To Top
19:27 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Επαφές ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Επαφές ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων
  25 Μαρτίου 2019, 5:45 πμ  
Οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή σε συνδυασμό με τους χειρισμούς που γίνονται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχουν επιφέρει σημαντικά βήματα αναβάθμισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος φιλοδοξεί να μετατραπεί σε ένα κομβικό σημείο αναφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα δεδομένα αυτή τη στιγμή να συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Η πρόσφατη Σύνοδος της Ιερουσαλήμ με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δεν ήταν ένα πυροτέχνημα της στιγμής αλλά ήταν ουσιαστικού χαρακτήρα και αφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Στις οποίες η Κύπρος κερδίζει συνεχώς κεντρικό ρόλο.
 
Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά και το αποτέλεσμα της ερευνητικής γεώτρησης της ExxonMobil στον στόχο «Γλαύκος» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, το οποίο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Την ώρα μάλιστα, που οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται σε οριακό σημείο, οι Αμερικανοί ευνοούν πλέον την προώθηση της εξωτερικής τους πολιτικής στην περιοχή, έχοντας ως κύριο άξονα το Ισραήλ και με συμμάχους τη Λευκωσία και την Αθήνα. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο είναι που δημιουργούνται προοπτικές μίας συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
 
Λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο της Ιερουσαλήμ από την οποία στάληκαν σημαντικά μηνύματα σε σχέση και με την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα ταξίδι το οποίο έχει βαρύνουσα σημασία, στοχεύοντας σε δύο άξονες.
 
Ο πρώτος αφορά στην ιδέα της Λευκωσίας για δημιουργία ενός Περιφερειακού Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ο δεύτερος αφορά την άρση του εμπάργκου πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Αναφορικά με τον Περιφερειακό Οργανισμό Ασφάλειας, σ' αυτόν θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που μετέχουν στις τριμερείς συνεργασίες. Δηλαδή, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, σε αυτό τον οργανισμό θα μπορούν να συνυπάρξουν Ισραήλ, Αίγυπτος αλλά και οι υπόλοιπες χώρες με τις οποίες έχουν προχωρήσει συνεργασίας, όπως είναι η Ιορδανία. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία Γραμματείας Τριμερών Σχηματισμών στην Κύπρο.

Από τις επαφές του Νίκου Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, διπλωματικές πηγές σημείωναν στον «Φ» πως αναμένονται ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση της στήριξης της ιδέας της Λευκωσίας για τη σύσταση ενός Περιφερειακού Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας. Μια κίνηση με την οποία ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός πυλώνας στην περιοχή την οποία η Ουάσινγκτον βλέπει με θετικό μάτι, αφού και για την ίδια θα αποτελεί ένα νέο ισχυρό έρεισμα στην περιοχή, αντίβαρο στη ρωσική εξωτερική πολιτική στην περιοχή.
 
Τα συμφέροντα Λευκωσίας-Ουάσινγκτον φαίνεται να συγκλίνουν και στο θέμα της ενέργειας, αφού, όπως διαπιστώθηκε από την Τριμερή του Ισραήλ, οι Αμερικανοί ευνοούν τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο. Η υλοποίηση αυτής της προοπτικής αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις αμερικανοκυπριακές σχέσεις. Γεγονός που ενισχύει ακόμη περαιτέρω τις προοπτικές και για συνεργασία σε ζητήματα Άμυνας.
 
Στο πλαίσιο των επαφών του Νίκου Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, θα τεθεί στις επαφές που θα γίνουν με γερουσιαστές της Επιτροπής Εξωτερικών του Αμερικανικού Κογκρέσου και το θέμα της άρσης του εμπάργκου όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Τα όσα προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με την ενίσχυση των διμερών δεσμών Κύπρου-ΗΠΑ δημιουργούν ευνοϊκές προοπτικές ούτως ώστε μέσα από την έκθεση της, η Επιτροπή Εξωτερικών να καλεί την Κυβέρνηση Τραμπ για τερματισμό του εμπάργκου πώλησης όπλων, κάτι το οποίο ουσιαστικά θα σημαίνει μία νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χώρων, αλλά και γενικότερα στη σημαντική αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου, πρωτίστως σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε στρατιωτικό.
 
  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...