Το νερό έχει μπει στο αυλάκι για την ορθολογική διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και πλέον κάτι αλλάζει στον τόπο μας ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η προϊστάμενη του Τομέα Διαχείρισης Αποβλήτων στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Έλενα Στυλιανοπούλου, αναλύει στον «Φ» τη νέα στρατηγική για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον καθορισμό δεσμευτικών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας έναντι των Βρυξελλών και πλέον οι Aρχές τοπικής αυτοδιοίκησης αναλαμβάνουν νέες υποχρεώσεις, οι οποίες για να υλοποιηθούν απαιτείται η συμβολή των πολιτών. 

«Στόχος να μπούμε στη νέα εποχή, να διαχωρίζουμε στην πηγή για να έχουμε πιο καθαρά προϊόντα και έτσι να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε η κα. Στυλιανοπούλου χαρακτηρίζοντας τη νέα νομοθεσία περί αποβλήτων και του σχεδίου κανονισμού που έπεται «πάρα πολλά σημαντική στη διαχείριση των αποβλήτων». Με την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ» και την εισαγωγή κυμαινόμενων τελών για τα μεικτά απόβλητα, τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν τέλη μόνο για τα μεικτά δημοτικά απόβλητα που απορρίπτουν ως μεικτά και όχι για αυτά που χωρίζουν. «Πλέον, δεν θα μπορεί ο πολίτης να τα βάζει όλα τα σκουπίδια μαζί. Πρέπει να γίνεται διαλογή στην πηγή για μείωση των αποβλήτων που προορίζονται για ταφή. Να ξεχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα, τα οργανικά και άλλες ροές που μπορούν να διαχωριστούν», αναφέρει η ανώτερη λειτουργός στο Τμήμα Περιβάλλοντος. 

Ο πολίτης, είπε, πλέον θα έχει κίνητρο για να μειώσει το κόστος που πληρώνει σήμερα στην τοπική Αρχή για διαχείριση των αποβλήτων, εφόσον κάνει τις κατάλληλες δράσεις.

Σύμφωνα με την κα. Στυλιανοπούλου προγραμματίζεται στήριξη από τα διαθρωτικά ταμεία για τα έργα που προβλέπουν τεχνοοικονομική ενίσχυση των τοπικών Αρχών για καθιέρωση συστημάτων χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων και η σχετική πρόσκληση προβλέπεται να ανακοινωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος θα απευθυνθεί προς όλους τους δήμους, κοινότητες, συμπλέγματα, αλλά και ομάδες κοινοτήτων πάνω από 2.000 κατοίκων συνολικά, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις για το πώς θα γίνεται η διαλογή στην πηγή. Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν με στόχο να υλοποιηθούν μέτρα για να μπορέσουν να ενημερωθούν σωστά οι κάτοικοι για την λειτουργία των συστημάτων που θα εγκατασταθούν. 

Πήρε σειρά το νομοθετικό έργο

Άρχισε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που αφορά στον Περί Αποβλήτων Νόμο που αφορά στη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων και στη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή, καθώς και στην εισαγωγή του συστήματος «Πληρώνω όσα πετώ». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και βασίζεται στην αγορά συγκεκριμένης σακούλας απορριμμάτων, με σχετικά υψηλό κόστος.

Ο πολίτης θα προσπαθεί να γεμίζει όσο το δυνατόν λιγότερες σακούλες απορριμμάτων γιατί με περισσότερες σακούλες θα πληρώνει περισσότερο. Άρα, θα ωθείται στο να στέλνει σε άλλη πορεία τα υλικά, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν και οι σακούλες να γεμίζουν μόνο με αυτά, που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Στόχος η εφαρμογή της προπληρωμένης σακούλας

Η κα. Στυλιανοπούλου ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί η πολιτική της προπληρωμένης σακούλας για τα οικιακά απόβλητα και αυτό προέκυψε μετά από μελέτη που διεξήγαγε το Τμήμα Περιβάλλοντος. Σήμερα, μόνο ο Δήμος Αγλαντζιάς εφαρμόζει σύστημα «Πληρώνω όσο Πετώ» με το σύστημα της προπληρωμένης σακούλας. Το κόστος της σακούλας θα καθοριστεί μέσα από τις μελέτες των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή του ΠΟΠ.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς διαθέτει την προπληρωμένη μωβ σακούλα σε τρία μεγέθη (56 λίτρα, 35 λίτρα και 10 λίτρα) έτσι ώστε να δώσει διαφορετικές λύσεις για τις διαφορετικές ανάγκες των δημοτών του. Οι σακούλες πωλούνται στα 2 ευρώ των 56 λίτρων, 1,5 ευρώ των 35 λίτρων και 40 σεντ των 10 λίτρων και περιλαμβάνουν σε αυτή την τιμή και τη φορολογία σκυβάλων.

Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή, σημείωσε, από τη στιγμή που με τους προτεινόμενους κανονισμούς θα ενισχυθεί σημαντικά η χωριστή συλλογή των δημοτικών αποβλήτων και η προετοιμασία τους για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, συμβάλλοντας στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για τη χωριστή συλλογή, την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και τη μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.  

Οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι για τη χωριστή συλλογή και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασιών έχουν ορίζοντα ως το 2035. Συγκεκριμένα, υιοθετούνται οι ευρωπαϊκοί στόχοι για προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση του συνόλου των δημοτικών αποβλήτων σε ποσοστά 55% μέχρι το 2025, 60% μέχρι το 2030 και 65% μέχρι το 2035. Υιοθετείται επίσης ο στόχος της ανακύκλωσης του 65% των αποβλήτων συσκευασίας. Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταλήγει μόλις το 10% των δημοτικών αποβλήτων για υγειονομική ταφή και μετά από επεξεργασία. 

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών για τα απόβλητα, απαιτείται η λήψη μέτρων για την καθιέρωση χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων τουλάχιστον για το χαρτί, τα μέταλλα, τα πλαστικά και το γυαλί και, από την 1η Ιανουάριου 2025, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα επικίνδυνα κλάσματα των αποβλήτων που παράγονται από τα νοικοκυριά, καθώς και τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.