To Top
00:20 Κυριακή
5 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ανατροπή στις προσλήψεις πρώην αξιωματούχων
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ανατροπή στις προσλήψεις πρώην αξιωματούχων
  11 Απριλίου 2019, 8:41 πμ  

Αποσύρθηκε άρον-άρον χθες από την ατζέντα της αυριανής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής που περιλαμβανόταν για ψήφιση, η πρόταση νόμου του Γιώργου Περδίκη με την οποίαν επιδιώκεται η υιοθέτηση ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά στην εργοδότηση στον ιδιωτικό τομέα πρώην κρατικών αξιωματούχων και υψηλόβαθμων λειτουργών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών να παραδέχονται, ότι οι περιορισμοί που τίθενται στην κείμενη νομοθεσία δεν εξυπηρετούν επαρκώς τον σκοπό και το πνεύμα του νόμου για πάταξη της διαπλοκής, της διαφθοράς και του αθέμιτου πλουτισμού. 

Αιτία για την αναβολή της ψήφισης της πρότασης νόμου αποτέλεσε η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος με επιστολή του προς τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόνοιες της πρότασης νόμου να είναι αντισυνταγματικές. Εκφράζοντας, παράλληλα, τη διαφωνία του για τη συνέχιση της συμμετοχής εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας στην Ανεξάρτητη Ειδική Επιτροπή που αποφασίζει για την εργοδότηση ή όχι πρώην κρατικών αξιωματούχων και υψηλόβαθμων λειτουργών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ιδιωτικές εταιρείες. Και αυτό διότι, όπως αναφέρει ο κ. Κληρίδης, δεκαπλασιάζεται ο όγκος εργασίας που καλείται να φέρει σε πέρας η εν λόγω Επιτροπή σε περίπτωση τροποποίησης του νόμου, με αποτέλεσμα η εισαγγελέας που θα διοριστεί θα πρέπει να απασχολείται σε πλήρη βάση μόνο για το θέμα αυτό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λιμουζίνες οι αξιωματούχοι, σαράβαλα οι λειτουργοί

Η υποχρέωση των ελεγχόμενων προσώπων να απευθύνονται στην εν λόγω Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίζουν τη συγκατάθεσή της για ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι τα πρώτα δυο χρόνια από την ημερομηνία αφυπηρέτησής τους. Η Επιτροπή θα διερευνά και θα διαπιστώνει κατά πόσο τίθεται σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον από την εργοδότηση των παραπάνω στον ιδιωτικό τομέα λόγω της προνομιακής πληροφόρησης που είχαν κατά τη διάρκεια της θητείας ή της εργασίας τους στην κρατική μηχανή. Με την ψήφιση της πρότασης νόμου παρέχονται πρόσθετες αρμοδιότητες στην εν λόγω Επιτροπή για να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με σκοπό να διαπιστώνει τη συμμόρφωση ελεγχόμενων αξιωματούχων και υπαλλήλων με τις αποφάσεις της. Πρόσθετα, αυξάνονται οι προβλεπόμενες από τον υφιστάμενο νόμο ποινές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λίστα Γεν. Ελεγκτή για «παρακολούθηση» πρώην αξιωματούχων

Οι ενστάσεις Κληρίδη 

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 5/4/2019, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, τα εξής προς τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών:

