Στη νέα Επιτροπή Θεσμών που θα προκύψει από τις εκλογές της 30ης Μαΐου παραπέμπεται το νομοθετικό πλαίσιο για το Πόθεν Έσχες. Η Επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίασή της την Τρίτη, την τελευταία πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές, ολοκλήρωσε τη συζήτηση και αποφάσισε ότι λόγω κάποιων τεχνικών εκκρεμοτήτων θα παραπέμψει το επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο στο νέο Σώμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι είχαν μαζευτεί από όλες τις Επιτροπές προτάσεις νόμου για επικαιροποίηση του Πόθεν Έσχες καθώς ήταν κοινή πεποίθηση ότι έχρηζε σοβαρών αλλαγών, ώστε η διαφάνεια να είναι το χαρακτηριστικό και ο τεχνοκρατικός έλεγχος να βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Όλες οι πλευρές και όλα τα κόμματα έκαναν μια εξαιρετική δουλειά, έχουμε φτάσει σε ένα κείμενο το οποίο είναι πάρα πολύ κοντά στο τελείωμα, είχαμε πρόβλημα σήμερα στη φόρμα κατάθεσης των περιουσιακών στοιχείων που δεν ήταν ολοκληρωμένη, χρειάζεται κάποια τεχνική υποστήριξη», ανέφερε.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι η Επιτροπή άκουσε πάρα πολλούς εμπλεκόμενους, όπως την Επιτροπή για τη Λευκή Βίβλο, λογιστές και δικηγόρους , οι απόψεις των οποίων ενσωματώθηκαν στο κείμενο και «δεν θα προχωρήσουμε στη ψήφιση γιατί θεωρούμε ότι έχει (το κείμενο) ακόμη κάποιες ατέλειες και δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι το οποίο δεν θα στέκει στη βάσανο της κριτικής».

Προχώρησε λέγοντας ότι όλη η δουλειά που έγινε με μεράκι από όλα τα μέλη θα είναι προίκα στη νέα Επιτροπή Θεσμών για να μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι το καλοκαίρι, να ολοκληρώσει την διαδικασία. Είπε ότι η περισσότερη δουλειά έγινε και υπολείπονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και γι αυτό η Επιτροπή θεώρησε πρέπον να παραπεμφθεί στη νέα Σύνοδο.

«Το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η Επιτροπή είναι ξεκάθαρο. Ότι τα μηνύματα της κοινωνίας των πολιτών σε σχέση με τη διαφάνεια, σε σχέση με το Πόθεν Έσχες και τον τεχνοκρατικό έλεγχο τα έχουμε πάρει. Έχει γίνει συνείδηση όλων των Βουλευτών και ελπίζω να είναι και συνείδηση των Βουλευτών που θα εκλεγούν», ανέφερε.

Ο Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ  εξήρε το επίπεδο συνεργασίας όλων των Βουλευτών και όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής «ο οποίος παρά τις κατά καιρούς αυτονόητες πολιτικές μας διαφωνίες, ενήργησε με ένα τρόπο συμβλητικό, προσπαθώντας ακριβώς να συνθέσουμε και να μην ξηλώσουμε”.

 Ο κ. Δαμιανού πρόσθεσε ότι σήμερα αποκλειστική δουλειά ήταν να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την πολύ δύσκολη εργασία για επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό του Πόθεν ‘Εσχες. Ανέφερε ότι έγινε κατορθωτό μέσα από σκληρή εργασία και με τη βοήθεια συνεργατών να επικαιροποιηθεί μέσα από σχεδόν ένα ολοκληρωμένο προσχέδιο το Πόθεν Έσχες για να εξυπηρετεί τις αρχές της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας.

Υπενθύμισε ότι εισήχθησαν πρόνοιες για την υποχρεωτική ανάθεση τεχνοκρατικού ελέγχου των δηλώσεων Πόθεν Έσχες από πραγματογνώμονες εκτός Κοινοβουλίου, θεσπίστηκαν αυστηρότερες διαδικασίες λογοδοσίας για τα μέλη του Κοινοβουλίου και τα ελεγχόμενα πρόσωπα, εισήχθησαν πρόνοιες για διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει  και σε δήμευση περιουσίας αν το ελεγχόμενο πρόσωπο εσκεμμένα παραλείψει να δηλώσει περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο ή το εξωτερικό.

«Εν ολίγοις έχουμε ισχυροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο , αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα των καιρών και γι’ αυτό είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το έργο που έχει παραχθεί και είμαστε βέβαιοι ότι η επόμενη Βουλή θα προτεραιοποιήσει πάρα πολύ ψηλά την ολοκλήρωση και ψήφιση του επικαιροποιημένου πλαισίου για το Πόθεν Έσχες γιατί είναι μια πραγματική κοινωνική αναγκαιότητα», ανέφερε.

Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