Πριν προλάβει να αρχίσει καλά καλά, η συζήτηση γύρω από τα όσα έχουν λεχθεί δημόσια τις τελευταίες ημέρες για αλλαγές στο Γενικό Σύστημα Υγείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θέτει τα όριά του και σε μακροσκελές σημείωμα προς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αναλύει τους λόγους για τους οποίους, οι προτάσεις που επανήλθαν στο προσκήνιο, (αφού αποτελούσαν αιτήματα συγκεκριμένης μερίδας γιατρών από πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ), με αφορμή την τελευταία γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, θέτουν σε κίνδυνο τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική αλλά και τα οικονομικά του ΓεΣΥ.

Παράλληλα, ο ΟΑΥ υποστηρίζει ότι οι προτάσεις αυτές, οι οποίες έχουν τεθεί και στο παρελθόν από συγκεκριμένους κύκλους, «αποτελούν πρόχειρο αυτοσχεδιασμό που δεν βασίζεται σε καμία διεθνή πρακτική. Θα υποδαύλιζαν την αρχιτεκτονική και θα ανέτρεπαν τις ισορροπίες που έχουν επιτευχθεί από τις μέχρι σήμερα συμφωνίες και προσπάθειες του ΟΑΥ και κυρίως, θα υπέθαλπαν την ανατροπή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ για ίση προσβασιμότητα αφού θα διαμόρφωναν συνθήκες δύο ταχυτήτων ασθενών και γιατρών». 

Αναλυτικά, στο σημείωμα του ο ΟΑΥ αναφέρει: 

>> Πρόταση βάσει της οποίας ο δικαιούχος να έχει το δικαίωμα να επιλέξει γιατρό εκτός ΓεΣΥ να πληρώνει τα έξοδα της επίσκεψης στο γιατρό από την τσέπη του, αλλά όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες που καλύπτονται από το ΓεΣΥ να καλύπτονται από το Σύστημα. 

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, μια τέτοια ρύθμιση: 

–    Θα ενθαρρύνει τη φυγή των ειδικών γιατρών από το σύστημα με αποτέλεσμα να μειώσει την επάρκεια ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ.

–    Η φυγή γιατρών, θα υποχρεώνει τους δικαιούχους να καταφεύγουν σε γιατρούς εκτός Συστήματος με συνεπακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις για τους ίδιους.  

–    Θα προκύπτουν προβλήματα, αφού οι εν λόγω γιατροί δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα πληροφορικής του ΟΑΥ, και ως εκ τούτου δεν θα είναι δυνατός ο έλεγχος των συνταγογραφήσεων ή παραπομπών σε αχρείαστες εργαστηριακές ή άλλες εξετάσεις, οι οποίες θα διενεργούνται εντός του συστήματος και θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.  

>> Πρόταση βάσει της οποίας οι προσωπικοί γιατροί θα αμείβονται ανά επίσκεψη.

Η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε δημόσια με αφορμή τα προβλήματα που παρατηρούνται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Όπως υποστηρίζει ο ΟΑΥ, «η συμφόρηση στα ΤΑΕΠ είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που σίγουρα δεν θα επιλυθεί με την αποζημίωση των προσωπικών γιατρών ανά επίσκεψη. Η εν λόγω αλλαγή, θα προκαλέσει προβλήματα όπως η ενθάρρυνση αχρείαστων επισκέψεων, καθυστέρηση στην παραπομπή ασθενών σε ειδικό όταν και εφόσον χρειάζεται κ.λπ.».

Υπενθυμίζοντας ότι κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, λειτούργησε πιλοτικά, πρόγραμμα ιατρείων έκτακτης ανάγκης κατά τα Σαββατοκύριακα, ο ΟΑΥ αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή μελετά το αποτέλεσμα του προγράμματος για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις και δράσεις σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα». Παράλληλα, «επεξεργάζεται μεθόδους ώστε η κατά κεφαλήν αποζημίωση να περιοριστεί στο 70% όπως εξάλλου ήταν και οι αρχικοί σχεδιασμοί». 

>> Πρόταση για απευθείας πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς και κατάργησης παραπεμπτικών και συνεισφοράς €25.

Για το ενδεχόμενο κατάργησης του συστήματος παραπομπής των ασθενών από τον προσωπικό γιατρό σε ειδικούς γιατρούς και ταυτόχρονη κατάργηση και της συνεισφοράς των €25 που σήμερα καταβάλλουν οι δικαιούχοι του συστήματος για την απευθείας πρόσβαση σε ειδικό, ο ΟΑΥ τονίζει ότι, μια τέτοια αλλαγή: 

–    Θα υποβαθμίσει και θα πλήξει τον ρόλο του προσωπικού γιατρού που είναι ο βασικός πυλώνας της πρωτοβάθμιας φροντίδας και ο θεματοφύλακας του Συστήματος.  

–    Θα αύξανε σημαντικά τις μη αναγκαίες επισκέψεις στους ειδικούς γιατρούς, μειώνοντας την επάρκεια στην προσφορά υπηρεσιών ειδικών γιατρών. 

–    Αυτό, με τη σειρά του θα αύξανε τις λίστες αναμονής, θα μειωνόταν η τιμή μονάδας στη βάση της οποίας αμείβονται οι γιατροί και τέλος, σαν συνολικό αποτέλεσμα θα αύξανε τις πιέσεις, τις δικαιολογίες και τις ευκαιρίες να επανέλθει μαζικά η «μαύρη αγορά» στην ιατρική. 

–    Με τη μη καταβολή ενός ελάχιστου επιπλέον ποσού (25 ευρώ) από τη συμπληρωμή και παρακάμπτοντας τον προσωπικό γιατρό, θα αυξανόταν γενικά ο κίνδυνος καταχρήσεων με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις δαπάνες του ΓεΣΥ

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, «μετά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο αριθμός των επισκέψεων στους ειδικούς γιατρούς τους τελευταίους μήνες έχει σταθεροποιηθεί».