Σε τροχιά εξετάσεων βρίσκονται οι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών καθώς οι δύο πρώτες τάξεις στις 24 Μαΐου ρίχνονται στη μάχη των εξετάσεων τετραμήνου, ενώ οι τελειόφοιτοι ανεβάζουν στροφές ένα δεκαήμερο πριν την έναρξη των Παγκύπριων Εξετάσεων (πρεμιέρα στις 21 Μαΐου). Πρώτιστος στόχος τόσο των παιδιών, όσο και του υπουργείου Παιδείας είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας, καθώς και οι δύο εξεταστικές διαδικασίες θα διεξαχθούν εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Σχετικά με τις Παγκύπριες Εξετάσεις, δύο είναι τα βασικά ζητήματα που μένουν για να κλείσουν στο υπουργείο Παιδείας. Το ένα αφορά τις αίθουσες στις οποίες θα εξεταστούν οι υποψήφιοι που κατά την περίοδο των εξετάσεων θα είναι κρούσματα κορωνοϊού, καθώς, επίσης και οι υποψήφιοι που θα δηλωθούν ως στενές επαφές κρουσμάτων, και το δεύτερο είναι το θέμα της παρουσίας νοσηλευτών και επιτηρητών στις αίθουσες αυτές. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στον «Φ» ότι επί αυτών των ζητημάτων γίνονται συσκέψεις, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υγείας. Μία τέτοια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και χθες. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζητούν ενημέρωση οι νοσηλευτές των Παγκύπριων Εξετάσεων

Όπως πληροφορούμαστε, ενώ έχουν εξευρεθεί οι αίθουσες στις οποίες θα εξεταστούν θετικοί στον ιό υποψήφιοι και υποψήφιοι – επαφές (κάποιες εντός σχολείων και κάποιες εκτός), ωστόσο, αυτές θα «σφραγίσουν» αναλόγως και των θέσεων του υπουργείου Υγείας και φυσικά αναλόγως του αριθμού των υποψηφίων που κατά την περίοδο των Παγκύπριων Εξετάσεων θα προκύψουν ως κρούσματα ή ως επαφές κρουσμάτων. Πάντως, αυτό που μας έχει μεταφερθεί είναι πως για το πού θα πρέπει να μεταβούν για τις εξετάσεις τους τα παιδιά που θα νοσήσουν ή θα είναι στενές επαφές, θα ενημερώνονται σχετικά τα ίδια. Κάτι που εντάσσεται και στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. 

Σύντομα αναμένεται να κλείσει και το θέμα με τους νοσηλευτές ή και τους επισκέπτες υγείας που αναμένεται να παρευρίσκονται στις αίθουσες όπου θα εξετάζονται υποψήφιοι θετικοί στον κορωνοϊό ή υποψήφιοι – επαφές, καθώς επίσης και το ζήτημα των εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν ρόλο επιτηρητή στις αίθουσες αυτές. Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για επιτήρηση καθώς είναι ξεκάθαρο πως οι εκπαιδευτικοί – επιτηρητές δεν θα πλησιάζουν τους υποψήφιους. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει αποκτώντας ανοσία αλλά και πολλοί περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί, είναι ένας ακόμη παράγοντας που φαίνεται να διευκολύνει το όλο ζήτημα. 

Αναφορικά με το πρωτόκολλο που θα ισχύει στις Παγκύπριες Εξετάσεις, αναμένεται να είναι αυτό που έχει εκπονηθεί για τις περσινές και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. 

Με πρόγραμμα και οδηγίες οι εξετάσεις τετραμήνου

Όσον αφορά στις εξετάσεις τετραμήνου, οι διαδικασίες τους χωρίζονται αναλόγως της εκπαιδευτικής βαθμίδας. 

Συγκεκριμένα, για την Α’ Λυκείου, η πρώτη σειρά εξετάσεων θα διεξαχθεί από τις 24 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου. Η δεύτερη σειρά από τις 7 Ιουνίου έως τις 10 Ιουνίου. Για τη Β’ Λυκείου, η πρώτη σειρά εξετάσεων θα διεξαχθεί από τις 24 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου. Η δεύτερη σειρά εξετάσεων από τις 14 Ιουνίου έως τις 17 Ιουνίου. Ο βαθμός που θα πετύχουν οι μαθητές και των δύο τάξεων (στρογγυλοποιημένος σε ακέραιες μονάδες στην κλίμακα 1-20), θα λογίζεται ως βαθμός Γραπτού Δοκιμίου τόσο για το πρώτο, όσο και για το δεύτερο τετράμηνο. 

Για το πρώτο και δεύτερο έτος των Τεχνικών Σχολών η περίοδος της πρώτης σειράς εξετάσεων είναι από τις 24 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου. Για το πρώτο έτος, η δεύτερη σειρά εξετάσεων είναι από τις 8 Ιουνίου έως τις 9 Ιουνίου, ενώ για το δεύτερο έτος, η δεύτερη σειρά εξετάσεων είναι από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 16 Ιουνίου. Και στην περίπτωση των μαθητών των Τεχνικών Σχολών, ο βαθμός που θα πετύχουν θα είναι στρογγυλοποιημένος σε ακέραιες μονάδες στην κλίμακα 1-20 και θα λογίζεται ως βαθμός Γραπτού Δοκιμίου τόσο για το πρώτο, όσο και για το δεύτερο τετράμηνο.