Οι βουλευτικές εκλογές της επόμενης Κυριακής έχουν, πιστεύω, ιδιαίτερη σημασία. Γίνονται σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο για τον τόπο μας. Κυριαρχεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης του πολίτη προς τους θεσμούς. Ο καταιγισμός αποκαλύψεων για την έκταση του σκανδάλου με τις πολιτογραφήσεις, η απόλυτη στασιμότητα στο Κυπριακό και η πίεση του Covid-19 στην κοινωνία συνθέτουν ουσιαστικά το σκηνικό.

Ο κάθε πολίτης ψηφίζει αναλύοντας τα δεδομένα και κάνοντας τις προσωπικές του επιλογές.  Κατά την άποψη μου τρία είναι τα κρίσιμα χαρακτηριστικά αυτής της αναμέτρησης και ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να τα λάβει υπόψη: 

(α) Διαφθορά, 

(β) Κυπριακό,

(γ) Μεταρρυθμίσεις.

Η Κύπρος, δυστυχώς, έγινε διεθνώς ρεζίλι. Η χώρα μας εγκαλείται επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ξένα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την Κύπρο ως παράδεισο της ανομίας γύρω από τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια». Η διαφθορά και η διαπλοκή έχουν γίνει πρώτο θέμα στις συζητήσεις μας. Η Ερευνητική Επιτροπή μάς πληροφόρησε ενδιάμεσα, ότι ποσοστό 51,81% (μέλη οικογένειας του επενδυτή) «είχαν πολιτογραφηθεί παράνομα». Αυτές οι παράνομες πρακτικές δεν μπορεί να διαγραφούν με εικονικές απολογίες. Κανένας στην κυβέρνηση δεν ανέλαβε έμπρακτα την πολιτική αλλά και νομική ευθύνη για το σκάνδαλο. 

Η αποδοκιμασία στην κάλπη αυτών των φαινομένων είναι μια αυτονόητη πράξη.

Το Κυπριακό, γίνεται σχεδόν από όλους παραδεκτό, πως βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή από την εποχή της εισβολής. Η μη αξιοποίηση της ηγεσίας Ακιντζί στην τ/κ κοινότητα βαραίνει αποκλειστικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι χειρισμοί του στο Κραν Μοντάνα, οι “μη συνομιλίες” για σχεδόν τέσσερα χρόνια, συνέβαλαν αποφασιστικά στην σημερινή αποτελμάτωση. Οι παλινδρομήσεις του έφεραν το κυπριακό στο χείλος του γκρεμού.  Ευτυχώς μας έσωσε ο Γενικός Γραμματέας στη Γενεύη και μπορούμε να ελπίζουμε.

Είναι ευθύνη όλων να μην επιτρέψουμε να διολισθήσει το Κυπριακό στα «δύο κράτη» ή «στην κυριαρχική ισότητα» που σημαίνει συνομοσπονδία από δύο κυρίαρχα κράτη. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να έρθει το Kυπριακό ξανά στην ευρέως αποδεκτή βάση της ομοσπονδιακής λύσης με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρώπη πρέπει να είναι η ασφάλεια μας.  Συμπλέουμε με την θετική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτουμε προϋποθέσεις για να συμβάλουμε στην επίλυση του Κυπριακού, κερδίζουμε πραγματικούς συμμάχους και συνομιλητές ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους μας για να συνδιαμορφώσουμε τις εξελίξεις που έρχονται. Δεν απειλούμε με βέτο, που είναι απλά η απόδειξη της αποτυχίας της εξωτερικής μας πολιτικής.

Για να πετύχουμε, χρειάζεται πολλή προσπάθεια, θέληση και σχεδιασμός. 

Τo κράτος μένει προσκολλημένο σε παλιές νοοτροπίες. Χρειάζεται μεταρρύθμιση. Η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη οικονομία, οι ΑΠΕ, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η μάχη για την κλιματική αλλαγή, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, η μείωση των ανισοτήτων παραμένουν μια δέσμη από κορυφαίες προτεραιότητες για να αλλάξουμε τα πράγματα. 

Η απάντηση είναι το τίμιο κράτος. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς οι οποίοι θα λογοδοτούν σε ένα πλαίσιο διαφάνειας.  Θέλουμε ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες και αξιοκρατία για τους νέους. Επιδιώκουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που θα μειώσει την γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια.

Η δικαιοσύνη χρειάζεται αναβάθμιση και η ισότητα για τις γυναίκες είναι προτεραιότητα.  Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θεωρία. Η ατιμωρησία πρέπει να σταματήσει και η εφαρμογή των νόμων και θεσμών να δυναμώσει.

Η εκλογική αναμέτρηση στις 30 Μαΐου δεν είναι «ουδέτερη». Έχει μεγάλη σημασία να διατυπωθούν  οι τάσεις του εκλογικού σώματος και να σκεφτούμε πώς μπορεί η χώρα μας να αλλάξει κατεύθυνση. Η κοινωνία μας ζητά αλλαγή πορείας. Νέοι συσχετισμοί και νέες πολιτικές είναι αναγκαίες γιατί μπορεί να ανοίξουν το δρόμο στην αλλαγή διακυβέρνησης. Δεν πάει άλλο: οι αυταρχικές  νοοτροπίες και η αλαζονεία είναι αναγκαίο να αντικατασταθούν με νέες αντιλήψεις για την πολιτική. Οι νέοι μας έχουν μεγάλο ρόλο να διαδραματίσουν.

Η πλειοψηφία των πολιτών ψάχνει απαντήσεις, αναζητά εφικτές λύσεις. Χρειαζόμαστε τις αλλαγές γιατί χωρίς αυτές διαιωνίζονται τα σκάνδαλα και η διαφθορά. Πολλοί συμπατριώτες μας δυσπιστούν, θεωρούν ότι τίποτε δεν αλλάζει. Απογοητεύονται και απέχουν. Δυστυχώς έτσι δεν επιτυγχάνουμε τίποτε. Απλά ενισχύουμε τη στασιμότητα με προδιαγεγραμμένη καταστροφική πορεία στο μέλλον. 

Το τίμιο κράτος θα κερδίσει τη διαφθορά.  Η σύμπλευση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα θωρακίζει τη λύση.  Οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι η απάντηση στα μεγάλα αδιέξοδα. Όμως το πρώτο βήμα είναι η ψήφος μας στις βουλευτικές εκλογές για το καλό της Κύπρου μας.

*Δικηγόρος.