Ήταν ποτέ ο κόσμος καλύτερος ή θα γίνει ποτέ καλύτερος; Για να ξέρουμε που βαδίζουμε, θα ήταν καλό να γνωρίζουμε και ποιες είναι οι βάσεις του πολιτισμού μας. Πώς φθάσαμε η ανθρωπότητα ώς εδώ. 

Εκτός από τη φοβερή ζέστη, ο Καναδάς ακούστηκε τούτες τις μέρες στις ειδήσεις για μια μαύρη σελίδα της ιστορίας του. Τρεις ομαδικοί τάφοι σε οικοτροφεία που λειτουργούσαν στις αρχές του αιώνα αλλά και μέχρι πρόσφατα αποκαλύπτουν τη βαρβαρότητα μιας από τις πιο προηγμένες και πιο δημοκρατικές χώρες του κόσμου. 

Ένας τάφος με λείψανα 182 ανθρώπων, ένας άλλος με 750 και ένας με 215. 1.147 άγνωστοι νεκροί, όλοι παιδιά ιθαγενών τα οποία κράτος και Εκκλησία άρπαζαν διά της βίας και έκλειναν σε οικοτροφεία για να τα «εκπολιτίσουν» αποκόπτοντάς τα από τις ρίζες τους. Από μόλις τριών χρονών. Κι ο θάνατός τους δεν είναι πουθενά καταγραμμένος. 

Οι άνω των 50 μεγαλώσαμε μαθαίνοντας την ιστορία των ιθαγενών μέσα από ταινίες γουέστερν που μας σέρβιρε η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. Αμερική, Αυστραλία, Καναδάς κατοικούνταν από ιθαγενείς πριν φτάσουν εκεί οι λευκές φυλές. Το αφήγημα με τους καλούς λευκούς και τους κακούς ιθαγενείς πόρρω απέχει από την ιστορική αλήθεια. 

Από τον 19ο αιώνα έως και τη δεκαετία του 1990, περισσότερα από 150.000 αυτόχθονα παιδιά αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν σχολεία που χρηματοδοτούνταν από το κράτος σε μια προσπάθεια να τα αφομοιώσουν βίαια στην καναδική κοινωνία. Η κακοποίηση ήταν έντονη στα σχολεία όπου χιλιάδες παιδιά πέθαναν από ασθένειες, παραμέληση και άλλες αιτίες, ενώ επιζώντες μαρτυρούν ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις, ακόμα και σεξουαλικές. Τυπικά, οι γονείς είχαν το δικαίωμα να τα επισκεφτούν, κάτι τέτοιο όμως ήταν πρακτικά αδύνατον εξαιτίας αυστηρών μέτρων που περιόριζαν τις μετακινήσεις των γηγενών. Σε μία περίπτωση, ένα παιδί απέδρασε 27 φορές και άλλες τόσες υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο ίδρυμα. Κάποια τα κατάφεραν, αλλά μόνο για να συναντήσουν τον θάνατο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών σε έρημες εκτάσεις του Καναδά.

Οι οργανώσεις των αυτοχθόνων κάνουν λόγο για γενοκτονία και έχοντας ήδη δεχτεί την απολογία της Κυβέρνησης, διά του στόματος του Πρωθυπουργού, καλούν τον Πάπα να πάρει θέση και να απολογηθεί. Μέχρι σήμερα όμως μίλησε μόνο για τραγωδία και προσευχήθηκε. 

Να σημειωθεί πως λειτούργησαν 139 τέτοια οικοτροφεία και το τελευταίο έκλεισε το 1996. Η ανθρωπότητα όμως δεν ήξερε, δεν είδε, δεν άκουσε. Όπως δεν βλέπει ούτε και τώρα τι συμβαίνει στις μέρες μας. Σε κάποιες δεκαετίες κι αυτά θα προκαλέσουν συγκλονισμό.