Στη διστακτικότητα πολλών πολιτών ή στην απροθυμία τους να έρθουν σε σύγκρουση με τον γιατρό τους, προσκρούουν το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να πατάξει φαινόμενα καταχρήσεων και ψευδών χρεώσεων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, αφού ακόμα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δικαιούχοι παραδέχονται προφορικά ότι ο γιατρός που τους εξυπηρέτησε δεν τους παρείχε τις υπηρεσίες για τις οποίες απαιτεί να αποζημιωθεί από τον ΟΑΥ, στη συνέχεια διστάζουν να προχωρήσουν σε επώνυμη και επίσημη αναφορά ή επιβεβαίωση. Αποτέλεσμα, τα χέρια του Οργανισμού να παραμένουν δεμένα και να μην υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση-παρέμβαση.

«Αυτά τα φαινόμενα δεν λειτουργούν προς όφελος των πολλών», τόνισε, μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, υπογραμμίζοντας ότι «το ΓεΣΥ ανήκει σε όλους μας και έχουμε χρέος, ως πολίτες, ως ασθενείς, να το προστατέψουμε από τους λίγους εκείνους οι οποίοι βρίσκουν τρόπους να ξεγελούν το Σύστημα προς ίδιον όφελος». Πρέπει, είπε, «εμείς, ως ασθενείς, να περιφρουρήσουμε τα συμφέροντα μας και να μην διστάζουμε, διότι αν το δούμε και πιο πλατιά το θέμα, προστατεύοντας τους λίγους γιατρούς ή άλλους επαγγελματίες, παρόχους του ΓεΣΥ ή ακόμα και τους ελάχιστους δικαιούχους που εν γνώσει τους ξεγελούν ή προσπαθούν να ξεγελάσουν το Σύστημα, λειτουργούμε σε βάρος των πολλών, οι οποίοι μας προσφέρουν με σωστό τρόπο τις υπηρεσίες τους ως επαγγελματίες αλλά και εις βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών που χρησιμοποιούν με αγάπη αυτό που, ως οργανωμένοι ασθενείς, παλέψαμε για να αποκτήσουμε. Το ΓεΣΥ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: Οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης – Έρευνα ΟΑΥ

Ευθύνη, είπε ο κ. Κουλούμας, «έχει και ΟΑΥ, ο οποίος πρέπει να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τους μηχανισμούς ελέγχου και να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση. Επίσης, πρέπει να προωθήσει και μια εκστρατεία για ενημέρωση των πολιτών και για ενίσχυση τους, ώστε να μη διστάζουν να συνεργαστούν εάν χρειαστεί ή ακόμα και για να γνωρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να ασκούν και οι ίδιοι έλεγχο. Οι δικαιούχοι λαμβάνουμε ενημερωτικά σημειώματα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, μετά από κάθε χρήση του ΓεΣΥ, πρέπει να τα μελετούμε σχολαστικά και να επαληθεύουμε αυτή την ενημέρωση ή να καταγγέλλουμε ψευδείς καταχωρήσεις-χρεώσεις». 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το τελευταίο διάστημα -και στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΟΑΥ για εντοπισμό των επαγγελματιών που με διάφορους τρόπους απαιτούν αποζημιώσεις για υπηρεσίες τις οποίες δεν έχουν προσφέρει- ο Οργανισμός έχει εντοπίσει τουλάχιστον δύο διαφορετικές τάσεις: 

–    Γιατροί ή πάροχοι άλλων ιδιοτήτων, απαιτούν αποζημιώσεις, εν γνώσει ή εν αγνοία των ασθενών τους, για υπηρεσίες τις οποίες δεν έχουν ποτέ προσφέρει, 

