάλογο για να προβληματιστείς και να καταλήξεις σε κάποια συμπεράσματα. Δυστυχώς τα κόμματα τα τελευταία χρόνια δεν κάνουν διάλογο, ούτε με τους πολίτες, ούτε και μεταξύ τους. Εμείς διάλογο θα κάνουμε», σημειώνει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει, ότι «θέλουμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση πολιτικής και στη διαμόρφωση εξουσίας. Δεν νομίζω να νοείται κόμμα που να μη θέλει να δοκιμάσει τις θέσεις του στην εξουσία, διότι τότε παύει να είναι κόμμα». 
Στόχος, προσθέτει, είναι η Δημοκρατική Παράταξη να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να δοκιμάσει αυτά που επαγγέλλεται, στην εξουσία. «Δεν είμαστε όμως κόμμα για καρέκλες, αλλά θέλουμε να συμβάλουμε με τις θέσεις μας. Άρα ακόμα και αν δεν είμαστε εξουσία, στόχος είναι να προβάλλουμε και να θέτουμε κάποια πράγματα προς τα πάνω, έτσι ώστε να πείσουμε αυτούς που θα είναι στην εξουσία να αλλάξουν αυτά τα οποία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», σημειώνει, εξηγώντας ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι είτε συγκυβέρνηση, είτε δημιουργική αντιπολίτευση. «Δεν πρόκειται να ακούτε απλά όχι αλλά θα ακούτε και προτάσεις».

Κινητήρια δύναμη η ομάδα των πέντε

Κατά τη διάρκεια του σημερινού συνεδρίου θα γίνει η παρουσίαση του εμβλήματος της Δημοκρατικής Παράταξης –το οποίο μέχρι στιγμής τα στελέχη της κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό– και της προσωρινής ηγεσίας. Θα παρουσιαστούν δηλαδή τα πέντε άτομα που ενέγραψαν τη Δημοκρατική Παράταξη, (Μάριος Μαρκίδης, Γιάννος Λακκοτρύπης, Σπύρος Παναγή, Χριστόδουλος Έλληνας και Μαρίνος Κλεάνθους) και θα αναφερθούν σε όλα όσα έγιναν αυτό το διάστημα και τους στόχους του νέου πολιτικού κόμματος. Στη συνέχεια θα υποβληθεί προς έγκριση η πολιτική και ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξηγηθούν και οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση να ανατεθεί η ηγεσία προσωρινά στο Μάριο Καρογιάν.

Αξιοσημείωτος και ιδιαίτερα καινοτόμος, θα είναι ο τρόπος εκλογής της νέας προσωρινής διοικούσας επιτροπής, η οποία θα υποστηρίζει τον Μάριο Καρογιάν. Ουσιαστικά, αυτό που θα ζητηθεί από τους συνέδρους είναι να δηλώσουν γραπτώς όσοι επιθυμούν για να συμμετάσχουν σε αυτή τη διοικούσα επιτροπή. Δεν θα γίνουν εκλογές και ούτε θα υπάρχει περιορισμός ατόμων. Όσοι δηλώσουν θα είναι μέλη αυτής της επιτροπής, η οποία μαζί με τον Μάριο Καρογιάν θα αποφασίσουν την πορεία του κόμματος το επόμενο διάστημα και θα καθορίσουν και την εκλογική διαδικασία για την εκλογική συνέλευση του κόμματος, από την οποία θα εκλεγεί η πρώτη ηγεσία του κόμματος.

Σημειώνεται ότι θα αποφευχθεί σε αυτή τη φάση, η παρουσία ιστορικών στελεχών του ΔΗΚΟ στην πρώτη γραμμή και ο λόγος είναι να μην θεωρηθεί αφενός πρόκληση και αφετέρου να μην σταλεί το μήνυμα ότι η Δημοκρατική Παράταξη είναι μια άλλη εκδοχή του ΔΗΚΟ.

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...