Υπερχρεωμένα νοικοκυριά, συνταξιούχοι και άλλοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο σχέδιο Εστία επιχειρείται να βοηθηθούν από το νέο σχέδιο στήριξης για προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην βρεθούν στο δρόμο για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Προς το παρόν, η αξιολόγηση των μη βιώσιμων δανειοληπτών τρέχει και ήδη, στο Υπουργείο Εργασίας, από την αξιολόγηση των αιτήσεων εντοπίστηκαν περίπου 600 άτομα που μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο. Ωστόσο, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί όταν ο τελικός κατάλογος φθάσει στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα πρέπει να καταστρώσει το σχέδιο στήριξης για πληρωμή δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέχρι και 2000 οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες – Οι 3 κατηγορίες

Οι εν λόγω δανειολήπτες υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στο Εστία, για να προστατεύσουν την κατοικία τους. Οι δανειζόμενοι έκαναν προσπάθεια να βρουν κάποια λύση με την τράπεζα που τους δάνεισε, τηρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας αλλά είχαν το πρόβλημα βιωσιμότητας και δεν μπορούσε να τους προσφερθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ» από το Υπουργείο Οικονομικών, σ’ αυτή την κατηγορία των μη βιώσιμων δανειοληπτών ανήκουν μονήρη νοικοκυριά, συνταξιούχοι και λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το 80% των μη βιώσιμων είχε χαμηλά εισοδήματα μετά από την αφαίρεση των λογικών βιοτικών εξόδων και το 20% είχε αυξημένο χρέος και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Το Υπουργείο Οικονομικών, μόλις πάρει τον κατάλογο από το Υπουργείο Εργασίας, θα μπορεί να αξιολογήσει τα δεδομένα των δανειοληπτών και ανάλογα να διαμορφώσει το σχέδιο. Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, η φόρμουλα που τυγχάνει επεξεργασίας και θα απευθύνεται στους μη βιώσιμους δανειολήπτες θα προβλέπει όπως το κράτος καταβάλλει το 1/3 της δόσης τους. Μέρος της δόσης θα καλύπτεται από τους δανειολήπτες και το υπόλοιπο θα διαγράφεται από τις τράπεζες, υπό την προϋπόθεση το κόστος της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις €350χιλ. και τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη να μην υπερβαίνουν το 80% της αξίας της κατοικίας. Φυσικά, μόλις το Υπουργείο Οικονομικών πάρει τον κατάλογο, ενδέχεται να διαφοροποιήσει τις παραμέτρους.

Με βάση τα δεδομένα από το Εστία, αν ο δανειζόμενος είχε αξία κατοικίας €200 χιλ. και η αξία του δανείου ήταν €300 χιλ., τότε μπορούσε να γίνει κούρεμα €100 χιλ., δηλαδή η διαφορά μεταξύ των δυο και το δάνειο να τύχει αναδιάρθρωσης. Το 1/3 της δόσης πληρώνει το κράτος και τα 2/3 ο πελάτης. Στην περίπτωση που η αξία του δανείου ήταν μικρότερη από την αξία της κατοικίας, τότε το κούρεμα ήταν 5%.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο στήριξης των μη βιώσιμων αποτέλεσε και αντικείμενο διαβούλευσης του ΔΗΣΥ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν τον προϋπολογισμό. Όλα τα μέρη φαίνεται να υιοθετούν φόρμουλα με μεγαλύτερες διαγραφές δανείων μη βιώσιμων δανειοληπτών, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις των τραπεζών. Το κράτος έχει τα χρήματα να στηρίξει το σχέδιο, καθώς έχουν περισσέψει χρήματα από το σχέδιο Εστία. Οποιαδήποτε φόρμουλα αποφασιστεί θα τεθεί υπόψη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ για να εξετάσει κατά πόσο η συμμετοχή της κυβέρνησης εγείρει ή όχι θέμα κρατικής ενίσχυσης.