–    Ασθενείς και γιατροί ή άλλοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, συμφωνούν να ξεγελάσουν το Σύστημα, αντικαθιστώντας την υπηρεσία που ο δικαιούχος έλαβε και δεν καλύπτεται από το ΓεΣΥ, με άλλη υπηρεσία την οποία ο ΟΑΥ αποζημιώνει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού, ο οποίος βρίσκεται υπό διερεύνηση από τον ΟΑΥ και έχει ήδη αποφασιστεί αναστολή της ισχύος της σύμβασης του, μέχρι το τέλος της έρευνας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο γιατρός καταχωρούσε στο Σύστημα υπηρεσίες, τις οποίες, όπως προφορικά επιβεβαίωσαν αρκετοί από τους ασθενείς του, ποτέ δεν έχει προσφέρει. Συγκεκριμένα, απαίτησε, σε αρκετές περιπτώσεις, να αποζημιωθεί από τον ΟΑΥ για τη χορήγηση ενέσιμων σκευασμάτων, τα οποία κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ για κάθε ασθενή. Ωστόσο, όταν ο ΟΑΥ επικοινώνησε, στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ασθενείς του, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, κάποιοι από αυτούς δεν ανταποκρίθηκαν καν και κάποιοι άλλοι, ενώ προφορικά παραδέχθηκαν ότι δεν έχουν λάβει ποτέ αυτή την υπηρεσία από τον γιατρό, αρνήθηκαν να απαντήσουν γραπτώς και επώνυμα στην όποια ερώτηση. 

Σε άλλες περιπτώσεις -και για συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες (όπου οι γιατροί έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν και εκτός ΓεΣΥ υπηρεσίες στους ασθενείς τους για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή για σκοπούς αισθητικής), έχει διαπιστωθεί «σύμπραξη» μεταξύ γιατρών και δικαιούχων, οι οποίοι, κοινή συναινέσει, «χρεώνουν» στο Σύστημα τη μεταξύ τους «συναλλαγή» (η οποία δεν καλύπτεται από το ΓεΣΥ), καταγράφοντας άλλη, ανύπαρκτη, θεραπεία, η οποία καλύπτεται από το ΓεΣΥ. Στις περιπτώσεις αυτές, το έργο του ΟΑΥ είναι ακόμα πιο δύσκολο, αφού δεν υπάρχει τρόπος για την οποιαδήποτε παρέμβαση-διόρθωση. 

Ανάγκη για εντατικοποίηση των διεξαγόμενων ελέγχων

«Το ΓεΣΥ φαίνεται να πέφτει θύμα των λίγων»

Τα αποτελέσματα της έρευνας που ο ΟΑΥ διενήργησε προσφάτως, «μας δείχνουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 42% των δικαιούχων δεν έχει καν ενεργοποιήσει το ηλεκτρονικό του αρχείο στο λογισμικό του ΓεΣΥ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ευθύνη του κάθε δικαιούχου να το κάνει, αλλά είναι ευθύνη και του προσωπικού γιατρού, ώστε ο λογαριασμός του κάθε ασθενή του να είναι και ενεργοποιημένος αλλά και σωστά και πλήρως ενημερωμένος, ανά πάσα στιγμή».

Μέσω του ηλεκτρονικού αρχείου «και ο δικαιούχος μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις καταχωρήσεις που γίνονται για το άτομο του αλλά και οι γιατροί μπορούν να γνωρίζουν τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ένας ασθενής ή τα φάρμακα που έχει λάβει, για να αποφεύγει τις επαναλήψεις ή να επεμβαίνει όταν το κρίνει σκόπιμο για την υγεία και την ασφάλεια του ασθενή του». 

«Το ΓεΣΥ φαίνεται ότι έχει πέσει θύμα κάποιων λίγων, οι οποίοι, ενώ ζουν από το Σύστημα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να το ξεγελάσουν και δυστυχώς βλέπουμε και δικαιούχους οι οποίοι δεν διστάζουν να ξεγελάσουν το ΓεΣΥ για τον οποιονδήποτε λόγο», ανέφερε από πλευράς του στον «Φ» ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, Μάριος Τσιακκής. 

«Να παίρνουμε όλοι τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε και να παρακολουθούμε τις ενημερώσεις. Είτε πάροχοι είμαστε, είτε δικαιούχοι, έχουμε ευθύνη να διαφυλάξουμε το Σύστημα, να προστατεύσουμε το ΓεΣΥ, από τους ελάχιστους οι οποίοι δεν το χρησιμοποιούν σωστά ή το εκμεταλλεύονται με διάφορους τρόπους», είπε.