  1. Έχω μελετήσει την πρόταση νόμου και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για θέμα αντισυνταγματικότητας, λόγω της διεύρυνσης των ελεγχόμενων από την κλίμακα Α13 και άνω. Ο προβληματισμός μου εστιάζεται στον ίδιο τον σκοπό του νόμου, αλλά και στο γεγονός ότι οι περιορισμοί και οι πρόνοιες για έλεγχο άπτονται του δικαιώματος ιδιωτικής ζωής, αφού η εργασία είναι πτυχή της ιδιωτικής ζωής, αλλά και του δικαιώματος εργασίας. Η καθολική εφαρμογή του νόμου για υπαλλήλους της κλίμακας Α13 και άνω ενδεχόμενα να εκφεύγει του σκοπού του νόμου και της προνομιακής πληροφόρησης την οποία ο νόμος στοχεύει να αποτρέψει από του να τυγχάνει χρήσης έναντι του κράτους. Τέτοια προνομιακή πληροφόρηση αφορά τους λίγους και όχι καθολικά όλους τους υπαλλήλους κλίμακας Α13 και άνω, χωρίς να δίδεται κάποια ειδική αιτιολογία και επεξήγηση βασιζόμενη σε κάποια έρευνα.
  2. Η πρόταση νόμου επιφέρει αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής, με την προεδρία μόνο ενός εισαγγελέα. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή από την εκπρόσωπο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού σχετικά με τον αριθμό των ελεγχόμενων που θα προκύψουν από την τροποποίηση, οι εργασίες της Επιτροπής σχεδόν θα δεκαπλασιαστούν. Να υπενθυμίσω ότι η Επιτροπή αυτή λειτουργεί χωρίς κάποια γραμματειακή ή άλλη υποστήριξη και εννοείται, χωρίς κάποια αποζημίωση. Επίσης, έχω παρατηρήσει ότι πρόθεσή σας είναι να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων από τρεις μήνες σε έναν μήνα. Αυτό σημαίνει, αναπόφευκτα, ότι όποια εισαγγελέας και να οριστεί, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που θα πηγάζουν από την προεδρία της Επιτροπής λόγω των αυξημένων καθηκόντων ενός εισαγγελέα στη Νομική Υπηρεσία, με δεδομένο το πολύπλευρο και δύσκολο καθημερινό έργο της Υπηρεσίας μας και τον υπερβολικό φόρτο εργασίας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Η εισαγγελέας που θα οριστεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στον αριθμό των αιτήσεων που θα προκύπτουν, στην ουσία θα πρέπει να απασχολείται σε πλήρη βάση μόνο με το θέμα αυτό, γεγονός που θα πλήξει την Υπηρεσία μας. Για τους πιο πάνω λόγους σε σχέση με την τροπή του θέματος της πρότασης, λυπούμαι να σας αναφέρω ότι στην ουσία δεν είναι δυνατή η συμμετοχή μας με τον τρόπο που εισηγείστε, δηλαδή, να μετέχει στη σύνθεση της Επιτροπής μια εισαγγελέας με τα δεδομένα τα οποία προτείνεται όπως διαμορφωθούν.

Νέα συνεδρία για το θέμα την Τετάρτη

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Κληρίδη. Εισήγηση του Γιώργου Περδίκη, που κατέθεσε την πρόταση νόμου όπως και άλλων βουλευτών, είναι να αφαιρεθεί ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας από τη σύνθεση της Επιτροπής, στην οποία να σημειωθεί, με την ψήφιση της πρότασης νόμου, θα συμμετέχουν εκπρόσωπος του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και εκπρόσωπος της γενικής λογίστριας Ρέας Γεωργίου. Σήμερα την εν λόγω Επιτροπή απαρτίζουν τρεις εισαγγελείς της Δημοκρατίας. Για το θέμα της αντισυνταγματικότητας της πρότασης νόμου που αφήνει ανοικτό ο Γενικός Εισαγγελέας, θα ζητηθεί, όπως μας λέχθηκε, γνωμάτευση από τους νομικούς συμβούλους της Βουλής. 

Νόμος με αφορμή τον Μάκη Κεραυνό

Η επιτακτική ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση του θέματος της εργοδότης πρώην αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα προέκυψε όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός (19/5/2004 - 30/8/2005) βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη να κάθεται στην καρέκλα του εκτελεστικού διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας. Παρόλο που ήταν ηλίου φαεινότερον ότι τίθετο σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον, εντούτοις, δεν υπήρχε νομοθεσία που να απαγορεύει στον κ. Κεραυνό να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. Με πρόταση νόμου του τέως Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου ψηφίστηκε το 2007 η σχετική νομοθεσία με σκοπό να αποτρέπει, μεταξύ άλλων, τους ελεγχόμενους κρατικούς αξιωματούχους και υπαλλήλους από το να ενεργούν προς όφελος του μελλοντικού τους εργοδότη και συνεπώς ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στην κρατική μηχανή.

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...